Olen monta kertaa hehkuttanut, että Vegeviettelykseltä oppimani omenapiirakka on maailman täydellisin, niin muhkea, kimmoisa ja maukas. Nyt innostuin eräässä TikTok-videossa näkemästäni niksistä ja tein piirakan hieman eri tavalla. Kostea ja pehmeä omenalastupiirakka säilyy mehevänä monta päivää. Omenaa ei nimittäin ole vain piirakan päällä, vaan myös taikinan seassa antamassa siihen kosteutta ja lehtevää rakennetta.
Omenalastupiirakka pysyy mehevänä monta päivää
En muista enää kuollaksenikaan, kenen mainitsemani TikTok oli. Pointti oli kuitenkin seuraava: kokkaaja viipaloi omenan mandoliinilla ohuenohuiksi lastuiksi ja levitti 3/4 lastuista piirakkataikinan joukkoon, loput päälle.
Kun omena on taikinan joukossa, hedelmän kosteutta vapautuu piirakkapohjaan, eikä leivonnainen kuivu kovin nopeasti. Kun siivut vielä ovat henkäyksenohuita, piirakkaan tulee todella kiva, kerrosmainen rakenne. Ja meikäläinenhän on niitä ihmisiä, joille merkitystä on myös sillä, miltä ruoka tuntuu suussa.
Lehtevä rakenne, rapea kuorrute
Videossa piirakkataikinaan tuli kananmunaa. Muuten taikina oli kuitenkin hyvin samantyyppinen kuin käyttämäni täydellinen piirakkapohja. Miksi siis turhaan muuttamaan hyvää reseptiä, joka on vielä vegaaninenkin? Mennään siis ekologisemmalla ja edullisemmalla versiolla.
Minun mandoliinini on valitettavan huono. Omenan saa onneksi vuoltua ohuiksi lastuiksi myös juustohöylällä tai veitsellä.
Muutin ohjetta myös siten, että korvasin pinnalle laitetun raastetun sitruunan siirapilla ja mantelilastuilla. Siirappi kiinnittää mantelin tai pähkinät piirakan pintaan, ja rapea kuorrutus sopii erinomaisesti omenapiirakan kosteaan, lehtevään rakenteeseen.
VINK: Omena imee makuja, ja taikinan joukkoon laitettuna se laimentaa pohjaa. Laitoinkin tähän piirakkaan hieman enemmän kardemummaa ja kanelia kuin tavalliseen versioon.
VINK VINK: Piirakasta tulee tavallista muhkeampi. Se kannattaa tehdä irtopohja- tai leipävuokaan. Halkaisijaltaan pieni irtopohjavuoka tekee piirakasta korkean, jolloin kerroksittainen rakenne pääsee kauniisti oikeuksiinsa.
Kostea ja pehmeä omenalastupiirakka
22 – 24 -senttiseen irtopohjavuokaan tai 1,5 litran vetoiseen leipävuokaan
Pohja:
- 3 desiä kaura/muuta kasvimaitoa
- 1,5 desiä rypsiöljyä
- 1 desi vaaleaa sokeria
- 1 desi tummaa sokeria
- 5 desiä vehnäjauhoa
- 3 ruokalusikallista perunajauhoa
- 2 teelusikallista leivinjauhetta
- 2 teelusikallista kardemummaa
- 1 teelusikallinen vaniljasokeria
- 1 teelusikallinen kanelia
- 0,5 teelusikallista suolaa
Täyte:
- 4 pientä kotimaista omenaa
Pinnalle:
- osa omenalastuista
- ripaus kanelia
- 2 ruokalusikallista vaaleaa siirappia
- kourallinen mantelilastuja tai mieluisaa pähkinärouhetta
- Tee ensin pohja. Sekoita keskenään kauramaito, öljy, sokeri ja tumma sokeri.
- Sekoita toisessa astiassa pohjan kuivat aineet. Lisää ne vähän kerrallaan, kevyesti sekoittaen taikinaan. Älä vaivaa liikaa, ettei taikinaan tule sitkoa.
- Kuori omenat. Leikkaa ne hyvin ohuiksi lastuiksi ja puolita siivut puolikuun muotoisiksi.
- Sekoita 3/4 omenalastuista huolellisesti piirakkataikinaan.
- Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan. Levitä jäljelle jääneet omenalastut piirakan päälle. Ripottele halutessasi omenoiden päälle hieman kanelia.
- Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa ensin 20 minuuttia. Ota piirakka hetkeksi pois uunista, valuta pinalle siirappia ja ripottele siirapin päälle mantelilastut. Paista vielä toiset 15 – 20 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen, eikä tikkuun tartu raakaa taikinaa. Huomioi, että sisus jää silti tavallista piirakkaa pehmeämmäksi.
- Nauti lämmin piirakka vaniljavaahdon tai jäätelön kera. Omenalastupiirakka kannattaa säilyttää jääkaapissa kelmun alla, jolloin se mehevöityy entisestään.
Piirakka viikossa pitää syysmasennuksen loitolla
Postataan vielä toistamiseen tähän loppuun tuo täydellinen vegaaninen omenapiirakka, josta olen kehitellyt tsiljoona erilaista versiota. Olen varioinut siitä muhkean mustikkapiirakan, ohuempipohjaisen mustikka-vaniljapiirakan ja raparperi-vaniljapiirakan sekä kinuskilla kuorrutetun raparperipiirakan.
Kaikki piirakat ovat vegaanisia ja todella helppoja. Talvella voit korvata kinuskipiirakan raperperin puolukoilla tai karpaloilla, mutta raparperia löytyy pakastealtaastakin.
Tein hiljattain myös rapeaa mustikkapiirakkaa, jossa on kaurapohja, runsaasti hillomaista täytettä ja pinnalla karamellisoitunutta toscaa. Tuokin piirakka on vegaaninen eikä sisällä kovin mutkikkaita työvaiheita.
Amerikkalaisessa Mummo Ankan omenapiirakassa on kansi, jonka alla on paljon omenaa. Rakastan rakennetta, jossa rapea kuori kohtaa pehmeän täytteen. Pienet kannelliset marjapiirakat taas ovat kotitekoinen versio niistä Fazerin pikkupiiraista, joissa oli aikoinaan foliokuori. Ja usko tai älä, myös nämä molemmat piirakat ovat vegaanisia!
Vain ranskalainen omenakeikauskakku eli tarte tatin on eläinperäinen. Jutussa on yksityiskohtaiset ohjeet siihen, miten kokemattomampikin kokki onnistuu piirakan keikauttamisessa, eikä se takerru valurautapannuun kiinni.