Pikantti kaali-savukalakeitto

Olen kuolannut tätä ohjetta joulusta asti. Silloin sain lahjaksi Maija Silvennoisen ja Saara Vesikansan keittokirjan Kymmen kaalia laudalla. Kirjassa on nimensä mukaan kaalireseptejä kaikista mahdollisista kaalilajeista.

Vuonna 2006 ilmestynyt kirja on myös jo suloisen retro. Nämä minun bloggaukseni valokuvat ovat kirjan kuviin verrattuna äärimmäisen stailattuja ja viilattuja. Se palautti taas vähän jalkoja maanpinnalle visuaalisuuteen liittyvän angstini suhteen.

Mähän siis kriiseilen aina sitä, etten osaa stailata tarpeeksi nätisti, en muka ymmärrä kamerasta mitään jaadijaa, vaikka se ei enää pidä paikkaansa. Yksinkertaisia kaaliherkkuja vilisevä kirja muistutti taas siitä, että vaikka kuvat herättelevät ruokahalua, eniten merkitystä on sillä, mitä lautasella on. Ja voi morjens tämä keitto on hyvää!

Varhaiskaali, tuo vihreä kulta

Muuntelin alkuperäistä ohjetta hieman. Parsakaalin sijaan käytin varhaiskaalia, koska se on yksi kasvisten aatelisista. Liemeen erittyvä umamisuus on omaa luokkaansa. Käytin sitä myös enemmän, sillä lehtikaalista erittyy enemmän nestettä kuin parsakaalista, ja halusin paksun keiton. Lisäsin liemeen myös tujauksen valkkaria, sillä rasvainen savukala kaipaa happoa. Lopuksi vielä tapani mukaan hieman sokeria makuja syventämään.

Purjon korvasin kotimaisella kevätsipulilla, jota löytyi jo. Sen herkkä maku antaa varhaiskaalin aromille enemmän tilaa. Kevätsipuli on myös niin kaunista, että nautin jo sen käsittelystä ja katselemisesta.

VINK: Osta hieman enemmän savukalaa kuin keittoon tuleva 100 grammaa, sillä lähes puolet painosta menee perkeisiin. Älä kuitenkaan liioittele kalan määrän kanssa, sillä tässä keitossa kala on mauste, ei pääraaka-aine.

VINK VINK: Voit korvata valkoviinin sitruunamehulla. Viiniä voi lorauttaa liemeen vajaan desin, sitruunamehua pari ruokalusikallista. Maistele ja säädä happamuutta makusi mukaan. Viinin kuivuus vaikuttaa siihen, kuinka paljon sitä tarvitsee lisätä.

VINK VINK VINK: Keiton koristeeksi sopii yrttiöljy tai ranskankerma. Yrttiöljy syntyy helposti tehosekoittimessa öljytilkasta, tillistä ja palasta kevätsipulia.

varhaiskaalikeitto ohje

Kaali-savukalakeitto

  • noin 500 grammaa varhaiskaalia eli reilu puolikas kaali
  • 1 kevätsipulin varsi
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 3 (jauhoista) perunaa
  • 100 grammaa savukalaa, esim. siikaa
  • 1,2 litraa vettä
  • 2 desiä kuohukermaa
  • 0,5 desiä tuoretta silputtua tilliä tai pari teelusikallista kuivattua
  • loraus kuivaa valkoviiniä
  • 1/3 teelusikallista valkopippuria
  • 0,5 teelusikallista sokeria
  • suolaa
  • öljyä kuullottamiseen



  1. Esivalmistele ainekset. Silppua kaali. Leikkaa kevätsipuli pieniksi renkaiksi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi. Pese ja lohko perunat. Perkaa savukala.
  2. Kaada suureen kattilaan loraus öljyä. Kuullota perunoita, kaalia, kevätsipulia ja valkosipulia pari minuuttia keskilämmöllä. Lisää vesi ja keitä kasviksia keskilämmöllä kattilan alla, kunnes ne ovat aivan pehmeitä.
  3. Lisää kerma, tilli ja savukala. Anna porista miedolla lämmöllä vielä viitisen minuuttia.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Maistele, lisää valkoviini, valkopippuri, sokeriripaus ja suolaa. Sekoita hyvin ja tarjoile heti.

Kaali-savukalakeitto resepti
Kaali-savukalakeitto ohje

Meheviä kaaliherkkuja

Rakastan kaalia, koska siitä on moneksi. Raikkaan hapokkaaksi, rouskuvaksi salaatiksi ja makean meheväksi liemeksi.

Teen kaalipadan nykyään yleensä härkiksestä, joskus riistasta. Supisuomalainen kaalipata syntyy riisin sijaan ohrasta. Nesteellä saa läträtä surutta, sillä ohra ja härkis imevät sitä hurjasti.

Tämä on aika syksyinen ohje, mutta niin suosittu, että menköön. Mieheni mukaan nimetty Villem pata on ronski sekoitus makkaraa, kaalia, sulatejuustoa, rosmariinia ja mausteita.

Thaimaalainen kaali-porkkanasalaatti taas edustaa kaalin fressimpää puolta. Tämä lisuke on raikas, sopivasti chilinen ja makea.

 

2 Comments

  1. Soseutettu kaalikeitto, mikä jumalainen idea! Kiitos tästä. 🙂

    • Sosesopat kiinnostavat nyt, kun ulkomaalainen parsa alkaa jo muuttua puumaiseksi. Sosekeitossa toimii vielä!

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.