Kirjoittaja eli kuka toi muija on?

Janica Brander Hungry for Tampere

(Kuva: Laura Vanzo/Visit Tampere)

Jaa mää vai?

Savusuolaa on Janica Branderin tamperelainen ruokablogi, jonka väljä yleisteema on helppo, kasvispainotteinen ruoka.

Kirjoitan ravintolakokemuksistani ja kokkailuistani, mutta myös elämästä. Teatterista, matkustelusta, viineistä, kirjoista, freelance-työstä ja Matlockista. Taustalla välkkyy kotikaupunkini Tampere, joka on Suomen kiinnostavimpia ruokakaupunkeja: täynnä luovuutta ja kiinnostavia ilmiöitä.

Tykkään kokata ja syödä kaikkea, paitsi säilykelihaa. Lukijoissani on sekä vegaaneja että sekaaneja – ja myös turkulaisia, vaikka tamperelainen ruokabloggaaja olenkin. Testaan ennakkoluulottomasti monenlaisia ruokia ja ravintoloita, jotta vinkeistäni olisi apua erilaisille ihmisille.

Välillä homma lähtee kierroksille. Minulle tärkeintä ei ole napata kuvaa täydellisestä smoothiekulhosta, vaan pitää hauskaa. Kirjoitan myös lattialle pudonneista kakuista, naapurikyttäyksestä, ensikänneistäni Keskustorin McDonald´sin nurkalla ja nolonsuloisista 70-luvun ruokalehdistä.

Millä oikeudellä päden?

Olen vapaa toimittaja, ja erikoisosaamisalaani ovat ravintolat, ruoka, matkailu ja kulttuuri. Koulutukseltani olen filosofian ja yhteiskuntatieteiden maisteri, mutta osaan vaihtaa lampun itse.

Kirjoitan ruoasta ja sen tekijöistä Aamulehteen, ja juttujani voi lukea myös Avecmedian ruokajulkaisuista, Tampereen yliopiston Unit-lehdestä, Kotiliedestä, Annasta, Kaksplussasta ja 2030-lehdestä. Olen työskennellyt Radio 957:ssa, Iskelmässä ja MTV3:n vaalibloggaajana. Lisäksi näppis on sauhunnut copywriterina ja tiedottajana.

Olen ollut mukana Hungry for Tampere -projektissa ruokakulttuurilähettiläänä, ja olen aktiivisesti mukana tamperelaisen kaupunkikulttuurin kehittämisessä. Vuosina 2022-20230 juonsin ja moderoin kaupunkilaisten kestävään elämäntapaan liittyvää luentosarjaa, joka on osa Tampereen kaupungin Hiilineutraaja tekoja -hanketta. Olen myös kuratoinut ja kirjoittanut EATFinland-kirjasarjan, jossa esitellään Tampereen, Turun ja Helsingin parhaat ravintolat.

Kirjoittamisen lisäksi osaan puhua. Olen houstannut Pernod Ricard Finlandin tuottamaa Viinivieraissa-podcastia, ja Puhutaan viinistä -videosarjassa tutustuimme Sami Kurosen kanssa viinien ihmemaahan. Olen tehnyt myös muuta juomiin ja ruokaan liittyvää sisällöntuotantoa Pernod Ricardin Juomavinkki-sivustolle sekä Satokausikalenteri-sivustolle.

Olen intohimoinen kulttuuri-ihminen. Kirjoitan Kulttuuritoimitus-verkkojulkaisuun ja olen kirjailija. Esikoisteokseni, novellikokoelma Lihakuu (Otava) näki päivänvalon syksyllä 2011. Tietokirjani Astrologiaa epäilijöille (2021) puolestaan on tietokirja, jossa selvitän journalistin tutkivalla, humoristisella ja kriittisellä mielellä, miten astrologia on syntynyt, mikä on sen vaikutus kulttuuriperintöömme ja miksi se kiinnostaa ihmisiä.

Voit lukea lisää ammatillisesta osaamisestani LinkedInistä. Instagramista löytyy nättejä kuvia, yhteiskunnallista pauhausta ja analyysiä sipseistä.

Nykäise siis hihasta, jos haluat tietää jotain Tampereesta, Tempranillosta tai tähdistä!

Kuva: Vilma Norokorpi

Mää mediassa:

Haastatteluni Ylen aamutelevisiossa tietokirjastani

Haastatteluni Yle Tampereen iltapäivässä tietokirjastani

Haastatteluni Lapin Kansassa tietokirjastani

Haastatteluni Tamperelaisessa tietokirjastani

Haastatteluni Me Naisissa tietokirjastani

Henkilökuvani Aamulehdessä

Haastatteluni Aamulehdessä aikuisten alkoholinkäytöstä

Haastatteluni Seurassa somen vaikutuksesta keskittymiskykyyn

Haastatteluni Hervannan Sanomissa ruokaharrastuksestani

Haastatteluni Tamperelaisessa tamperelaisena ruokavaikuttajana

Makaronilaatikko-ohjeeni Kotiliedessä

Juustokakkuohjeeni Kotiliedessä

Munakoisovinkkini Ilta-Sanomissa

Mansikkakakkuohjeeni Ilta-Sanomissa

Lisätietoa sivuston tietosuojasta löydät täältä: https://www.savusuolaa.fi/tietosuojaseloste/