En ole tummien oluiden ystävä. Pystyn juomaan vahvaa, makeaa ja maltaista olutta maksimissaan desin, mieluiten jälkiruoan kera. Sen sijaan suklaakakkuun olut antaa mahtavan maltaista, hieman lakritsille vivahtavaa makua. Syvän maltainen stout-mutakakku on täydellinen jälkiruoka aikuiseen makuun.
Tumma ja olut ja suklaa ne yhteen sopii
Olutkaappiimme oli tullut jostain pari tummaa olutta, luultavasti näytetölkkejä. Ne pyörivät siellä kuukausia, paras käyttöpäivä alkoi lähestyä. Tiesin, etten pystyisi juomaan tummia oluita. Mutta voisiko jonkin ruoan maustaa niillä?
Muistelin Guinnes-jäätelöä, jota kaverimme oli tehnyt vuosia sitten. Se oli todella hyvää. Kermaista, vienon maltaista, lakritsin ja suklaan makuista. Suunnittelin ensin, että tekisin tummalla oluella maustettua jäätelöä, mutta luovuin ideasta lasten vuoksi. Olisi ikävää, jos he eivät voisi maistaa herkkua.
Päätin lopulta tehdä tummalla oluella maustetun suklaakakun. Oluen prosentit haihtuisivat kuumassa uunissa, joten lapsetkin voisivat syödä kakkua. Stout-mutakakun ohjeita löytyy intterwebsistä aikas kivasti. Alkon resepti näyttää perinteiseltä kahvikakulta, Yhteishyvän olut-suklaakakku taas on tahmeampi mudcake. Ahmija-ruokabloggaajan ohje on myös mutakakku, ja siinä on mukavan reilusti olutta ja paljon suklaata.
Lähdin luomaan oman stout-suklaakakun ohjettani noiden kolmen lähteen pohjalta. Noudatin Yhteishyvän ohjetta melko tarkasti, mutta käytin enemmän olutta. Kakusta ei olisi muuten tullut tarpeeksi fudgemaista, eikä olut olisi maistunut kunnolla.
Pastry stout on nestemäinen jälkiruoka
Käytin Himo Panimon pastry stoutia, joka on erittäin makeaa ja vähähappoista. Nimensä mukaisesti pastry stoutit ovat nestemäisiä jälkiruokia. Tässä oluessa on maapähkinävoin, kaakaon ja mutakakun aromeja. Se on minulle oluena kaikilla tavoin liikaa – mutta täydellinen mauste kakkuun ja vaikka limppuun!
Stout-suklaakakusta tuli i-ha-naa! Vatkasin lisukkeeksi kermavaahtoa, johon laitoin ranskankermaa ja vaniljasokeria. Jälkiruoan kanssa nautimme Kyrö Dairy Creamia. Yhdistelmä oli täydellinen. Siinä oli juuri sopivasti makeutta, pientä kirpeyttä ja ennen kaikkea täyteläisyyttä.
Tummalla oluella maustettu mutakakku on erinomainen jälkiruoka talven juhliin. Joulupöydän lisäksi suosittelen sitä pääsiäiseen. Skippaa mämmi ja syö jotain parempaa!
VINK: Kakusta tulee hieman tavallista mutakakkua isompi. Kannattaa siis käyttää yli 20-senttistä irtopohjavuokaa.
VINK VINK: Säästä loppu olut jälkiruokajuomaksi. Jos kakku kuivahtaa, voit kostuttaa sen oluella.
Stout-mutakakku ja kermafraiche
Yli 20-senttiseen irtopohjavuokaan
Stout-suklaakakku:
- 200 grammaa voita
- 200 grammaa tummaa suklaata
- 2 desiä (tummaa) sokeria
- 4 kananmunaa
- 2,5 desiä stout- tai pastry stout -olutta
- 1,5 desiä vehnäjauhoja
- 0,5 desiä sokeroimatonta kaakaojauhetta
- pinnalle tomusokeria
Kermafraiche:
- 2 desiä kuohu- tai vispikermaa
- 1 desi ranskankermaa
- 2 – 4 teelusikallista vaniljasokeria
- Leikkaa suklaa ja voi pieniksi paloiksi. Sulata palat miedolla lämmöllä sekoitellen kattilassa tai vesihauteessa. Kun seos on juoksevaa, anna sen jäähtyä hetki.
- Lisää seokseen sokeri ja olut. Sekoita hyvin.
- Sekoita munat joukkoon yksi kerrallaan, sähkövatkaimella sekoittaen.
- Lisää joukkoon pienissä erissä vehnäjauho ja kaakaojauhe. Vatkaa koko ajan.
- Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunin alatasolla 180 asteessa noin 25 minuuttia. Kakun pinta ja reunat saavat paahtua marenkimaisiksi, mutta kuoren alla oleva sisus saa olla vielä hyllyvää, kun otat kakun uunista.
- Jäähdytä kakku ja pane se jääkaappiin jähmettymään vähintään pariksi tunniksi, mieluiten yön yli. Siivilöi jäähtyneen kakun pinnalle tomusokeria.
- Ota kakku huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta sisus on fudgemaisen pehmeää, kun nautit kakun.
- Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon ranskankermaa sekä maun mukaan vaniljasokeria. Tarjoile kakku kermafraichen kera.
Kolme erilaista suklaakakkua juhlaan
Jos suklaanhimo iski, mutta et ole oluen ystävä tai sitä ei löydy kaapista, tee tavallinen mutakakku. Stockmannin mudcake on klassisista klassisin mutakakun ohje, mielestäni täydellinen sellaisenaan. Toki tuota ohjetta voi varioida erilaisin maustein ja lisukkein.
Jos haluat hiukan kevyemmän suklaakakun, suosittelen perinteistä sydänsurujen kakkua. Se on suklaalla maustettu kahvikakku, johon saa juhlavuutta erilaisilla koristeilla. Kaakaoisen suklaakakun voi koristella vaikka valkosuklaavalumilla ja kuivatuilla marjoilla.
Myös iso pellillinen muhkeita mokkapaloja toimii aina. Jouluna joko mokkisten taikinan, kuorrutuksen tai molemmat voi maustaa piparkakkumausteella. Tavallisten strösseleiden sijaan voit koristella mokkapalat jouluisilla strösseleillä, syötävillä kulta- tai hopeahelmillä tai piparimurulla.