pähkinäinen myslipatukka ohje

Pähkinäiset myslipatukat

En syö kauheasti välipaloja, ja jos syön, teen tylsästi voileivän, nappaan hedelmän tai avaan jugurtin. Täältä ei löydykään kauheasti tuorepuurojen, smoothieiden ja energiapatukoiden reseptejä.

Kuten olen parissa edellisessä postauksessani puhissut, syksy on ollut työntäyteinen. Olen päässyt monena päivänä kotiin Tampereelle vasta puoliltaöin. Kun on liikkeellä kellon ympäri, pari lämmintä ateriaa ei riitä, toisin kuin kotioloissa. Olen syönyt aika paljon myslipatukoita, ja nopeasti totesin, että touhu tulee hemmetin kalliiksi, kun yksi patukka maksaa parisen euroa.

Vähemmän sokeria, enemmän kuituja

Siispä leivoin itse elämäni ensimmäiset myslipatukat. Käytin peruspohjana tätä Anna-lehden pähkinäisten myslipatukoiden reseptiä, mutta muuntelin sitä. Puolitin sekä sokerin että siirapin määrän, koska halusin pähkinä-, en karkkipatukoita. Lisäsin taikinaan puolikkaan banaanin ja tilkan vettä, jotta massan notkeus säilyi, vaikka siirapin määrä vähentyi.

Lisäksi kypsensin patukat. Väri on toki raakana nätti ja maku makeampi, mutta en kauheasti pidä raakaruoasta. Raakapatukoista tulee aina sellainen fiilis kuin patukka olisi jäänyt vahingossa taskun pohjalle hautumaan löllöksi. Voit paahtaa ensin vaikka pari patukkaa, vertailla raa´an ja kypsän patukan makua ja miettiä, kummasta pidät enemmän. Jos jätät patukat raaoiksi, säilytä niitä jääkaapissa.

VINK: Voit käyttää taateleiden sijaan tai niiden lisäksi mitä tahansa kuivattuja hedelmiä tai marjoja.

VINK: Voit käyttää valmista pähkinärouhetta tai rouhia pähkinät itse. Cashew- ja saksanpähkinät ovat pehmeitä, ja ne on helppo rouhia suurella veitsellä.

VINK VINK VINK: Voit jättää sokerin kokonaan pois, sillä muissa raaka-aineissa on makeutta.

VINK VINK VINK VINK: Voit muotoilla taikinasta heti patukoita tai leipoa siitä ensin levyn, jonka leikkaat patukoiksi raakana tai kypsänä.

Pähkinäiset myslipatukat

8 patukkaa tai 16 pikkupalaa

  • 4 desiä täysjyvämuroja
  • 1 desi rouhittuja manteleita tai pähkinöitä
  • 1 desi chia/seesaminsiemeniä
  • 1 desi silputtuja taateleita/muita kuivattuja hedelmiä
  • 1 desi maapähkinävoita
  • 0,5 desiä vaaleaa siirappia
  • 1 ruokalusikallinen tummaa sokeria
  • puolet pienestä banaanista
  • 1 ruokalusikallinen vettä

  1. Murskaa murot morttelissa tai laita murot muovipussiin ja puristele ne käsin hiutaleiksi. Lisää joukkoon pähkinärouhe, siemenet ja taatelisilppu.
  2. Sekoita maapähkinävoi, siirappi ja sokeri kattilassa. Soseuta joukkoon banaaninpuolikas. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes sokeri on sulanut ja aineet ovat sekoittuneet tasaisesti.
  3. Sekoita kuivat ja kosteat aineet keskenään taikinaksi. Notkista seosta vesitilkalla.
  4. Muotoile taikinasta pitkä pötkö, kääräise se leivinpaperiin ja laita jähmettymään jääkaappiin. Taikinaa on helpompi muotoilla, kun se on kylmää.
  5. Muotoile taikinasta kahdeksan suklaapatukan kokoista patukkaa tai pienempiä paloja. Jos haluat kypsentää patukat, paista niitä 200 asteessa uunin keskitasossa noin 10 minuuttia patukoiden koosta ja paksuudesta riippuen. Patukat ovat valmiita, kun ne ovat pinnalta kullanruskeita. Huomaa, että patukat kovettuvat vasta, kun otat ne uunista pois.

Hedelmäisiä herkkuja

Toinen terveellinen herkku, jota teemme lapsen kanssa aina, kun olemme kaksin kotona, on banaanipannukakku. Tähänkään leivonnaiseen ei tule kauheasti lisättyä sokeria, sillä kypsässä banaanissa on hedelmäsokeria riittämiin.

Joskus tulee tehtyä myös rahkaa. Tämä appelsiinirahka on maustettu hunajalla ja kurkumalla, joka antaa sille myös kauniin värin. Kun appelsiinit eivät ole sesongissa, ne voi korvata vaikka persimonilla.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.