Kirjoittaja eli kuka toi muija on?

 

Janica Brander Hungry for Tampere

(Kuva: Laura Vanzo/Visit Tampere)

Jaa mää vai?

Savusuolaa on Janica Branderin (minä, ks. kuva, kukaan ei varmaan tajunnut) blogi, jonka väljä yleisteema on ruoka. Kirjoitan ravintolakokemuksistani ja kokkailuistani, mutta myös elämästä. Teatterista, matkustelusta, viineistä, kirjoista, freelance-työstä ja Matlockista. Elämän ihanuudesta. Taustalla välkkyy kotikaupunkini Tampere, joka on mielestäni Suomen kiinnostavimpia ruokakaupunkeja: täynnä kuhinaa, luovuutta ja kiinnostavia ilmiöitä.

Tykkään kokata ja syödä kaikkea, paitsi säilykelihaa. Lukijoissani on sekä vegaaneja että sekaaneja. Maistelen ja testaan ennakkoluulottomasti monenlaisia ruokia ja ravintoloita, jotta vinkeistäni olisi apua erilaisille ihmisille.

Välillä homma lähtee kierroksille. Minulle tärkeintä ei ole napata kuvaa täydellisestä smoothiekulhosta, vaan pitää hauskaa.

Saatan kirjoittaa mielikuvitushahmostani, porvarisrouva Hyllen-Gyggelistä, joka opastaa lukijoita perinnehopeiden kiillottamisessa. Kirjoitan lattialle pudonneista kakuista, naapurikyttäyksestä, ensikänneistäni Keskustorin McDonald´sin nurkalla ja nolonsuloisista 70-luvun ruokalehdistä. Savusuolaa on herkullinen leikkikenttäni, jossa hiekka pöllyää ja paistinrasva roiskuu.

Millä oikeudellä päden?

Olen työskennellyt valtaosan urastani vapaana toimittajana ja ennen tätä mainostoimiston copywriterina, tiedottajana ja pr-suunnittelijana. Olen myös yksi Hungry for Tampere -projektin ruokakulttuurilähettiläistä. Riemukas velvollisuuteni on kertoa maailmalle, miten mahtavia ravintoloita Tampereella on. Kirjoitan ravintolavinkkejä myös Visit Tampereen Hungry for Tampere -sivustolle ja olen aktiivisesti mukana tamperelaisessa ruokakeskustelussa ja ruokakulttuurin kehittämisessä. Teen myös ruokaan ja juomaan liittyvää sisällöntuotantoa esimerkiksi Pernod Ricardin Juomavinkki-sivustolle.

Journalistisia juttujani voi lukea esimerkiksi Kotiliedestä, Annasta, Kaksplussasta ja Voimasta sekä Tampereen ammattikorkeakoulun Tamk.nyt-lehdestä. Kirjoitan sujuvasti niin ihmissuhdesopista kuin teknisistä innovaatioistakin. Olen työskennellyt myös Aamulehdessä, Alma Median paikallislehdissä, Radio 957:ssa, Iskelmässä ja MTV3:n vaalibloggaajana. Olen tehnyt tapahtumatuotantoa Tampereen kaupungille ja Tampereen yliopiston ylioppilaskunnalle.

Pääosin siis kirjoitan ja syön. Mitä nyt ihmisten vakoilulta ja Astral-tv:n toljottamiselta ehdin. Olisi myös kivaa olla rikas perijätär tai selvännäkijä. Ponnistelen näidenkin tavoitteiden eteen.

Sen lisäksi, että rakastan ruoanlaittoa ja ravintoloita, olen kirjallisuusihminen henkeen ja vereen. Esikoisteokseni, novellikokoelma Lihakuu (Otava) näki päivänvalon syksyllä 2011.

Ooksää joku huuhaa-humanisti?

Koulutukseltani olen filosofian ja yhteiskuntatieteiden maisteri, mutta osaan vaihtaa lampun itse. Ei kuitenkaan puhuta mitään siitä, kuinka monta kertaa olen polttanut sormeni. Tai kainaloni. Senkin voi polttaa. Vaikka keittäessään pastaa.

Opiskelin Tampereen yliopistossa puheviestintää ja tiedotusoppia. Olin kesävaihdossa Shanghaissa Fudanin yliopistossa, missä opiskelin yhteiskunta- ja kulttuuritieteitä. Lauloin myös huonosti karaokea ja olin aina vatsataudissa. Kahden gradun lisäksi yliopistosta tarttuivat mukaani terävä kynä ja sujuva puhetaito.

Voit lukea lisää ammatillisesta osaamisestani ja kurkkailla juttunäytteitäni LinkedInistä. Viserrän myös Twitterissä ja postaan pientä kulkijaa hämmästyttäviä ja kummastuttavia asioita Instagramiin.

Pätevien tyyppien sanomaa:

”Esikoisnovellisti Janica Brander ei kysele, missä menee genren raja, vaan latoo tasan sellaista tekstiä, jota haluaa. Kun lause on työkalu näin suvereenilla tavalla eikä kuviteltavan raja tule vastaan, syntyy mahtavaa tekstiä. — Lihakuu jättää väkevän olon. Kirja on kapoinen, mutta sisällöltään iso. Kun tai jos Brander tempaisee romaanin, siitä tulee tapaus.”(Juhani Karila, Helsingin Sanomat)

”Minähän olen uutistoimittaja ja viihdyn reaalimaailmassa, silti tämä novellikokoelma kiehtoo minua kovasti. En pysty analysoimaan lukemaani, annan periksi. Sanon vain, että tämä on hyvä, tämä toimii.” (Saara Rantanen, MTV3)

”Janica Branderin esikoisnovelliteos Lihakuu on karskia mutta taidokasta luettavaa. Branderin (s. 1983) tekstiä hallitsee usein lapsen näkökulma. Erityisen taitavasti se on tavoitettu niminovellissa, jossa lapsi joutuu vastuunkantajaksi.” (Eija Komu, Keskisuomalainen)

”Hetket Janica Branderin kanssa ovat aina jättehärliga, hän on niin intresantti. Teki vielä hyvät naimakaupatkin, se jos mikä on tärkeää. Kun Janica oli pieni, jag sade att Jannis, parasta, mitä nainen voi tässä elämässä saavuttaa, on päästä diplom-insenjöörin rouvaksi ja oppia kiillottamaan hopeat molemmin puolin.” (Isotäti Hyllen-Gyggel pienissä sherrysievissä)

”Mä en oo koskaan nähnyt kenenkään syövän salamipizzaa jäätyneestä maasta sellaisella intohimolla. Se oikeesti vetäs sen kahdella hotkaisulla.” (Eräs pirun pätevä tyyppi Näsilinnanakdulla uudenvuodenyönä 2007 klo 05.05 nollaviish. Olemme nykyään naimisissa.)

Kaunokirjallinen CV:

Bären und Wölfe, saksaksi käännetty novelli Der Herbst kommt jedes Mal zu früh -kokoelmassa, Wallstein Verlag, 2014

El Peso de la Nieve, espanjaksi käännetty novelli Suomen espanjanopettajien Boletín-lehdessä, 2013

Lumen paino, novelli Opettaja-lehdessä, 2013

Tampereen kaupungin luovien alojen stipendi, 2012

Tiiliskivi-kirjallisuuspalkintofinalisti, 2012

Novellikokoelma Lihakuu, Otava, 2011

Otavan ja Suuren suomalaisen kirjakerhon Suuri rakkaustarina -kilpailun voitto novellilla Aaprahamin taakka, 2007

Valtakunnallisen nuorisonäytelmäkilpailun voitto, 2006

Pirkanmaan kirjoituskilpailun novellisarjan voitto, 2006

Jaksoitko lukea? Onnittelut! Minä en.