Salaatti ja raa´at vihannekset eivät maistu minulle talvella. Yritän upottaa kasviksia kaikkiin mahdollisiin lämpimiin ruokiin, jotta päivän kasviskiintiö tulisi täyteen helposti, mutta herkullisesti. Nyt käsittelyyn pääsi taas suuri rakkauteni munakoiso. Punaviinissä haudutettu munakoisopata on samettinen kaamosajan ruoka. Tämän pataruoan nerokkuus on perunoissa. Sinun ei tarvitse keittää lisuketta, koska padassa on pottuja. Nauti sellaisenaan tai proteiinilisukkeen, esimerkiksi falafelien kera.
Munakoiso, mainettaan helpompi
Moni valittaa, että munakoison käsittely on vaikeaa. Olen tästä eri mieltä ja mielestäni munakoiso on ehkäpä kaikista kasviksista armollisin. Se maistuu hyvältä sekä rapeaksi paahdettuna että ylikypsäksi keitettynä.
Nykyään munakoisot on jalostettu sellaisiksi, että niissä ei ole katkeraa sivuaromia, joka pitäisi itkettää pois. Minä itketän munakoisot silti aina etukäteen, edes vartin verran, koska koen, että se helpottaa koison käsittelyä. Esimerkiksi tässä ruoassa munakoisolohkot mahtuvat kattilaan paremmin, kun ne itkettää ja lohkot kutistuvat valmiiksi.
Pitkään haudutetussa pataruoassa itkettäminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Ruoka saa olla liemevää, ja munakoisoista haihtuva kosteus antaa ruokaan mehevyyttä.
Kaksivaiheinen kypsennys
Punaviinissä haudutetun munakoisopadan idea on kaksivaiheisessa kypsennyksessä. Patapohja, jossa on munakoisoa, sipulia, tomaattia, viiniä ja mausteita, saa muhia kannen alla pitkään, jotta munakoiso hajoaa pehmeäksi ja sakeaksi kastikkeeksi.
Perunat, porkkanat ja paprika lisätään pataan vasta lopuksi. Ruoka on valmista, kun perunat ovat kypsiä. Kyseessä ei siis ole mössöinen ruoka, vaan yhdistelmä pehmeitä ja napakoita kasviksia.
Punaviinissä haudutettu munakoisopata maistui lapsillemme häkellyttävän hyvin. Pataa tuli iso kattilallinen, mutta alle vuorokaudessa se on syöty lähes kokonaan. Pata kiehuu niin pitkään, että viinin alkoholi haihtuu kyllä pois, mutta liemeen jää mahtavan syvä, umaminen maku.
VINK: Halutessasi voit kuitenkin jättää viinin pois tai korvata sen lorauksella puna- tai valkoviinietikkaa.
VINK VINK: Jos haluat padasta proteiinipitoisen, korvaa osa kasviksista pavuilla tai kikherneillä. Lisää ne pataan lopuksi, jotta ne eivät muhjaannu.
Punaviinissä haudutettu munakoisopata
Iso kattilallinen eli noin 6 pääruoka-annosta
- 2 munakoisoa
- 1 keltasipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 tölkillistä säilyketomaatteja/tomaattimurskaa
- 2 porkkanaa
- 1 paprika
- 5 perunaa
- 1 desi punaviiniä
- 1 laadukas kasvisfondinappi (esim. Fond du Chef)
- 3 laakerinlehteä
- 1 teelusikallinen maustepippureita
- 1 teelusikallinen paprikajauhetta
- 0,5 teelusikallista chilijauhetta
- 1,5 teelusikallista kuivattua basilikaa
- 1,5 teelusikallista kuivattua timjamia
- suolaa
- mustapippuria
- sokeria
- öljyä kuullottamiseen
- Siivuta munakoisot ja ripottele viipaleiden päälle suolaa. Anna itkettyä puolisen tuntia, rutistele itkettyneet siivut kuiviksi ja leikkaa ne lohkoiksi. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli munakoison itkettyessä.
- Kuullota suuressa kattilassa öljytilkassa sipulisilppu, laakerinlehdet, maustepippurit, paprikajauhe ja chilijauhe. Kun sipuli on keltaista, lisää joukkoon munakoisolohkot ja kuullota vielä muutama minuutti.
- Kaada joukkoon punaviini, kasvisfondi, tölkkitomaatit, basilika ja timjami. Huuhtaise tomaattitölkit ja kaada myös huuhteluvesi kattilaan. Keitä keskilämmöllä kannen alla vähintään puoli tuntia tai kunnes munakoiso on pehmeää ja helposti hajoavaa.
- Munakoisojen kiehuessa kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja paprika. Lisää ne kattilaan, kun munakoiso on kypsää. Keitä kannen alla, kunnes perunat ovat kypsiä.
- Maistele ja viimeistele pata suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria.
- Nauti munakoisopata sellaisenaan tai mieluisen proteiinilisukkeen kera. Voit viimeistellä annoksen luonnonjugurtilla (vegaanisista suositukseni on Oatly Greek Style)
Pehmeitä ja rapeita munakoisoruokia
Mitä muuta munakoisosta sitten voi tehdä? No vaikka mitä! Vain jälkiruokia en ole vielä kokeillut. 😀 Mutta lähes kaikkea mahdollista olenkin sitten tehnyt, aina slow foodista nopeaan naposteltavaan.
Yksi blogini suosituimmista ruoista ja suosituin munakoiso-ohje on rapeaksi paahdetut täytetyt munakoisot. Yritin monta kertaa tehdä napakoita, fetalla ja tomaatilla kuorrutettuja munakoisoviipaleita, mutta niistä tuli aina lötköä muhjua, joka hajosi, kun viipaleen yritti siirtää pelliltä lautaselle.
Sitten opin, että koisosta saa rapeaa, kun sen itkettää ensin, esipaistaa nopeasti ilman täytteitä ja laittaa täytteet viipaleiden päälle vasta lopuksi. Pinnalle ripotellaan hieman leivänmuruja tuomaan ekstrarapeutta. Myös viipaleiden asettelu pellille pitää tehdä tietyllä tavalla, siis väljästi. Jos siivut ovat kylki kyljessä, kosteus ei nouse pelliltä ylöspäin, vaan jää muhimaan viipaleiden väliin ja ne muhjaantuvat.
Lähes yhtä suosittu ohje on pienet munakoisopizzaset. Koisoviipaleiden päälle sivellään mieluisia pizzatäytteitä, vaikka tomaattipyrettä, pestoa, juustoa, oliiveja, sardelleja, mitä ikinä haluatkaan. Näistä pizzasista innostui jopa Ilta-Sanomat!
Tryffeliöljyllä maustettu munakoiso-pähkinäpasta on yllättäen tosi monen lapsen suosikki. Vegaaninen munakoisopasta on suorastaan ylellisen makuinen ja kermainen ruoka ilman kermaa. Salaisuus on tryffeliöljy, jota löytyy ihan tavallisista isommista marketeista. Sekä musta että valkoinen tryffeliöljy käyvät tähän.
Italialainen juustoinen munakoisovuoka on kasvisversio lasagnesta. Ihanaa viikonloppuruokaa, joka vaatii vähän vaivaa, mutta palkitsee. Munakoiso-pinaattilasagne taas on vaalea lasagne, jonka maku on lempeän juustoinen. Jos taas haluat päästä nopeammalla, tee välimerellistä munakoisoriisiä. Ohje on vegaaninen ja valmistuu yhdessä isossa padassa tai pannussa.