Innostuimme yksi ilta leipomaan esikoisen kanssa. En jaksanut tehdä mitään monimutkaista ja halusin, että lapsi voisi tehdä taikinan mahdollisimman itsenäisesti. Googlailun lopputuloksena löytyi sydänsurujen kakku eli helppo suklaakakku. Tässä klassikossa kaikki ainekset sekoitetaan yhteen kulhoon ja ei kun uuniin.
Yhden astian helppo kakku
Sydänsurujen kakku tunnetaan myös nimellä sydämen surujen kakku. Miten ihana nimi! Mieleen tulee vanhaa rakastettuaan muisteleva nainen, joka keittää itselleen kahvit (pannulla tietenkin), leikkaa palan kahvikakkua ja laittaa Laila Kinnusen soimaan taustalle. Kuka lienee keksinyt tämän haikean ja kauniin nimen? Sydänsurujen kakku luo minulle assosiaatioita myös Jean Rhys´n romaaneihin, joissa keski-ikäiset, elämän haavoittamat naiset kuluttavat aikaa Pariisissa.
Sydänsurujen kakku on lapselle hyvä ensimmäinen itsenäisesti tehtävä leivonnainen. Munia ja sokeria ei tarvitse vaahdottaa erikseen. Kosteat aineet vain sekoitetaan kuiviin, taikina kaadetaan vuokaan ja kakku paistetaan, that´s it. Tästä tulikin esikoisemme ensimmäinen ”täysin oma kakku”. 🙂
Tuunaa suklaahipuilla ja kuorrutteella
Sen lisäksi, että tämä suklaakakku on helppo ja suht nopea, se ei tule kovin kalliiksi, ellet halua tuunata sitä. Alkuperäiseen ohjeeseen tulee vain kaakaota. Minä tosin kaipasin suklaisempaa lopputulosta, joten lisäsin taikinaan vielä suklaahippuja. Ja voihan joukkoon laittaa vaikka Marianne-rakeita.
Kuivakakusta tuli juhlava, kun koristelin sen sulatetulla valkosuklaalla ja kuivatuilla vadelmilla, kun niitä kerran sattui olemaan. Tämä ei toki ole välttämätöntä. Aina varma pikakoristelu syntyy sihdillä ja tomusokerilla, ja ”sokerilumi” peittää kauniisti korppujauhojen jäänteet.
VINK: Sain kaveriltani vinkin, jota en ole vielä kokeillut, mutta joka kuulostaa toimivalta. Voit korvata korppujauhot suklaamannryyneillä. Näin kakun pintaan ei jää vaaleita rantuja, ja siitä tulee kuulemma kauniin kiiltävä. Vinkki toimii kaikissa tummissa kakuissa, kuten taatelikakussa.
VINK VINK: Voit koristella kakun valkosuklaan sijaan tomusokerista ja vedestä tehdyllä valkoisella kuorrutteella.
VINK VINK VINK: Voit korvata rahkan kermaviilillä, piimällä tai jugurtilla. Kunhan taikinassa on jotain maitotuotetta, jonka kanssa sooda kohottaa kakun. Jos käytät piimän kaltaista juoksevaa tuotetta, et tarvitse maitotilkkaa notkistamaan taikinaa.
Sydänsurujen kakku
Suureen, noin 2-litraiseen kakkuvuokaan
- 5 desiä vehnäjauhoja
- 4 desiä sokeria
- 0,75 desiä sokeroimatonta kaakaojauhetta
- 1 teelusikallinen soodaa
- 1 teelusikallinen suolaa
- 1 teelusikallinen kanelia tai vaniljasokeria
- 2 munaa
- 150 grammaa voita sulatettuna
- 250 grammaa maustamatonta maitorahkaa
- 0,5 desiä maitoa
- 2 desiä suklaata hipuiksi murskattuna
- voita/öljyä sekä korppujauhoja/suklaamannaa vuoan voiteluun
Kuorrute:
- 100 grammaa valkosuklaata
- kourallinen kuivattuja vadelmia/strösseleitä/sokerihelmiä tai muita koristeita)
- Esivalmistele ainekset. Sulata voi ja leikkaa suklaa hipuiksi suurella, terävällä veitsellä.
- Sekoita kaikki taikinan kuivat ainekset suuressa kulhossa. Riko munat joukkoon ja sekoita sähkövatkaimella.
- Lisää joukkoon maito, voisula, rahka ja suklaahiput. Sekoita nopeasti, mutta älä vaivaa, ettei taikinaan muodostu sitkoa.
- Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta nuolimella ja paista kakkua 175 asteessa keskitasolla noin tunti. Jos kakun pinta tummuu liian nopeasti, peitä se leivinpaperilla tai siirrä kakku alemmalle tasolle. Varmista kypsyys tikulla tai haarukalla.
- Anna kakun jäähtyä ja kumoa se tarjoiluastialle.
- Tee lopuksi kuorrute. Paloittele valkosuklaa. Sulata se pienessä kattilassa, miedolla lämmöllä ja koko ajan sekoitellen. Voit käyttää myös vesihaudetta.
- Lusikoi suklaasula kakun päälle ja anna sen valua kakun pintaa pitkin. Ripottele sulan suklaan päälle kuivattuja marjoja tai muita koristeita. Anna kuorrutteen jähmettyä ennen kuin tarjoilet kakun.
Klassikkokakkuja kahvipöytään
Sydämen surujen kakku katosi keittiön pöydältä varmaan nopeammin kuin mikään muu kuivakakku. Meillä kävi viehättävää pikkuväkeä kylässä koiranpentua katsomassa, ja samalla he nautiskelivat suklaakakusta ja maidosta. Simppeli koristelu toi kakkuun vau-efektin, ja lasten mielestä baakkelssi oli älyttömän hieno. Ja olihan se nyt siistiä, että esikoinen teki kakun käytännössä itse, minä vain luin ohjeita netistä ja tein koristelun.
Pari viikkoa sitten tein klassisen tiikerikakun pienellä uudelle twistillä. Lisäsin vaaleaan taikinaan appelsiinia ja suklaaraitaan hipun suolaa ja kanelia. Kakkuun tuli raikkautta, hedelmäisyyttä ja todella syvä suklaan maku. Onnistuin tekemään myös upean raidoituksen! Tsekkaa myös Kulinaari-Kimmon kolmiraitainen tiikerikakku. Todellista silmänkarkkia visualistille.
Silkinpehmeä taatelikakku on vuodesta toiseen kuivakakkusuosikkini. Minun taatelikakkuni on vegaaninen, ja juuri siksi tämä luottoresepti on niin hyvä. Kakku on mausteinen, koska pidän siitä, ja koostumus, oh mi lord. Kakku suorastaan joustaa, koska siinä ei ole munia.
Myös vegaaninen ”piimäkakku” eli maustekakku on todella helppo kuivakakku. Munia ei käytetä, ja piimä korvataan vegejugurtilla. Tykkään lorauttaa taikinaan myös hieman rommia tai muuta makeaa alkoholia, joka tuo siihen pikantin säväyksen.
Kuka sanoi, että kuivakakut ovat kuivia?
Käytän kaakaojauhetta suklaakakuja leipoessani vuoan jauhottamiseen. Toimii tosi hyvin ainakin Nordic Waren vuoissa. Niihin suositellaan yleensä käytettäväksi vehnäjauhoja. Olen myös jauhottanut kaakaolla irtopohjavuoan jossa leivon mutakakut. Joskus käytän kookoshiutaleita mikäli sopivat kakkuun muuten. Täällä ei ole
suklaamannaryynejä, ovat varmasti muidenkin kuin lasten herkkua.