porkkana-mascarponekeitto

Mascarponella pehmennetty porkkanakeitto

Lapsi on tykästynyt eskarissa kasvissosekeittoon, joten olen surauttanut sellaisen pari kertaa kotonakin. Pikkukulinaristille ei tosin mikä tahansa keitto kelpaa. Joukossa on pakko olla kermaa tai vastaavaa, rasvaista täyteläisyyden antajaa. Muuten tuomio on armoton: ”vetistä”.

Tällainen herkkusuu kun olen, en pane lapsen mieltymystä pahakseni. Tällä kertaa paritin makean porkkanan ja pehmeän mascarponejuuston. Lopputuloksena syntyi samettinen, hienostunut arkikeitto.

VINK: Kaupan valmiit kasvissosepötköt ovat oikein passeleita. Kiireisenä päivänä voit vallan hyvin korvata porkkanat sellaisella.

VINK VINK: Sosekeittoon kannattaa laittaa aina pari perunaa. Näin koostumuksesta tulee mukavan paksu.

VINK VINK VINK: Voit myös kuullottaa kasviksia öljyssä ja keittää ne vasta sitten. Olennaista on se, että kypsennät juurekset kunnolla ennen soseutusta, jotta niistä irtoaa liemeen makua.

Jos lisäät keittoon vahvempia mausteita, kuten inkivääriä tai chiliä, voit lisätä ne keittoon jo kuullotus/keittämisvaiheessa. Hennommat mausteet, kuten yrtit, kannattaa lisätä vasta lopuksi. Jos olet epävarma siitä, kuinka paljon haluat vaikkapa kurkuman maun korostuvan, lisää mauste vasta lopuksi.

Mascarpone-porkkanakeitto


4 – 6 annosta

  • 500 gramman pötkö valmista porkkanasosetta tai 500 – 600 grammaa porkkanoita
  • 200 grammaa perunaa eli noin 2 isoa tai 3 pienempää perunaa
  • 1 iso keltasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • noin 8 desiä vettä
  • 250 grammaa mascarponea
  • 1 teelusikallinen kuivattua rakuunaa/kourallinen tuoretta
  • 1,5 teelusikallista kurkumaa
  • 1/3 teelusikallista valkopippuria
  • 1 teelusikallinen hunajaa tai vaaleaa siirappia
  • suolaa

  1. Kuori ja paloittele perunat, porkkanat, sipuli ja valkosipulinkynnet. Pane kasvislohkot keskikokoiseen kattilaan. Kaada joukkoon niin paljon vettä, että kasvikset peittyvät selvästi. Lisää joukkoon kasvisliemikuutio ja keitä keskilämmöllä kannen alla, kunnes kasvikset ovat aivan pehmeitä.
  2. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Lisää joukkoon mascarpone ja vielä puolisen litraa vettä. Sekoita hyvin ja kiehauta vielä viitisen minuuttia.
  3. Mausta keitto lopuksi ripauksella valkopippuria, kurkumalla, hunajalla, rakuunalla ja hippusella suolaa. Maistele keittoa maustamisen aikana, sillä kasvisliemikuutioissa on suolaa, eikä sitä tarvitse lisätä kovin paljon.
  4. Nauti esimerkiksi cashewpähkinöiden, raejuuston, kaurapalan, tofun tai krutonkien kera.

porkkana-mascarponekeitto ohje
Porkkana-mascarponekeitto resepti

Syksyn suloiset sopat

Toinen omani ja lukijamäärien perusteella teidänkin suosikkinne on aasialaistyylinen punajuuri-kookoskeitto. Niin erikoiselta kuin se kuulostaakin, lime, korianteri, pikku tujaus chiliä ja kurkumaa sopivat hienosti yhteen punajuuren kanssa. Tämän lehtijutun lopusta löytyy myös video, jossa näytän kädestä pitäen, miten soppa syntyy. Huomaa söpö nelijalkainen apurini!

Tämän reseptin kehitin keväällä, mutta se maistuu varmasti syksylläkin, kun laarit pullistelevat kaaleja. Savukala-kaalikeitossa kala on mauste. Se antaa liemeen syvän, suorastaan veden kielelle herauttavan aromin. Suosittelen erittäin lämpimästi!

 

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.