chilin idätys yrttien kasvatus

Sano taimelle moro niin se kasvaa

Tässä taloudessa ikkunalaudalle ilmestyvät kukkapurkit ovat varma kevään merkki. Aikaisemmin mies intoili chileistä, jotka kasvatettiin itse hartaasti idätyksestä lähtien. Pahimmillaan parhaimmillaan vanhassa työhuoneessamme oli tuuletus- ja valojärjestelmä, joka räpsähti päälle automaattisesti joka aamu kahdeksalta.

Parina viime vuotena emme ole enää jaksaneet idätellä chilejä. Mies on niin paljon reissussa, ettei oma kärsivällisyyteni riitä vahtaamaan optimaalista valoa. Sen sijaan innostuimme viime kesänä pienestä kasvimaastamme, jonka saimme tehdä anoppilan takapihalle. Madot söivät kovasti odottamani retiisit, mutta kesäkurpitsa ja punajuuri menestyivät hienosti. Sato oli myös erittäin maukas.

Kurpitsojen kasvattaminen oli niin helppoa, että kylvämme tänä vuonna useampaa lajia. Kokeilemme vihreää ja keltaista kesäkurpitsaa, myskikurpitsaa ja spagettikurpitsaa. Kurpitsojen kasvattaminen tuntuu jo idätysvaiheessa helpolta. Kaikki siemenet ovat alkaneet puskea mullasta hienoja taimia hurjalla vauhdilla.

kurpitsan kasvatus ohjeet

myskikurpitsa kesäkurpitsa spagettikurpitsa idätys

Tänä vuonna en taida edes yrittää kasvattaa yrttejä ja salaatteja siemenistä. Keittiön ikkunalaudan sato oli viime vuonna surkea. Parhaiten menestyi kaupan basilika, jonka iskin multaan. Se rehotti komeana, lopulta lähes pienenä puuna. Järvikylä saa siis esihoitaa homman. Basilikan lisäksi ajattelin panna multaan korianteria, timjamia ja joko rakuunaa tai salviaa.

Kasvien kasvattaminen kasvattaa hauskalla tavalla myös lasta. Tyttäremme on ollut tänä vuonna aivan tohkeissaan kurpitsojen itämisestä. Hän haluaa tarkistaa taimipurkkien tilanteen joka päivä heti, kun palaa tarhasta ja astuu eteiseen. Kun ensimmäiset vihreät alkoivat itää, tyyppi selitti, että ”voi, sieltä tulee pieni vauva”. Taimille on myös annettu nimiä. Purkeista löytyvät äiti, isä, vauva ja Lukas. Älkää kysykö, miksi yhden nimi on Lukas, mutta muut ovat vain geneerisesti äitejä ja isejä. Tuskin koskaan saan tietää, tuskin koskaan ymmärrän.

Pariin purkkiin on kylvetty kaksi kurpitsaa, jotka on erotettu toisistaan muovipurkin kannella. Se on kuulemma ovi, purkit ovat taloja ja taimien omat alueet niiden huoneita.

kurpitsantaimi idätys

Muistan, että kukkien kastelu oli lapsena yksi lempihommistani. Pidin kovasti muistakin pienistä kotitöistä, kuten kenkätelineen järjestämisestä, pölyjen pyyhkimisestä ja pöydän kattamisesta. Taimien kastelu on 3-vuotiaamme jobi, joka tuntuu olevan hänelle suuri kunnia. Yllätyin huomatessani, miten varovasti ja nätisti lapsi kastelee taimet. Yksikään purkki ei ole vielä lainehtinut.

Huomasin, että lapsen voi myös huijata höpsöttelemään taimiin vedoten. Kerroin tytölle, että kasvit tykkäävät, jos niille juttelee. Sanoin, että kurpitsoille on ehdottomasti sanottava joka päivä ”moro”, jotta ne kasvavat. Moro pitää kuiskata hellästi, koska huutaminen pelästyttää kasvit. Nyt lapsi hiippailee joka päivä hipihiljaa purkkien luo ja supisee ”moro, moro, moro”. Tänään kysyin, haluaako hän heittää yläfemmat kurpitsapurkkien kanssa. No halusihan hän, ja femmat läpsäytettiin huolellisesti jokaisen purkin kylkeen.

Hmm. Mitäköhän kaikkea saisin tyypin tekemään taimien avulla? Opetteles nyt tekemään se kuperkeikka ja pyöräytä äidille pari voileipää? Maista vähän limeä, kurpitsojen mieliksi.

Jahas, jutut luisuvat taas sille raiteelle, että alkaessaan ymmärtää somen päälle lapsi katkaisee välit minuun. Mutta siihen asti morotusta, kastelua, kuperkeikkoja ja juustovoileipiä sohvalla röhnöttävälle äidille.

chilin kasvattaminen idätys
chilin kasvattaminen idätys

Myös härkäpavun kasvattaminen kiinnostaisi. Tämä Sylvin juttu, jossa lupaillaan kasvattamisen olevan helppoa, iski kipinää intoon. Käytän kasvisruokien proteiininlähteenä mieluummin papuja ja linssejä kuin soijaa. Härkäpavun pitäisi menestyä hyvin hankalinakin vuosina. Jos sinulla on kokemuksia ja vinkkejä tästä palkokasvista, otan ne kiitollisina vastaan!

 

8 Comments

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.