feta-tomaattipelti kreikkalaisittain

Mehevä feta-tomaattipelti kreikkalaisittain

Matkat Kreikkaan ja etenkin Kreetalle ovat opettaneet minulle paljon kasvisruoista. Olen oppinut, että suomalaiseen suuhun hieman outo makuyhdistelmä, tilli ja minttu, on erinomainen. Olen alkanut käyttää rohkeammin myös kanelia. Sillä maustetaan yksi lempiarkiruokani, mehevä feta-tomaattipelti kreikkalaisittain.

Tomaatin, sipulin ja kanelin pyhä liitto

Feta-tomaattipelti pääsee oikeuksiinsa, kun sen tekee tuoreista kesätomaateista, mutta tämä ruoka on hyvää talvellakin. Silloin pellille kannattaa vain ripotella hieman enemmän sokeria, ja ruokaa kannattaa kypsentää pidempään.

Tomaatti, sipuli ja kaneli ovat tomaatti-fetapellin tärkeimmät raaka-aineet. Yksinkertaisimmillaan pelti syntyy vain näistä aineista. Tomaatti antaa ruokaan umamia ja nestettä, sipuli taas makeutta, ja siitäkin irtoaa paljon maittavaa lientä. Kaneli pehmentää tomaatin ja sipulin happoja ja syventää umamisuutta.

Lisää kasviksia sesongin mukaan

Varioimme peltiä sesongin ja jääkaappimme jämätilanteen mukaan. Feta-tomaattipelti onkin ehkä herkullisin hävikistä herkuksi -ruoka, jonka tiedän.

Laitan joukkoon usein jotain kolmatta nestepitoista kasvista, kuten kesäkurpitsaa, sillä runsas, kasviksista heruva liemi on ruoan juju. Ei tarvita ylimääräistä nestettä, ei liemikuutioita. Uunikasvisten oma liemi on niin julmetun hyvää, että ruokailun päätteeksi kallistan lautasta, jotta saan hörpittyä talteen jokaisen pisaran.

Pellille voi laittaa myös hieman jotakin kovempaa kasvista, joka tuo ruokaan suutuntumaa. Nyt lisäsin pari porkkanaa, toisinaan taas perunan tai kaksi. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista, ja voit tehdä pellin pelkästään tomaatista ja sipulista. Varsinkaan tomaatin määrän kanssa ei voi liioitella!

VINK: Kanelitangosta irtoaa enemmän makua, kun murskaat sen vaikka lihanuijalla talouspaperin sisällä. Voit käyttää myös jauhettua kanelia. Tällöin ruoka värjääntyy hieman ruskeaksi, eikä kanelin aromi ole välttämättä yhtä vahva kuin kanelitangon.

VINK VINK: Mikä tahansa sipuli käy. Käytän sesongista ja jääkaapin jämistä riippuen nippusipulia, purjoa, kelta- ja punasipulia. Sipulia saa olla reilu kolmannes tomaatin määrästä.

VINK VINK VINK: Jos ruoka tuppaa kuivumaan uunissasi, laita folio tai kansi vuoan päälle puoleksi kyspymisajasta. Näin neste ei karkaa, mutta kasvikset saavat maukasta paistopintaa.

VINK VINK VINK VINK: Veganisoi ruoka jättämällä feta pois tai korvaa se tofumurulla. Feta on tässä ruoassa vain mauste, joten sitä ei tarvitse laittaa paljon.

mehevä feta-tomaattipelti kreikkalaisittain

4-6 annosta

  • 1 kilo tomaatteja (kaiken väriset ja myös kirsikkatomaatit käyvät)
  • 4 mieluista, isoa sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 2 porkkanaa tai perunaa
  • 200 grammaa fetajuustoa
  • reilu loraus oliiviöljyä
  • 2 kanelitankoa
  • kourallinen tuoretta minttua tai basilikaa/pari teelusikallista kuivattua
  • 1 teelusikallinen sokeria
  • pari rouhausta suolaa

  1. Esivalmistele ainekset. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet sekä tarvittaessa porkkana tai peruna, jos käytät niitä. Lohko kaikki kasvikset isohkoiksi paloiksi.
  2. Levitä uunipellille reilusti oliiviöljyä, hieman suolaa, sokeria, revittyjä yrttejä ja kanelitangot. Pyörittele kasviksia mausteöljyssä ja levitä ne tasaisesti pellille.
  3. Paista kavispeltiä uunin keskitasolla 200 asteessa 45-60 minuuttia, kasvisten määrästä ja kypsyydestä riippuen. Murustele feta joukkoon paiston puolivälissä, niin se ei kuivu. Ruoka on valmista, kun tomaatit ja sipulit ovat aivan pehmeitä, ja pellin pohjalle on herunut lientä.


tomaatti-fetapelti resepti
Feta-tomaattipelti kreikkalaisittain ohje

Elonkorjuun värikkäitä kasvisruokia

Toinen mahtava loppukesän kasvisruoka on värikäs kasvisuunimmakkara. Kyllä, luit oikein. No eihän se mikään makkara ole, vaan tomaatti- ja mozzarellasiivuilla täytetty, viilloitettu kesäkurpitsa. Tästä saa parille ihmiselle tuhdin pääruoan tai värikkään kasvislisukkeen useampaan annokseen.

Hehkuttamisen arvoinen on myös klassinen ratatouille. Sitä ei tarvitse asetella noin nätisti kuin minä tein kuvaa varten, vaan voit heittää kasviskuutiot vuokaan rennosti sekaisin.

Nyt on oiva hetki maistaa myös jo klassikoksi noussutta minttu-fetapastaa. Tarvitset vain tomaatteja, sipulia, minttua, fetaa, perusmausteet sekä mieluista pastaa.

Kaikki nämä kasvisruoat ovat niin hyviä, että syön niitä usein sellaisenaan tai pelkän riisin kanssa. Jos kaipaat enemmän proteiinia, kylkeen sopivat arkena einesvege- tai lihapyörykät ja paahdettu tofu. Viikonloppuna lisukkeeksi voi paistaa vaikka vaaleaa kalaa.

 

4 Kommenttia

  1. Vink, vink, vink, vink: Tiedäthän, että on olemassa myös vegaanista fetaa ainakin Violifella.

    • Juu, olen tietpinen, mutta en uskaltanut suositella peltiin, kun en tiedä, miten se käyttäytyy kuumassa. Olen kuullut niin monesta täyssulamiskokemuksia, että en ole viitsinyt käyttää kuumissa ruoissa, kun tykkään itse, että feta on kiinteinä paloina. Yksi seuraaja oli kokeillut tätä ohjetta Mö:llä, laittoi jo alkuvaiheessa, kuten mä eläinfetan, mutta se oli sulanut täysin joukkoon pelkäksi rasvaksi. Ei kuulemma kuitenkaan haitannut häntä. 🙂

  2. Pekka Tiira

    Oli todella hyvää, vaimo ei kaivannut mitään lisää, minä laitoin omaan annokseeni hieman itse tekemääni chilisuolaa, siinä suola ei esitä pääosaa vaan chili. Ruoan suolaisuus ei siis todellisuudessa lisääntynyt yhtään, mutta se n. 0,05g chiliä merkitsi paljon.

    • Savusuolaa

      Juu kyllä se on niin, että kun on chilin makuun päässyt, ruoka kuin ruoka tuntuu kaipaavan sitä. Meillä on purkillinen mietoja chilihiutaleita, joita ripautellaan vähän kaikkeen päälle kuin pippuria. 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.