Talvinen fetapasta paahdettujen rypäleiden kera

Viime syksynä löysin ihanuuden nimeltä paahdetut viinirypäleet. Mausteöljyssä paahtaminen tekee nahistuneistakin rypäleistä mehukkaita. Loistavaa naposteltavaa sellaisenaan ja pienen suolaisen kanssa! Nyt jalostin ohjeen ruokaisammaksi, ja näin syntyi talvinen, helppo kasvisruoka: fetapasta paahdettujen rypäleiden kera.

Fetapasta paahdettujen rypäleiden kera, mikä mausteiden tuoksu!

Viimevuotisen ohjeeni mukaan valmistetut paahdetut viinirypäleet ovat hieman miedompia kuin tämän uuden pastaohjeen rypäleet. Miedommat sopivat sellaisinaan naposteltaviksi, juustolautaselle tai välimerelliseen juustosalaattiin.

Nyt maustoin rypäleitä enemmän, koska pasta imee valtavasti makuja, ja toisin kuin salaatissa, pastassa ei ole hapokkaita kasviksia. Testailin ohjetta pariin kertaan ja totesin, että tässä ruoassa pippuri saa loistaa. Marinoin viinirypäleet sekä maustepippurilla että mustapippurilla. Vielä runsaasti oliiviöljyä, kanelia, muutama valkosipulinkynsi ja rypäleiden luontainen makeus = aaaaah mikä yhdistelmä!

VINK: Voit käyttää mauste- ja mustapippurin sijaan myös cayennepippuria tai chiliä.

VINK VINK: Voit korvata rosmariinin timjamilla tai salvialla ja fetan halloumilla.

VINK VINK VINK: Saksanpähkinöiden lisäksi pekaanipähkinät tai cashewpähkinät sopivat lisukkeeksi.

Fetapasta paahdettujen rypäleiden kera

  • 500 grammaa tummia viinirypäleitä
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 desi oliiviöljyä
  • 1 teelusikallinen jauhettua maustepippuria
  • 1 teelusikallinen jauhettua mustapippuria
  • 1 teelusikallinen kanelia
  • 1 teelusikallinen kuivattua rosmariinia/oksa tuoretta
  • suolaa
  • 100 grammaa saksanpähkinöitä
  • 200 grammaa fetajuustoa
  • 400 grammaa pastaa
  • vettä pastan keittämiseen

  1. Peitä uunipelti leivinpaperiarkilla. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Levitä pellille oliiviöljy, jauhettu mauste- ja mustapippuri, kaneli, rosmariini, ripaus suolaa ja valkosipulimurska. Irrota rypäleet tertuista ja pyörittele niitä huolellisesti mausteöljyssä.
  2. Paahda rypäleitä uunin alatasolla 200 asteessa 15 minuuttia, kunnes rypäleet ovat hieman halkeilleita ja tiriseviä. Lisää pähkinät pellille, kun paistoaikaa on jäljellä noin 7 minuuttia.
  3. Kun rypäleet paahtuvat, keitä pasta al denteksi runsaassa suolavedessä. Siivilöi pasta, mutta jätä kattilaan noin desi vettä, jotta pasta ei kuivu.
  4. Kaada paahtuneet rypäleet, pähkinät  ja kaikki pellillä oleva mausteöljy pastaan. Sekoita hyvin, maistele ja lisää tarvittaessa suolaa ja muita mausteita. Murustele fetaa annosten päälle ja tarjoile heti.

Fetapasta paahdettujen rypäleiden kera
Fetapasta paahdettujen rypäleiden kera

Mausteet ja yrtit nostavat tutut pastat uudelle tasolle

Laitetaas taas vinkkejä muista helpoista ja nopeista kasvisruoista ja pastaresepteistä, jotka tekevät arjesta juhlaa.

Fetapasta paahdettujen rypäleiden kera osoittautui samanlaiseksi helpoksi herkuksi kuin kesällä kehittämäni minttu-fetapasta. Molemmissa ruoissa on vain muutama tuttu aines, ja valmistaminen on helppoa ja nopeaa. Lopputulos on kuitenkin niin hyvä, että syödessäni huokailin ja ihmettelin, miten en ole tajunnut yhdistää näitä raaka-aineita aikaisemmin. Talvella voit korvata minttu-fetapastan tomaatit tölkillisellä säilöttyjä kirsikkatomaatteja.

Salaatti paahdetun päärynän ja juuston kera on yhtä helppo, mutta ylellinen lounas. Saat kaupan päälle ihanan mausteisen tuoksun keittiöön.

Tähän yhteyteen sopii myös ehkä kaikkien aikojen suosituin reseptini, kikhernepasta sitruuna-voikastikkeessa. Tämä kasvispasta vie kielen mennessään, on aina sesongissa, ja kun korvaat voin margariinilla ja hunajan vaalealla siirapilla, pasta on vegaaninen.

Kolme piinaavaa yötä jouluun on, laskin ihan itse

Uhhuh mikä joulukuu. En jaksa edes luetella, mikä kaikki tässä nyppii. Eiköhän kaikilla ole ihan tarpeeksi omaa korona-ahdistustaan jo. Koputan puuta, sillä olemme olleet koko syksyn terveitä, ja vain yhden perheenjäsenen on pitänyt käydä kerran testissä.

Suurin osa jouluruoista ja juomista on nyt hankittu ja lahjat pakattu. Aikas lailla kuplassa elellään, jotta voisimme suunnata parin päivän kuluttua maalle sukuloimaan. Harvoin olen odottanut mitään itsestäänselvää asiaa näin kiihkeästi.

Tämän vuoden jälkeen minulle ei ole olemassa sellaista asiaa kuin itsestäänselvyys.

 

2 Kommenttia

  1. Meillä ei ikinä nahistu rypäleet. Paitsi,että nyt nahistui. Kolme viikkoa jääkaapissa. Muistin lukeneeni tämän reseptin joskus ja päätin testata.
    Mikä ihana ilotulitus suussa. Kaneli ei onnksi puskenut liikaa läpi. Suolainen feta ja makeat rypäleet, nam. Ja mausteinen öljy! Minnehän jatkossa piilottaa rypäleet, etteivät tulisi tuoreena syötyä…

    • Voi Virpi, miten kiva kommentti ja hienoa kuulla, että ruoka ei mennyt hävikiksi, vaan päätyi herkullisessa muodossa suuhun. 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.