”Nyt tuli niin hyvät ruoat, että nämä ohjeet laitat kyllä talteen”, puolisoni kehui. Olen samaa mieltä, joten täältä pesee: rapeista rapeimmat paahdetut perunat ja lipstikkakerma.
Soodassa keittäminen takaa rapeuden
Rakastan nykyään perunaa – kunhan se on laadukasta ja hyvin valmistettua. Etenkin erilaiset paahdetut perunat ovat heikkouteni. Mielestäni paistinperuna on parhaimmillaan, kun se tehdään keitetystä perunasta. Pehmeän sisuksen ja rapean kuoren yhdistelmä on vastustamaton.
Muistan, että ala-asteella koulumme ruokalassa oli lisäruokapöytä, jolla oli tarjolla vanhojen ruokien jämiä ja pieniä eriä erikoisherkkuja. Lama-ajan lapselle jo maitonäkki oli herkkua, samoin eilispäivän kumiperunoista paistetut, rapeat sipuliperunat. Opettaja joutui valvomaan, että söimme varsinaisen ruoan loppuun ennen kuin jengi hyökkäsi lisäruokapöydälle paistinperunoiden kimppuun.
Sain hiljattain kuulla, että soodavedessä esikeitetyt perunat paistuvat erityisen rapeiksi. Sooda tekee keitinvedestä emäksistä, ja tämä puolestaan edesauttaa perunoiden paistumista rapeiksi. Päätin kokeilla kikkaa. Keitin perunalohkot ensin soodavedessä lähes kypsiksi. Tämän jälkeen valutin ne, asetin lohkot väljästi uunipellille ja paahdoin mausteiden kera kiertoilmalla. Toimii! Kuoren rapeus oli ihan omaa luokkaansa, samoin sisuksen pehmeys.

Lipstikkakerma, kesäinen herkkukastike
Kerrostalomme pihalla on yhteiskäytössä olevia viljelylaatikoita. Istutin toiseen viime kesänä lipstikkaa, ja tänä kesänä ilmeni, että se on monivuotinen kasvi. Toisena kesänään lipstikka on suorastaan rehahtanut. Latvominen vain innostaa sitä, ja se on pian enemmänkin pieni puu kuin pensas.
Yritän keksiä nyt kiivaasti käyttökohteita lipstikalle, ja tämä on yksi herkullisimmista. Lipstikkakerma on raikas versio klassisesta kermakastikkeesta. Se on syvän umaminen ja kauniin vihreä kastike, johon paahdettu valkosipuli antaa vahvan pohjamaun. Lipstikkakerma on vegaanista, silti täyteläistä, raikkauden ja täyteläisyyden mahtava liitto.
Koska lipstikkakerma on vahvan makuista, maustoin paistinperunat kevyesti. Jos teet vain perunat, voit lisätä niiden joukkoon sipulia ja enemmän mieluisia mausteita.
Rapeat paahdetut perunat
6 lisukennosta
- 1 kilo yleisperunaa
- 1,5 litraa vettä
- 0,5 teelusikallista ruokasoodaa
- 1 teelusikallinen suolaa
- loraus oliiviöljyä
- suolaa
- pippuria
- mieluisia kuivattuja yrttejä tai mausteita, esim. timjamia
- halutessasi pieneksi kuutioitua sipulia tai valkosipulia
- Pese tai kuori perunat ja poista mustelmat veitsellä. Leikkaa perunat isohkoiksi lohkoiksi.
- Täytä iso kattila vedellä. Lisää veteen suola ja sooda. Kuumenna, kunnes vesi alkaa kuplia.
- Lisää perunat kattilaan ja laske hieman lämpöä. Anna kiehua kannen alla, kunnes perunat ovat lähes kypsiä.
- Siivilöi vesi kattilasta. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Aseta perunalohkot pellille ja painele enin kosteus talouspaperiin. Lorauta perunoiden päälle öljyä, suolaa, pippuria ja mieluisia mausteita. Jos haluat paahtaa myös sipulia, lisää sekin pellille. Pyörittele seosta, jotta öljy ja mausteet leviävät tasaisesti.
- Paahda perunoita 225 asteessa kiertoilmalla uunin alatasolla noin 20 minuuttia, kunnes perunoissa on kauniin ruskea ja rapea pinta. Kääntele perunoita paahtamisen puolivälissä.
- Tarjoile perunat mieluisten lisukkeiden kera.
Lipstikkakerma
4 – 6 lisukeannosta
- 1 iso tai 2 pientä valkosipulinkynttä
- 3 desiä kaurakermaa
- kourallinen tuoretta lipstikkaa varsineen
- 1 teelusikallinen sokeria
- suolaa
- pippuria
- 50 grammaa suolaista rasvaa, esim. Eleplantia
- Kuori ja paahda valkosipulinkynsi tai kynnet. Jos teet myös perunat, voit paahtaa kynnet samalla uunissa. Jos paahdat ne pannulla, käytä öljyä ja anna kynsien paahtua kullanruskeiksi.
- Pane paahdettu valkosipuli ja kerma tehosekoittimeen. Soseuta ja lisää lipstikka joukkoon parissa erässä. Maistele välillä, sillä lipstikka on vahvaa. Kastikkeesta pitäisi tulla vaaleanvihreää ja selvästi lipstikan makuista, mutta ei karvasta. Jos laitat vahingossa liikaa lipstikkaa, laimenna seosta kermalla.
- Kaada soseutettu lipstikkakerma pieneen kattilaan. Lisää joukkoon voi. Sekoita, kiehauta kevyesti, maistele ja mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla. Tarjoile valmis lipstikkakerma paahdettujen perunoiden tai muiden lisukkeiden, kuten kasvisten, tofun tai kalan kera.

Patatas bravas, valkosipuliperunat ja kreikkalaiset potut
Jos et jaksa esikeittää perunoita, niistä tulee rapeita myös kiertoilmalla uunissa. Perunoista tulee erityisen rapsakoita, kun panet ne pellille ja uuniin jo siinä vaiheessa, kun naksautat uunin lämpenemään. Varsinainen paisto toki tehdään vasta, kun uuni on kuuma.
Tein keväällä myös perinteisten kermaisten valkosipuliperunoiden ohjeen, joka on ollut tosi suosittu. Ohje on vegaaninen, sillä kaurakerma antaa perunoille mielestäni tarpeeksi täyteläisyyttä. Perunoiden juju on esikäsittely: ne leikataan hyvin ohuiksi siivuiksi ja liotetaan vedessä ennen paistoa.
Kreikkalaiset keitetyt perunat taas ovat nerokas yhden padan ruoka. Perunat kuoritaan ja keitetään kypsiksi samssa tomaatti-fetakastikkeessa, joiden kanssa ne nautitaan. Tämä on helpoista helpoin, kesäinen mökkiape.