Sitruunalla ja vaniljalla maustettu pullavanukas

En olisi koskaan uskonut, että perinteisen pullavanukkaan ohjeesta tulee yksi Savusuolan suosituimmista – tai että hullaannun kyseiseen jälkiruokaan. Pääsiäistä silmällä pitäen virittelin uuden version tästä helposta perinnejälkiruoasta: saisiko olla sitruunalla ja vaniljalla maustettu pullavanukas?

Pullavanukas, nerokas hävikkiherkku

Pullavanukas on paitsi älyttömän hyvää, todellinen hävikkiherkku. Kuiva pulla tai mauton teollisuuspaakkelssi muuttuu herkuksi, kun se imee itseensä leivontamausteilla höystettyä munamaitoa ja hilloa. Vielä vaniljakastiketta tai jätskiä kylkeen, niin ai ai!

Löysin ohjeen alun perin juuri siten, että olin ostanut aivan kauhean makuisia, muovipussiin pakattuja korvapuusteja. Olen nirso, ja jos pulla tai munkki on yhtään kuiva tai mauton, jätän sen syömättä ja juon kahvini mieluummin ilman nisua.

Pullavanukas on myös nerokas tapa hyödyntää vanhat munat, joiden keltuainen ja valkuainen on hankala erottaa toisistaan. Vanukkaaseen uppoavat myös hillo- ja marmeladipurkkien jämät tai vaikka nahistuneet hedelmät. Voit pilkkoa joukkoon esimerkiksi omenaa, päärynää tai kuivattuja hedelmiä.

VINK: Voit tehdä pullavanukkaan myös kuivasta leivästä. Käytä tällöin runsaasti sokeria ja leivontamausteita.

VINK VINK: Jos pulla on kivikovaa, laita se likoamaan munamaitoon jo edellisenä iltana. Revi pehmennyt pulla pienemmiksi paloiksi vanukkaaseen.

Sitruunainen pullavanukas

4 – 6 annosta

  • 300 – 400 grammaa (vanilja)pullaa, esim. kaksi pussia Pågenin vaniljapuusteja
  • 4 desiä (punaista) maitoa
  • 2 munaa
  • 2 teelusikallista vaniljasokeria
  • 1 teelusikallinen kardemummaa
  • 1 ruokalusikallinen raastettua sitruunankuorta
  • valkoista sokeria maun mukaan
  • 1 desi lemon curdia
  • voita tai öljyä vuoan voiteluun
  • pinnalle halutessasi tomusokeria

  1. Vatkaa maito ja munat tasaiseksi massaksi. Mausta munamaito vaniljasokerilla, kardemummalla, tavallisella sokerilla ja sitruunankuorella.
  2. Öljyä korkeareunainen uunivuoka. Revi pulla paloiksi ja lado vuokaan kerroksittain pullanpaloja ja lemon curdia. Kaada munamaito vuokaan ja sekoittele, jotta päällimmäisetkin pullanpalat kostuvat.
  3. Paista pullavanukasta uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Vanukas on valmis, kun pinta on kullanruskea ja munamaito näyttää hyytyneeltä. Jos pinta meinaa tummua liian nopeasti, peitä se foliolla.
  4. Tarjoa pullavanukas heti vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera. Jos annat vanukkaan jäähtyä, voit koristella pinnan tomusokerilla.
sitruuna-pullavanukas ohje
vanilja-pullavanukas ohje

Perinteisiä jälkiruokia pääsiäispöytään

Nyt alkaa olla hyvä hetki suunnitella pääsiäisen jälkiruokia. Tässä muutama ohje, jotka sattuvat olemaan vielä perinneruokia. Ne ovat myös vuodesta toiseen blogini haetuimpia ohjeita, joiden rinnalla kaikki kakkuviritelmäni kalpenevat.

Milloin olet syönyt viimeksi appelsiiniriisiä? Jos pidät Risi Frutista, pidät tästä. Kun appelsiiniriisin maustaa vaniljalla ja koristelee paahdetuilla mantelilastuilla tai pistaasimurulla, lopputulos on suorastaan fiini.

Näiden appelsiinijäädykkeellä täytettyjen appelsiininkuorien ohje taas on ikivanhasta ruokalehdestä. Voin kuvitella, miten eksoottinen ja hieno jälkiruoka tämä on joskus ollut. Ja on muuten hyvää! Testasimme juurikin pääsiäisenä pari vuotta sitten.

Lopuksi vielä perinteinen pasha, tosin keväisesti limellä ja valkosuklaalla maustettuna. Tässä jutussa näytän, miten sen tekeminen onnistuu myös ilman pashamuottia.

Ja jos kauhean ihanat retroruoat kiinnostavat, lues tämä juttuni 70-luvun Maku-lehtien, krhm, herkuista. Tai tämä juttu, jossa 70-luvun tamperelaisjulkkikset paljastavat lempiruokansa. Huom! Älä lue näitä postauksia juuri ennen ruokaa tai sen jälkeen. En vastaa seurauksista…

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.