Hodaribuffet on nyt juhlien ”se juttu”. Hot dog- tai hampurilaisbuffetissa yhdistyvät klassinen nyyttäriperinne ja muodikas katuruoka. Pitihän sitä kokeilla itsekin uutenavuotena, ja oli muuten hyvä idea. Hankinnat ja kulut on helppo jyvittää, kun yksi hoitaa leivät, toinen nakit, ja muut tuovat täytteet ja kastikkeet.
Meidän hot dog -buffetissamme oli tujua ja makeaa sinappia, tomaattisalsaa, sienipikkelssiä, chilillä ja kanelilla marinoitua punasipulia, punakaalicoleslawia, inkivääricoleslawia, suolakurkkua, sipulimurskaa, liha- ja seitannakkeja sekä pekonia. Runsas buffet syntyi yllättävän pienellä vaivalla. Pidän nyyttäreissä siitä, ettei kaikkea tarvitse tehdä itse, ja saa jännittää, mitä vieraat tuovat. Oli hauska päästä maistelemaan muiden kehittelemiä täytteitä ja kokeilla erilaisia yhdistelmiä.
Maistoin seitania nyt ensimmäistä kertaa. Kokki oli muovaillut massasta hämmentävän nakkimaista. Muoto syntyy kuulemma foliorullassa pyörittelemällä. Seitanin voi maustaa oman mielensä mukaan, eli maku voi vaihdella paljonkin. Pidin erityisesti seitanin koostumuksesta. Siitä tulee hieman mieleen tanakka maustevoi tai tuorejuusto. Pehmeitä, mutta kiinteitä siivuja voi leikellä vaikka leivän päälle. Härskinä tyyppinä nautin seitanini pekonin kera.
Ruokajuomana oli samppanjaa. Teimme siis vahinkohipsterit, koska esimerkiksi Kaartin Hodari & Hummerissa nakkisämpylänsä kyytipojaksi voi tilata kuohuvaa. Jälkiruoaksi oli syntisen ihanaa Dumle-kakkua. Huomasin, että täyteläisistä täyteläisin Amarone sopii hyvin myös jälkiruokaviiniksi. Huomatkaa juntisti laseihin jätetyt Iittalan tarrat. Olen vain niin pirun laiska, etten jaksa raapia niitä irti, vaikka eiväthän ne näteiltä näytä. Tosin eräs lasinkerääjä kertoi toivovansa, että tarrat jätettäisiin laseihin. Perustelen jatkossa moukkamaisuuteni tällä argumentilla.
Lopuksi vielä omien suosikkitäytteideni eli punakaalicoleslawin ja kanelissa marinoidun sipulin ohjeet. Coleslawissa ei ollut nyt majoneesia, vaan jugurttia. Kanelisipuleiden ohje on käännetty suomeksi, ja sipulit tehnyt kaverimme korvasi chilikastikkeen kuivatulla chilillä. Toimi erittäin hyvin näinkin.
Punakaalicoleslaw:
puolikas punakaali
0,5 desiä vettä
0,5 desiä puna- tai valkoviinietikkaa
vajaa desi sokeria
2 reilua ruokalusikallista turkkilaista jugurttia
ripaus suolaa
mustapippuria
Silppua kaali pieneksi hakkelukseksi ja kumoa suureen kulhoon. Sekoita vesi ja etikka kattilaan ja lisää joukkoon sokeri. Kiehauta, kunnes sokeri on sulanut. Kaada kuuma neste kulhoon kaalisilpun päälle. Anna kaalin pehmentyä ja vetäytyä ainakin pari tuntia. Kaada ylimääräinen neste pois, kun salaatti on makustunut. Sekoita lopuksi joukkoon reilu nokare paksua, mieluiten valutettua jugurttia. Lisää ripaus suolaa ja pippuria, sekoita hyvin ennen tarjoilua.
Kanelimarinoitu punasipuli:
2 ruokalusikallista rypsiöljyä
2 suurta punasipulia ohuiksi renkaiksi pilkottuina
2 teelusikallista savuista chilijauhetta
0,5 teelusikallista kanelia
reilu desi ketsuppia
pieni tilkka vahvaa chilikastiketta
ripaus suolaa
mustapippuria
Kuumenna öljy pannussa keskilämmöllä. Varo, ettei öljy pala. Lisää sipulirenkaat pannulle ja kuullota noin viisi minuuttia. Lisää joukkoon chilijauhe ja kaneli, ja anna kuullottua vielä minuutin verran. Kaada joukkoon vesi, ketsuppi, chilikastike sekä makusi mukaan suolaa ja pippuria. Anna seoksen hautua miedolla lämmöllä, kunnes se on paksua ja sipulit erittäin pehmeitä. Tässä kestää noin puoli tuntia. Voit lisätä tarvittaessa hieman vettä haudutuksen aikana. Jäähdytä hyvin ennen tarjoilua.