Kebabpelti döner-tyyliin

Alkaako silli tulla korvista ulos? En olisi uskonut sanovani tätä, mutta minulla alkaa. Yleensä mikään määrä marinoituja suolakaloja ei tahdo riittää porukallemme, mutta tänä juhannuksena mopo lähti ehkä vähän keulimaan Nygrenin kalatiskillä. Erilaisia sillisalaatteja ja savukaloja tuli syötyä niin paljon, että nyt tekee mieli jotain ihan muuta. Kebabpelti döner-tyyliin on nopea, sopivasti mättö ruoka, jonka mausteisuutta voi säädellä mieluisilla kastikkeilla.

Tuunaa kebabpelti makusi mukaan

Suomessa dönerkebab tarkoittaa yleensä mättöannosta, jossa riisin tai ranujen joukkoon on revitty pitaleivän paloja. Hiilarihyrrä kuorrutetaan tuhdilla annoksella kebablihaa, kaaliraasteella, sipulirenkailla, suolakurkulla ja runsailla kastikkeilla.

Kotoinen dönerkebabpeltimme on värikkäämpi ja raikkaampi mukaelma klassisesta manselaisannoksesta. Tein dönerpellin vegaanisena, mutta voit toki käyttää juuri sellaisia täytteitä ja kastikkeita kuin haluat. Lihaa tai seitania, vegemajoneesia, maitojugurtista tehtyä tsatsikia, mikä ikinä sinulle sopiikaan.

Olen hehkuttanut Vegemin valmiiksi maustettuja seitankebabsuikaleita ties kuinka monta kertaa, joten hehkutellaas kerta kiellon päälle. Syömme nykyään jonkinlaista kebabia ainakin kerran viikossa. Vaihtelemme vähän hiilarilisuketta ja kastikkeita, joten emme ole ainakaan vielä kyllästyneet. Joskus leivomme kotitekoisia pitaleipiä kebabin kaveriksi.

Ja voiko kebabiin muka kyllästyä? Ei ainakaan tamperelainen! Tästä kebabpellistähän tulee periaatteessa neljä reilua annosta – ellei sitä ole tuhoamassa kaksi erittäin nälkäistä kebabnarkkia… (En tunnusta mitään.)

VINK: Lisää seitan ja pitaleipä pellille ranujen joukkoon vasta paiston puolivälissä, jotta ne eivät kuivu.

VINK VINK: Pellille voi heittää oikeastaan mitä tahansa. Voit käyttää punasipulin sijaan keltasipulia tai kevätsipulia, raa´an kaalin sijaan coleslawia ja murustella pinnalle fetaa.

Kebabpelti döner-tyyliin

4 annosta

Pellille:

  • 450 grammaa pakasteranskanperunoita
  • 3 kaupan pitaleipää
  • 230 grammaa seitankebabsuikaleita
  • 1 punasipuli
  • 2 suolakurkkua
  • 2 tomaattia
  • pari ruokalusikallista jalapenorenkaita
  • lime lohkottuna
  • kourallinen korianteria/persiljaa/minttua
  • suolaa
  • pippuria
  • jauhettua chiliä/cayennepippuria/ranskanperunamaustetta

Kastikevaihtoehtoja:

  • (vegaanista) kebabkastiketta, esim. Abu Fuad
  • (vegaanista) majoneesia, esim. Aura
  • tsatsikia
  • chilikastiketta

Lisukkeeksi:

  • Kaaliraastetta tai coleslawia

  1. Peitä uunivuoka leivinpaperiarkilla. Laita pelti uuniin ja kuumenna uuni 220 asteeseen.
  2. Levitä jäiset ranskanperunat tasaisesti kuumalle pellille. Ripottele päälle suolaa, pippuria ja ripaus chilijauhetta. Paista perunoita uunin keskitasolla 7 minuuttia.
  3. Ota pelti hetkeksi pois uunista ja sekoittele ranskalaisia. Levitä seitansuikaleet ja revitty pitaleipä tasaisesti perunoiden päälle ja rouhaise pintaan hieman lisää mausteita. Paista kebabpeltiä vielä 7 minuuttia, kunnes perunat ovat kullankeltaisia.
  4. Kun pelti on uunissa, leikkaa sipuli renkaiksi, tomaatit ja limet viipaleiksi ja suolakurkut kuutioiksi. Silppua lisukekaali.
  5. Ota kypsä kebabpelti pois uunista. Anna jäähtyä pari minuuttia ja levitä loput täytteet pellille. Viimeistele yrteillä ja kastikeraidoilla. Tarjoile kebabpelti kaaliraasteen kera.

Vegaaninen kebabpelti döner ohje
vegaaninen dönerkebabpelti resepti

Maistuisiko kebabpannu, parsapelti tai leipäpaistos?

Toinen suosikkiruokani, jota teen Vegemin seitanista, on pienoiseksi hitiksi noussut seitanallinen jallupannu. Ehkä vähän tuhtia kuumalla säällä, mutta ihanaa sitten syksyllä, kun ilmat viilentyvät. Äläkä säikähdä, jos omasta jallupannustasi tulee vaaleampaa kuin minun tuossa kuvassa. Se on se Lightroomin taika. Ja soosista saa ruskeaa, jos suurustaa sen ruskistetuilla jauhoilla tai lorottelee reilusti soijaa mausteeksi.

Toinen kiva peltiruoka taas on kiireisen illan parsapelti. Nyt, kun parsakausi alkaa olla ohi (ellet löydä suomalaista), voit heittää pellille mitä tahansa kesäkasviksia: uusia perunoita, porkkanoita, kevätsipulia, varhaiskaalia…

Ja sitten brunssiruoka, joka saa sukat pyörimään jaloissa, tämä on nimittäin pirun hyvää. Leipäpaistos béchamelkastikkeella. Jos sinulla ei ole suppilovahveroita, voit paahtaa joukkoon mitä tahansa sieniä. Ja sienet voi myös jättää pois ja lisätä paistokseen vaikka kinkkua tai pekonia. Niitäkin muuten löytyy vegeinä, omia suosikkejani ovat Bon Soyan leikkeleet.

Ja nyt sitten haistan tuon jumalaisen leipäpaistoksen nenässäni ja tekee mieli kaikkia mahdollisia juustoa ja kananmunaa sisältäviä eggs-benedict-royal-madame-monsieur-uppomuna-tuulihattuja EN KESTÄÄÄÄHHHHHH!!!!!!! 😀 Tuli myös kauhea himo Tampereen parhaaseen aamupalaan, jota tarjoilee Kauppahallin 4 Vuodenaikaa -ravintola, hinta vain 12 euroa.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.