Joskus sitä saa aterian, jonka edessä tekisi mieli laulaa, tanssia ja itkeä ilosta. Sellainen on hurmaavan mausteinen myskikurpitsacurry, jota Ville teki taannoin. Makea, rapsakaksi paahdettu kurpitsa on täydellinen yhdistelmä mausteisen kastikkeen kera.
Paahda kurpitsaan napakka pinta
Saimme vinkin myskikurpitsacurryyn alun perin kaveriltamme. Villen ohje perustuu noihin neuvoihin ja Cup of Kale -sivuston kurpitsacurryyn.
Kurpitsa mössääntyy pataruoissa herkästi muusiksi. Tässä ohjeessa kurpitsa kuitenkin esipaahdetaan uunissa. Siihen tulee herkullinen, napakka pinta, eivätkä lohkot vetisty curryn joukossa.
Proteiinia myskikurpitsacurry saa kikherneistä. Sipulin lisäksi kastikkeessa ei ole muita kasviksia, mutta niitä voi toki lisätä. Veikkaan, että esimerkiksi munakoiso sopisi hyvin kurpitsacurryn makumaailmaan.
Mausteita voi vaihdella
Kuten intialaishenkisissä ruoissa aina, maustelista on pitkä kuin nälkävuosi. Ei ole maailmanloppu, jos sinulla ei ole kaikkia mausteita. Voit jättää jonkun pois tai korvata toisella.
Voit skipata esimerkiksi curryn tai kurkuman, toinen riittää ihan hyvin, sama juttu juustokuminan ja sen siemenien kanssa. Tomaattipyreen taas voit korvata reilulla turauksella tomaattisosetta.
Myskikurpitsacurry on juuri sopivan mausteinen, mutta ei tulinen. Aevan täydellinen ruoka pimeään ja kylmään vuodenaikaan ja hurjan kauniskin vielä. Kaiken lisäksi curry on vegaaninen, eivätkä ainekset ole kovin kalliita.
VINK: Kikherneiden lisäksi valkoiset pavut sopivat kurpitsacurryyn, sekä suuret että pienet.
Mausteinen kurpitsacurry
6 – 8 annosta
- 1 keskikokoinen myskikurpitsa (noin 800 grammaa kuorettomana ja lohkottuna)
- 1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
- 1 teelusikallinen currya
- 1 teelusikallinen garam masalaa
- 0,5 teelusikallista jauhettua juustokuminaa
- 0,5 teelusikallista juustokuminan siemeniä
- 0,5 teelusikallista kurkumaa
- 0,5 teelusikallista chiliä (tai maun mukaan)
- 400 grammaa tomaattimurskaa
- 400 grammaa eli 1 tölkki kookosmaitoa
- 2 desiä kasvislientä
- 400 grammaa eli 1 tölkki kikherneitä
- suolaa
- pippuria
- sokeria
- öljyä kuullottamiseen
- Kuori kurpitsa ja leikkaa se pienehköiksi kuutioiksi. Levitä palat leivinpaperilla vuorautulle pellille. Lorauta lohkojen päälle hieman öljyä ja ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Pyörittele kuutioita, jotta ne maustuvat tasaisesti. Paahda kuutioita 200 asteessa mieluiten kiertoilmalla 30 – 40 minuuttia, kunnes niissä on ruskeaa paistopintaa. Kääntele paloja paahtamisen aikana.
- Valmista kastike, kun kurpitsa paahtuu. Esivalmistele ainekset. Kuori ja silppua sipuli, valkosipuli ja inkivääri hienoksi. Huuhtele ja valuta kikherneet.
- Lorauta suuren pannun tai kattilan pohjalle reilusti öljyä. Kuullota sipuli- ja inkiväärisilppua pari minuuttia keskilämmöllä.
- Lisää kattilaan kaikki kastikkeen kuivat mausteet ja lisää tarvittaessa öljyä. Kuullota toiset pari minuuttia.
- Lisää kattilaan kasvisliemi, kookosmaito ja tomaattimurska. Anna porista keskilämmöllä noin 10 minuuttia.
- Lisää kattilaan kikherneet ja anna curryn porista vielä 5 – 10 minuuttia, kunnes se alkaa olla kermaisen paksua.
- Sekoita lopuksi paahdetut kurpitsalohkot curryyn. Voit säästää osan koristeeksi annosten pinnalle. Maistele ja lisää makusi mukaan suolaa, pippuria ja sokeria.
- Tarjoile curry esimerkiksi riisin, luonnonjugurtin ja korianterin kera.

Pastaa kurpitsan ja munakoison kera
Eikös ole ihanat värit! Tuli kauhea nälkä tätä kirjoittaessa, joten kurpitsacurrya tehdään taas loppuviikolla.
K-Marketista sai lokakuun alussa juuresämpärin eli ämpärin, johon sai kerätä niin paljon juureksia kuin astiaan mahtui. Hela hoito maksoi muistaakseni kympin. Syömiemme tuoreiden vihannesten määrä vähentyy koko ajan, ja talven arkilisuke meillä on mehevä kaalisalaatti. Lämpimiin ruokiin taas ujutamme kasviksia lisukesalaattienkin edestä.
Paahdetusta kurpitsasta voi tehdä myös herkullisen salaatin juuston kera. Mön kaurapohjainen chavre ja veta sopivat mainiosti makean kurpitsan kaveriksi. Salaatista tulee ruokaisa, mutta vegaaninen ja terveellinen.
Jamie Oliverin kolmen juuston kurpitsapasta onkin sitten ihan kaikkea muuta, mutta hyvää se on. Ehtaa syyskauden lohturuokaa.
Ja kun tuo munakoiso nyt tuli mieleeni, munakoisopasta kermaisessa tomaattikastikkeessa on myös mainiota syysruokaa. Voit lisätä soosiin papuja tai herneitä proteiiniksi. Tämä on rakas opiskeluaikojeni ohje, ja nuorena vetelin munakoisopastaa sellaisenaan ilman lisäprodea.
Kikherne-kookosmuhennos eli The Stew sisältää herneitä sekä kokonaisina että liemeen murskattuina. Lopputulos on paksu, kermainen ja mausteinen kastike, jossa on mielettömän syvä keltainen väri.




