Batatas bravas ja uunilohi – alakuloa torjuva väripommi

(*Kaupallinen yhteistyö Lunetten kanssa)

Tämä postaus aloittaa juttusarjan, josta olen valtavan innoissani. Teen Lunetten kanssa yhteistyön, jossa käsittelen kuukautisia, hormoneja ja ravinnon vaikutuksia naisten hyvinvointiin.

”Ostatko maitopurkin ja kuukupin?”

Lunette valmistaa kotimaisia kuukuppeja ja niiden puhdistusvälineitä ja tekee työtä kuukautisten normalisoinnin puolesta. Lunetten kuukupit ovat tuttuja apteekeista ja ekokauppa Ruohonjuuresta, mutta nykyään niitä saa myös Keskon isoista marketeista, kuten hammasharjoja ja kosteusvoidetta.

Ja sellaisia kuukautissuojien pitäisi olla. Esineitä, jotka Peter Nymankin voi ostaa ilman nolostelua, epätietoisuutta tai hölmöä vitsailua. Kuukautisista pitäisi voida puhua neutraalisti ja avoimesti, oli kyse sitten kaveriporukasta, perheestä, työpaikasta tai kesäleiristä.

Aloitin kampanjan Instagramissa arvonnalla, jonka yhteydessä on herännyt älyttömän hyvää keskustelua kuukautisista, niiden normalisoinnista ja niihin liittyvistä muistoista.

Suosittelen lukemaan viisaat kommentit. Niistä ilmenee, että kuukautiset koskettavat muitakin kuin menstruoivia naisia. Tyttöjen pitäisi pystyä puhumaan kuukautisista veljiensä ja isiensä kanssa. Pomojen ja ripariohjaajien pitäisi miettiä, miten metsäleirillä pääsee rauhassa vessaan ja pesulle. Transmiehellä voi olla kuukautiset, mutta kaikilla naisilla ei niitä ole.

Ravinto voi helpottaa hormonioirehdintaa

Entä miten kuukautiset liittyvät ruokaan? Aloitetaan siitä, että hormonikierron vaihtelut voivat aiheuttaa naiselle eriasteisia psyykkisiä ja fyysisiä oireita.

Kuukautiset ja niitä edeltävä premenstruaalioireyhtymä eli PMS voivat aiheuttaa esimerkiksi masennusta, ärtymystä, väsymystä, makeanhimoa, turvotusta, ummetusta, ripulia, finnejä, vatsa- ja selkäsärkyä, you name it. Joillekin naisille taas PMS ja kuukautiset ovat superenergistä aikaa, osa ei huomaa olossaan erityisiä muutoksia.

Minä olen ääripäiden puolivälistä. Ehkäisy on helpottanut kuukautiskipujani, mutta pari ensimmäistä vuotopäivää olen väsähtänyt, ja vatsani on sekaisin. Periaatteessa voisin vetää kuukupin ansiosta kolmoisvoltteja, mutta mieluummin möllötän sohvalla, ja syön chilin ja kaalisalaatin sijaan mietoa ja vatsaystävällistä ruokaa.

Tämän syksyn aikana julkaisen reseptejä, jotka voivat helpottaa hormoneista johtuvaa oireilua. Huomioin kuukautisten ja PMS:n lisäksi vaihdevuodet, raskauden ja imetyksen, jotka vaikuttavat yhtä lailla kehoon ja mieleen.

Hyvän olon ruoka on herkullista

Painotan, että mikään ravintoaine ei ole ihmeidentekijä, ja ruoka on vain yksi osa hyvinvointipalettia. Jos ihminen kärsii vakavasta masennuksesta tai vatsahaavasta, niitä ei uunilohi paranna. Reseptieni ravitsemusväitteet perustuvat asiantuntijalähteisiin, enkä sano yhdestäkään ruoasta, että ”tämä tekee kaikille täysin varmasti sitä ja tätä”.

Herkästi masentuvana, ahdistuvana ja kiihtyvänä ihmisenä olen kuitenkin huomannut, että ravinto vaikuttaa voimavaroihini. Vaikka masennuslääkkeistä on ollut minulle enemmän apua kuin yksittäisistä raaka-aineista, suosin ravinteikkaita ruokia ja tasaista ruokailurytmiä, jotka eivät ainakaan altista alakulolle.

Painotan myös, että nämä eivät ole laihdutusreseptejä. Hyvää tekevä ruoka ei merkitse minulle laihduttamista tai fitness-elämäntapaa. Se on ruokaa, joka maistuu ja tuoksuu herkulliselta. Joka on kaunista, johon liittyy mukavia mielikuvia, ja jonka valmistaminen on kivaa.

Tankkaa jo kierron alussa D-vitamiinia

Aloitetaan kuukautiskierron alusta. Kuukautiset ovat loppuneet, mieliala yleensä tasoittunut ja vatsaongelmat helpottaneet.

Kierron alkupuolella voi kuitenkin jo valmistautua tuleviin PMS ja kuukautisoireisiin. Etenkin D-, B12- ja B6-vitamiinin, magnesiumin ja kalsiumin tankkaaminen voi helpottaa kierron loppupuolen mielialanvaihteluita, väsymystä ja makeanhimoa. D-vitamiinia kannattaa tankata myös raskausaikana, ja kalsiumin tärkeys korostuu vaihdevuosien alettua, koska naisen osteoporoosiriski kasvaa. (lähteitä: Mehiläinen, NCBI, Terve.fi, Yle).

”Parasta kalaa ikinä”

Ensimmäinen hormoniherkkuni on uunilohi maustettujen bataattilohkojen ja dippien kera. Ristin ruokalajin batatas bravasiksi espanjalaisten paahdettujen perunoiden hengessä.

Lohessa ja jugurttidipissä on edellä mainittua D-vitamiinia, B12-vitamiinia ja kalsiumia, bataatissa taas B6-vitamiinia. Saat näitä ravintoaineita myös kananmunasta, sienistä, tofusta, parsakaalista, pähkinöistä, siemenistä ja vitaminoiduista kasvimaitotuotteista (voit tarkistaa ruokien ravintoainepitoisuudet Finelistä).

Ja sitten se maku. Paras todistus tuli taas lapsen suusta. ”Äiti tää on parasta kalaa mitä mää oon koskaan syöny” kertoo, että kyseessä on hyvän mielen ja hyvän maun ruoka. Täyteläisen kalan, makean bataatin, raikkaan jugurtin ja mausteisen salsan yhdistelmä on ihana!

VINK: Tarvitset bataattien kuorruttamiseen keskikokoisen paperi/muovipussin. Käytä kypsentämiseen suurta peltiä, jolle voit levittää bataattilohkot väljästi. Näin ne paahtuvat rapeiksi eivätkä muhi päällekkäin ja mössäänny.

VINK VINK: Bataatti rapeutuu paremmin, kun kypsennät sen eri astiassa kuin lohen. Minä tosin kypsensin molemmat samalla pellillä, ja ihan hyvää tuli näinkin.

VINK VINK VINK: Bataattia ei ole pakko liottaa, mutta liotus lisää rapeutta.

VINK VINK VINK VINK: Laiskana päivänä voit korvata jugurttidipin ranskankermalla ja tomaattikastikkeen kaupan salsalla.

Batatas bravas ja uunilohi

4 annosta

Lohi:

  • noin 600 gramman lohifile
  • öljyä
  • suolaa
  • pippuria
  • loraus limemehua
  • kourallinen persiljaa tai korianteria

Bataattilohkot:

  • 800 grammaa eli 1 iso tai pientä bataattia
  • 2 ruokalusikallista perunajauhoja
  • 1 ruokalusikallinen korppujauhoja
  • 0,75 desiä vahvaa ja kovaa juustoraastetta (parmesaania tai vastaavaa)
  • 1,5 teelusikallista savupaprikajauhetta
  • 1 teelusikallinen rouhittua mustapippuria
  • 3 ruokalusikallista öljyä

  1. Kuori ja lohko bataatti. Pane bataattilohkot likoamaan vartiksi kylmään veteen. Kuivaa tämän jälkeen lohkot huolellisesti talouspaperilla.
  2. Kaada keskikokoiseen muovi/paperipussiin perunajauho, korppujauho, juustoraaste, mausteet ja öljy ja sekoita. Kaada bataattilohkot pussiin ja ravistele pussia huolellisesti, jotta kuorrute tarttuu tasaisesti lohkojen pintaan.
  3. Levitä kuorrutetut bataattilohkot väljästi leivinpaperilla peitetylle pellille. Kaavi pussiin jäänyt kuorrute lohkojen päälle.
  4. Paista lohkoja kiertoilmalla 200 asteessa yhteensä noin 25 minuuttia tai kunnes lohkot ovat saaneet ruskeaa paistopintaa. Kääntele lohkoja paiston puolivälissä varovaisesti, mutta älä sekoittele liikaa, etteivät lohkot mössäänny.
  5. Hiero lohifileen pintaan öljyä, suolaa ja pippuria. Laita lohi omaan vuokaansa tai tee sille tilaa pellille bataattien keskelle lohkojen paistumisen puolivälissä. Paista lohta noin 10 minuuttia, kunnes kalan pinta on vaalea. Kaada kypsän lohen päälle limemehua ja kourallinen yrttejä.
Rapea paahdettu bataatti ja uunilohi

Limellä maustettu jugurttiaioli

  • 2,5 desiä paksua luonnonjugurttia
  • 1 desi majoneesia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 ruokalusikallista limemehua
  • ripaus suolaa
  • hippunen sokeria

  1. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Sekoita jugurtti, majoneesi, valkosipuli ja limemehu. Maistele, lisää hieman suolaa ja pieni ripaus sokeria. Anna aiolin vetäytyä hetki viileässä ennen tarjoilua.

Tomaattisalsa

  • 1 keltasipuli
  • 2–4 valkosipulinkynttä
  • puolikas/1 mieto chili tai chilijauhetta maun mukaan
  • 400 grammaa tomaattimurskaa
  • 2 ruokalusikallista tomaattipyreetä
  • 1 ruokalusikallinen omena/valkoviini/punaviinietikkaa
  • 1 ruokalusikallinen sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • öljyä

  1. Kuori ja silppua keltasipuli ja valkosipulinkynnet. Silppua chili. Lorauta kattilaan öljyä ja sokeria. Kuullota sipulimurskaa ja chiliä ja pari minuuttia keskilämmöllä sekoitellen.
  2. Lisää joukkoon tomaattimurska, tomaattipyree ja etikka. Keitä salsaa keskilämmöllä, kunnes se on saostunut paksuksi. Maistele ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoilua.
Bataattiranut espanjalaisittain ja uunilohi

Seuraavassa hormoniherkkupostauksessa päästäänkin sitten käynnissä olevia PMS- ja kuukautisoireita helpottavan ravinnon pariin. Ja jos innostuit uunilohesta, lopuksi pari muuta makuja pursuilevaa lohiohjetta:

Pistaasirouheella kuorrutettu lohi

Pipsa Hurmerinnan kardemummalohi

Veriappelsiinilohi

Teriyakilohi

 

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.