Arvostelu: Ikean ravintolassa on huikea hinta-laatusuhde

Ikean lihapullat aiheuttivat itkua kevättalvella, koska niistä(kin) löytyi hevosenlihaa. Mielestäni Ikean lihapullat ovat valmiruoaksi tosi hyviä. Minua ilahduttaa se, että pullien lihapitoisuus on 84 prosenttia, ja raaka-aineet ovat tunnistettavia (mausteet, kananmuna jne.). Aina Ikean-reissulla mukaan lähteekin kilon keissi pullia, jotka ovat pelastaneet meillä monta voi-helvetti-kaapissa-ei-oo-mitään-ja-kaupat-on-kiinni -iltaa.

Pari viikkoa sitten kävin ystäväni kanssa syömässä Ikean ravintolassa ostosreissun päätteeksi. Olin aluksi hämilläni kompleksissa, jossa jono puksuttaa kuin koulun ruokalassa. Jo ruoanhakuvaiheessa on tiedettävä, haluaako juoda kahvia, koska kahvikuppi pitäisi noukkia tarjottimelle samalla kun ottaa ruoan, vaikka kahvin hakisikin vasta aterian päätteeksi. Onneksi suuressa ravintolassa oli arki-iltapäivänä rauhallista, eikä ihmettelyni tukkinut jonoa.

Ikean ruokatarjouksia kannattaa tarkkailla. Joka tiistai lapset syövät ilmaiseksi Tampereen Ikeassa. Olimme liikkeellä tiistaina, eikä ravintola ollut iltapäivällä lapsiperheiden kansoittama, vaan tilaa oli runsaasti. Iltaisin ja viikonloppuisin paikassa on hektisempää. Ikean Family Fun -korttia kannattaa vilauttaa, koska sillä saa maanantaista perjantaihin ilmaisen jälkiruokakahvin. Listalla on yllättävän paljon luomuruokia ja aina vähintään yksi kasvisvaihtoehto. Valikoimaan on luotu skandinaavisuutta poronkäristyksen kaltaisilla klassikoilla, lohella, katkaravuilla sekä puolukkahillolla.

Valitsin pääruoaksi tutun lihapulla-annoksen muusilla. Pienimmässä aikuisten annoksessa (5,45 e) on huikeat 10 lihapullaa, mutta onneksi ravintolassa myydään viiden lihapullan lasten annosta (2,50 e, kortilla 1,95) vähäruokaisemmille aikuisillekin. Lasten annoksessa on omaan makuuni ihan hyvä köntsä muusia ja kastiketta. Täydensin annosta lisukeleivällä (0,40 e), pienellä salaatilla (1 e) ja jälkiruoka-pannacottalla (1,95 e). Istumatyöläisen tarpeet tyydyttävä monipuolinen lounas kustansi yhteensä huimat 5,30 e (sis. alv).

5,30 euroa. En pääse tästä yli. Jos en olisi salahippi, autoilisin joka päivä Ikeaan ihan vain syömään.
5,30 euroa. En pääse tästä yli. Jos en olisi salahippi, autoilisin joka päivä Ikeaan ihan vain syömään.

Lihapullat, muusi ja kermakastike olivat vähintäänkin tavallista lounasruokalatasoa. Olen monesti syönyt paljon mauttomampaa ja liisterimäistä muusia. Salaattilinjaston tarjonta oli tavanomainen, mutta ihan hyvä. Halvimpien raasteiden ja säilykepaprikan lisäksi pöydässä oli myös tuoretta jäävuorisalaattia, kurkkua, tomaattia ja paprikaa. Valitsin lihapullien höysteeksi puolukkahillon, jota pumpataan ketsuppi- ja sinappitönttöjen tyylisestä suuresta astiasta. Seurueemme pieni ruokailija halusi pullansa ketsupin kera.

Kaverini valitsi lounaaksi graavilohiwrapin (2,95 e) ja jälkiruoaksi suklaakrokanttikakkua (2,50 e). Wrap oli kuulemma hyvä, mutta maustekastikkeessa oli jokin voimakas aromi, ehkä piparjuuri, joka olisi maistunut pienenä annoksena, mutta alkoi loppua kohden tökkiä. Kaverin kakku oli todella täyteläinen, tasoltaan samaa raakapakastelaatua kuin todella monissa kalliissa kahviloissa. Oma ruusunmarjapannacottani sen sijaan oli pettymys. Jos en olisi tiennyt makua, olisin veikannut mausteeksi tyrniä. Koostumus oli liivatteella liiaksi kovetettu ja aromi äkkimakea.

Miljöönä ravintola on turhan avara. Tyhjässä ravintolassa on kolkkoa, täydessä taas kaoottista kuin yläasteen ruokalassa. Onneksi ravintolassa on myös pari kabinettimaisempaa nurkkaa, josta voi etsiä rauhaa. Kassoilta kauaksi lähteminen kostautuu säätönä, kun pitää palata hakemaan unohtuneita vesiä, aterimia ja levitteitä. Lapsiperheille on oma alue, jossa ipanat voivat leikkiä ja katsella tv:tä. WC:t ja hyvä lastenhoitohuone ovat myös vieressä. Ravintolaan voi tulla suoraan huonekalunäyttelystä, eikä ostoksia tarvitse käydä maksamassa ensin kassalla. Jos ruokia haluaa ostaa mukaan, niitä saa alakerrasta kassojen vieressä olevasta kaupasta. Kaupan vieressä on myös bistro, josta saa halpoja take away -annoksia, kuten hodareita, jäätelöä ja kahvia.

Hinta-laatusuhde Ikean ravintolassa on aivan huikea. Aamiaisenkin saa parilla eurolla, viime kesänä muutamalla kymmensenttisellä. Linjaston logistiikka vain on ensikertalaiselle turhan sekava, eikä ravintola ole erityisen miellyttävä paikka, johon jäisi viihtymään. Edullista, perustason ateriaa kaipaavalle tämä on kuitenkin helmi. Suosittelen myös nappaamaan lähtiessä alakerrasta mukaan pussillisen pakastelihapullia. Jos kaapista löytyy niiden lisäksi aina tomaattimurskaa, sipulia ja spagettia, on ilta pelastettu silloinkin, kun jääkaappi ammottaa pimeyttään.

Tuomio: 3 tähteä

 

2 Kommenttia

  1. Kyllä miljöö on sekava.. Aamupala on huikea, mutta lihapullat kamalia! Esim. Kivikylän on paljon parempi! Asun ikean lähellä ja ekaa kertaa muutama vk sit söin ikean lihapullat. Ekat 2 pullaa maistu hyvältä , kastike koulun kastikkeelta, mutta 4 pyörykän jälkeen silloin etoa! Tarjosin loput miehelle eikä hänellekään kelvannut. Poikammekaan ei pitänyt. Toiste en moisia syö!

    • Se linjastosysteemi kyllä sekoitti aluksi minutkin. Keekoilin ympäriinsä tarjotin kädessä ja ihmettelin, mistä saa vettä ja minne ruoka maksetaan.

      Ikean lihapullia ei voi verrata kunnon krouvista lihasta tehtyihin pulliin. Einessarjassa ne ovat kuitenkin kärkeä. Ainakin omassa einessarjassani, joka tarkoittaa lähinnä sitä, että nämä ovat ainoita einespullia, joita syön. Muissa on se kauhea haju, joka löhähtää ympäristöön, kun pussin avaa.

      Ilahduin Ikean ravintolassa siitä, että tarjolla on tällaista perusruokaa salaatteineen. Kovin useinhan markettien ja suurten erikoistavarakauppojen kahviloissa myydään vain pullia, panineja ja vastaavia. Kun ottaa huomioon todella halvan hinnan, Ikean lounas on mielestäni yksi parhaista, mitä tuolla hinnalla voi saada. Mutta ei nyt niin hyvä, että varta vasten autoilisin Ikeaan syömään 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.