Kaaligratiini kauniista ja mehevästä romanescosta

Miksi minä en tee useammin kasvisgratiinia? Gratinointi kun ei ole vaikeaa. Se on herkullinen tapa pelastaa vaikka parhaat päivänsä nähneet kasvikset. Etenkin kaaligratiini on herkkullinen lisuke ruoalle, sillä lempeä, makeahko kaali tykkää juustokastikkeesta.

Romaneco, kaalien kaunotar

Tein kaaligratiinin romanescokaalista, joka on kaunein kasvis, jonka tiedän. Merenalaista kukkaa muistuttava romanesco on kukkakaalin miedompi sukulainen. Testaa, jos kukkakaali on makuusi liian voimakas.

Romanesco on upea koriste salaatteihin, pastoihin, keittoihin ja wokkeihin. Voit myös yhdistää romanescoa muihin, voimakkaampiin kaaleihin, jos kaipaat ruokaan syvempää makua.

Tein kaaligratiinin tätä Yhteishyvän ohjetta mukaillen. Käytin maitoa hieman enemmän, koska muuten kastikkeeni olisi ollut niin tuhtia, ettei sitä olisi saanut tasaisen juoksevana kaalin päälle. Jätin pekonin pois, sillä söimme gratiinin kalan kanssa, ja mozzarellan sijaan käytin voimakkaampaa juustoraastetta.

Lopputulos oli älyttömän hyvä. Kastike on helppo tehdä, kunhan vain sekoittaa kastiketta koko ajan, ettei se pala pohjaan tai muutu kokkareiseksi. Täyteläinen bechamelkastike tuo ylellistä fiilistä arkiruokaan. Kaaligratiini valmistuu kuitenkin paljon nopeammin kuin muut uuniruoat. Ajattelin kuulkaas kokeilla tänä jouluna bataattigratiinia!

VINK: Kaalin lehdet voi laittaa kevyesti kuullotettuna myös salaattiin, jos ne eivät mahdu gratiiniin.

VINK VINK: Voit maustaa valkokastikkeen viher- tai valkopippurilla tai muskottipähkinällä. Muskotti on oma suosikkini.

Romanescogratiini

4–6 lisukeannosta

Kaali:

  • 1 kilo eli 2 pienehköä romanescokaalia
  • suolaa
  • vettä keittämiseen

Juustokastike:

  • 2 ruokalusikallista voita
  • 5 desiä maitoa
  • 3 ruokalusikallista vehnäjauhoa
  • 2 desiä vahvaa juustoraastetta, esim. Emmentalia
  • ¼ teelusikallinen viher/valkopippuria/muskottipähkinää jauhettuna
  • suolaa

Pinnalle:

  • 2 desiä vahvaa juustoraastetta
  • 1 desi panko/korppujauhoa/murennettu vaalea leipäviipale

  1. Huuhtele kaali. Irrota lehdet ja leikkaa kukinnot pieniksi paloiksi. Jos käytät kaalista lehdet ja kannnat, leikkaa nekin pieniksi paloiksi.
  2. Keitä kaalia suolaisessa vedessä 3 minuuttia. Kaada vesi pois ja levitä kaalinpalat uunivuokaan.
  3. Tee juustokastike. Sulata voi kattilassa keskilämmöllä, lisää joukkoon jauhot ja sekoita puoli minuuttia, mutta älä anna jauhojen ruskistua. Lisää joukkoon maito ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kuumenna sekoittaen 5 minuuttia, kunnes kastike paksuuntuu. Jos kastike ei ala paksuuntua, lisää hieman lämpöä.
  4. Lisää kastikkeeseen juustoraaste. Sekoita hyvin, maistele ja mausta suolalla ja viher/valkopippurilla/muskotilla.
  5. Kaada juustokastike tasaisesti kaalinpalojen päälle. Ripottele pinnalle lisää juustoraastetta ja panko/korppujauhoa/leivänmurua. Paista gratiinia uunin alatasolla 225 asteessa 20 minuuttia, kunnes gratiinissa on kullanruskea pinta.
Romanescogratiini resepti

Helppoja ja hienostuneita kaaliruokia

Toinen kaaliruoka, jota suosittelen lämpimästi, on Maija Silvennoisen kaali-savukalakeitto. Kyseessä on kermainen kaalisosekeitto, jossa savukalaa on vain hitusen mausteena. Aromi oli jotain niin tajunnanräjäyttävää, että en pysty edes kuvailemaan sitä. Iski täysillä makuhermooni.

Yhtä ihana on Gruyére-kaalipasta. Makeaksi paahdetun kaalin ja sipulin ja voimakkaan juuston yhdistelmä on mahtava. Annoksen pinnalle vielä vähän rapeaa leipämurua, ja jos kaipaat proteiinia, kruunaa annos paistetulla tai uppomunalla tai suolaisella pekonilla. Mmmmm!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.