Mansikka-Britakakku ohje

Rahkalla raikastettu Brita-kakku

En ole koskaan -listallani on nyt yksi tärppi vähemmän. Leivoin nimittäin elämäni ensimmäisen Brita-kakun. Kävin myös keväällä ekaa kertaa Lempäälän Ideaparkissa. Saas nähdä, mitä tässä vielä villiintyy kokeilemaan.

Rapeutta ja samettisuutta useissa kerroksissa

Pidän Britassa ennen kaikkea suutuntumasta. Makean ja pehmeän kakkupohjan päällä on marenkikerros, ja kokonaisuus paistetaan rapeaksi. Sokeria rutisevien levyjen väliin tulee pehmoista vaahtoa, marjalohkoja ja päälle vielä rapeita mantelilastuja. Joku toinen saa kiksejä rapisevista ja sihisevistä äänistä, minä siitä, miltä ruoka tuntuu suussa. 😀

Tein perinteisen mansikoilla täytetyn Britan. Koska kakkupohja ja marenki ovat todella makeita, raikastin kermavaahtoa rahkalla. Kermaa voi jatkaa myös jugurtilla tai vaikka mascarponella.

Britan marengin kanssa ei tarvitse hifistellä…

En ole innokas leipoja, koska vihaan kemistityyliin nyhväämistä. Turhaudun, jos jokin vaahto lässähtää tai juoksettuu, koska vatkaimessa on ollut millin vesitippa. Jotkut rakastavat analysoida loputtomasti sitä, miksi kohokas onnistuu tai jää pannukakuksi. Minä en. Pidän enemmän ruoanlaitosta, koska se on rennompaa ja armollisempaa. Se kohottaa itsetuntoani, leipominen taas musertaa sen, ja alan kiukutella kuin pahainen kakara.

Niin meinasi käydä nytkin, kiukuttelun syy oli tällä kertaa marenki.

Kunnollisen marengin kuuluu olla ennen paistamista niin kiinteää vaahtoa, että se ei putoa kumotusta kulhosta. Herkkä operaatio voi mennä pilalle, jos munat ovat yhtään liian vanhoja/tuoreita/kylmiä/lämpiä/on täysikuu/korkeat vedet. Myös pisara vatkaimiin tai kulhoon päässyttä öljyä tai vettä pilaa kiinteyden.

AI ETTÄ KUINKA HELVETIN KIVAA!!!!!!

Eihän se tietenkään onnistunut. Valkuaisvaahdosta tuli upean kova, mutta sokerin lisääminen pehmensi vaahdon. Ei auttanut, vaikka lisäsin hippunen kerrallaan ja vatkasin niin maan perkeleesti.

Tässä vaiheessa olin räjähdyspisteessä. Taasko joudun heittämään arvokkaita raaka-aineita roskiin?

Tätäkään en leipomisessa kestä. Sydämeni itkee verta joka kerta, kun luen leivontaryhmissä roskiin heitetyistä marengeista ja kakkupohjista. Ruokaa on vaikea pilata yhtä pahasti, jos viitsii vähän kurkkia uuniin ja lisää mausteita maistellen vähän kerrallaan.

Draamallamme on kuitenkin onnellinen loppu. Päätin, että kun olen tämän perkeleen vaahdon vatkannut, panen sen uuniin ja katson, mitä tapahtuu. Ja kas: marengista tulikin uunissa täydellinen! Juuri sellainen kuohkea ja aaltoileva kuin Brita-kakussa kuuluu olla. Koostumus oli pinnalta rapea, sisältä samettinen ja hieman sitkoinen.

…sillä se saa olla valuva

Koko Suomi leipoo -ohjelmassa ollut ystäväni, todellinen mestarileipoja, kertoi, että Britan ohjeissa marengin ainesten mittasuhteet ovat yleensä sellaiset, että vaahdosta ei voi tulla kovaa. Tässä kakussa se ei kuitenkaan haittaa, toisin kuin yksittäisissä pikkumarenegissa. Kysymys kuuluu, MIKSI TÄTÄ EI KERROTA MISSÄÄN?

Lisään omiin ohjeisiini VINK VINK -huomautukset, niksit ja infot juuri siksi, ettei kokkailun aikana tulisi ikäviä yllätyksiä. Inhoan reseptejä, joissa ei esimerkiksi kerrota etukäteen, että jokin soosi kannattaa tehdä vuorokautta etukäteen, vaan ohjeen keskellä sanotaan, että ”laita marinoitumaan vuorokaudeksi”. Are you fucking kidding me?

No mutta, asia tuli varmasti tällä pauhauksella selväksi. Brita-kakussa marenkivaahto saa olla ennen paistamista vähän löllö.

VINK: Litra mansikoita riittää, mutta jos haluat päälle oikein muhkeat koristelut, varaa marjoja hieman enemmän.

VINK VINK: Älä hätäänny, vaikka kakku-marenkilevyt murtuisivat, kun alat koota kakkua. Päällimmäisenkin kerrokset rikkoontuneet kohdat on helppo peittää koristeilla.

VINK VINK VINK: Mintun lisäksi myös sitruunamelissa sopii koristeeksi. Voit jättää mantelilastut pois. Ne tuovat makumaailmaan kuitenkin ihanan, paahteisen huipennuksen.

Brita-kakku mansikka-rahkatäytteellä

Noin 44 senttiä leveälle pellille. Ohjeesta tulee korkea ja kapea neljän levyn kakku tai kahden levyn laajempi, mutta matalampi kakku.

Pohja:

  • 175 grammaa voita tai margariinia
  • 1,5 desiä sokeria
  • 4 kananmunan keltuaista
  • 3 desiä erikoisvehnäjauhoja
  • 2 teelusikallista leivinjauhetta
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • 1 desi maitoa

Marenkikuorrutus:

  • 4 kananmunan valkuaista
  • 2 desiä sokeria

Täyte ja koristelu:

  • 250 grammaa maustamatonta rahkaa
  • 2 desiä kuohukermaa
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • 1, 2 litraa mansikoita
  • 2 ruokalusikallista mantelilastuja
  • tomusokeria
  • kourallinen mintunlehtiä

  1. Esivalmistele kakkupohjan ja marengin ainekset. Ota voi huoneenlämpöön pehmentymään. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset toisistaan näin: ota kaksi kulhoa ja lyö muna keskikohdasta rikki toisen kipon päällä. Anna valkuaisen valua kulhoon. Siirtele keltuaista varovasti kuorenpuolikkaasta toiseen, jotta kaikki valkuainen erottuu siitä. Kaada keltuaiset omaan kulhoonsa.
  2. Tee kakkupohja. Kuutioi pehmennyt voi. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keltuaiset pienissä erissä, koko ajan vatkaten.
  3. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri huolellisesti keskenään. Lisää jauhoseos voi-sokerivaahtoon pienissä erissä sekoitellen. Lisää lopuksi maito sekoitellen.
  4. Levitä uunipellille leivinpaperiarkki. Voitele se voilla tai öljyllä. Kaada kakkutaikina pellille. Muotoile taikinasta lastalla mahdollisimman tasainen neliö. Kakkupohjan ei tarvitse olla koko pellin kokoinen. Pohjan paksuus saa olla noin sentti.
  5. Tee seuraavaksi marenki. Vatkaa valkuaiset puhtaalla ja kuivatulla sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeria vähän kerrallaan, koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes vaahto on suht napakkaa ja kiiltävää. Sen ei tarvitse olla kovaa. Kaada vaahto tasaisesti kakkupohjan päälle.
  6. Paista pohjaa 175 asteessa toiseksi alimmalla tasolla 20 – 25 minuuttia. Pohja on valmis, kun marenki on kauniin kullankeltainen. Anna levyn jäähtyä huoneenlämmössä.
  7. Valmistele levyn jäähtyessä kakun täyte ja koristeet. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon rahka ja mausta seos vaniljasokerilla. Leikkaa mansikat siivuiksi. Paahda mantelilastut ilman rasvaa kuumalla pannulla sekoitellen. Kaada lastut jäähtymään lautaselle.
  8. Kun kakkupohja on jäähtynyt, leikkaa se kahteen tai neljään osaan. Nelilevyisestä kakusta tulee korkeampi ja näyttävämpi. Irrottele palat varovasti leivinpaperista veitsellä tai lastalla. Säästä ehjin pala päällimmäiseksi.
  9. Nosta pohjapala varovasti lastan avulla kakkulautaselle. Levitä päälle rahkakermaa ja mansikoita. Lado rahkakermaa, mansikoita ja levyjä päällekkäin. Koristele kansipala mansikoilla, mantelilastuilla ja mintunlehdillä. Viimeistele tomusokerilla.

Siinä se on! Kattokaa ny! En ole pitkään aikaan ollut näin iloinen ja ylpeä, mun kakkuvavva! Ehkä vähän ruttuinen, päästään venynyt ja punainen, kuten vastasyntyneet aina, mutta vanhemman silmissä maailman kaunein.

Siksipä nyt ruokablogien rasittavinta sisältöä: sama kakku miljoonasta eri kulmasta vain koska mää voin!

Mansikka-Britakakku ohje
Mansikka-Britakakku resepti
Mansikka-Britakakku ohje

Noista sivukuvista näet, millä tavalla täytteet annostellaan ja kerrokset kasataan. Kakku maistui aivan ihanalle. Juuri sellainen yhdistelmä makeutta, raikkautta, paahteisuutta ja pehmeyttä kuin haaveilin.

Nyt kun neitsyys on korkattu ja pahin marenkijännitys voitettu, voisin tehdä tämän toisenkin kerran. Miltä kuulostaisi suklaa-kirsikkatäyte? Tai mustikka ja valkosuklaa?

Ja hei, joskus saa oikaista reilusti. Näin söpön mansikkakakun taiteilimme typyn kanssa pari vuotta sitten valmiista kakkupohjista, kaupan marengeista, manteleista ja lemon curdista. Hyvää oli sekin. 🙂

 

4 Kommenttia

  1. Hieno kakku! Brita on minunkin suosikkini.

    Kokeilin kerran piruuttani vatkata valkuaiset, juuri pestyillä ei kuivatuilla välineillä. Vettä oli siis useampi tippa. Hyvin luonasi. Valkuaisessa itsessäänkin suurin osa on vettä.

    • Mielestäni mun vatkain ja kippo olivat aivan puhtaat ja kuivat, enkä tiedä, mistähän se vetelyys nyt johtui. Mutta olisi tosi hyvä, jos marenkiohjeissa kerrottaisiin, pitääkö vaahto saada tässä ruoassa aivan kovaksi, vai onnistuuko juoksevammallakin. Ja mitkä tekijät voivat vetelöittää marengin vatkausvaiheessa. Ärsyttää miettiä tuollaisia ja heittää monta munaa ja deseittän sokeria roskiin.

  2. Oletko kokeillut vegaanista marenkia? Siis kikhernepurkin liemestä? Maussa ei ole mitään eroa ja vatkaantuu (mielestäni) nopeammin kuin valkuaiset. En tiedä, täytyykö kuun olla jossain tietyssä asennossa, mutta ainakin minulla onnistui hyvin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.