Tampereen kauppahalli vinkit

Arvostelu: 4 Vuodenaikaa tarjoaa kansainvälisen tason aamiaista ja lounasta

Haluan esitellä teille kaksi lempipaikkaani Tampereella. Ne lohduttavat aina, kun ikävä eurooppalaisiin bistroihin tai hedelmiä, mausteita ja kaloja notkuville ruokamarkkinoille iskee. Ensimmäinen paikka on tämän oven takana.

Ravintola 4 Vuodenaikaa Tampere arvostelu

Nimittäin: Tampereen kauppahalli. Suuntaan tänne, jos tarvitsen laadukasta kalaa tai luomulihaa, juustoja, erikoisoluita, leipää, levitteitä tai leivonnaisia.

Kaikki hallista yhden pysähdyksen taktiikalla

Aivan Keskustorin kupeessa sijaitseva halli on kaunis ja kompaktin kokoinen. Ostoksilla on helppo käydä, sillä käteisautomaatti, Sokos ja bussipysäkit sijaitsevat vieressä. Täydennykset, kuten hammastahnat ja vessapaperin voi hakea Sokoksen Herkusta. Tämän jälkeen voikin sitten hypätä ostoskassien kanssa dösään ja hurauttaa kotioven eteen. On tämä jalankulkijan elämä sitten vaikeaa keskustassa, hypermarkettien ulottumattomissa.

Hallin tarjonta on nykyään ilahduttavan laaja ja monipuolinen. Suosikkejani ovat Pyynikin käsityöläispanimon juomapuoti Flinda, juustokauppa Juustosoppi, luomulihaa, pientilajuustoja ja muita lähituottajien herkkuja myyvä Herkkuveräjä, legendaarinen kalatiski Nygren, grilliravintola- ja leipomo Ohana sekä luomuravintola LEO – vain muutamia mainitakseni (se kehuttu sushimesta on edelleen testaamatta, koska minun tuurillani luukulla on aina lappu, jossa lukee ”riisi loppu”).

Kun olen tyttösen kanssa kaksin kaupungilla, lounas on nautittava aina Pyörykkäbaarissa. Ja kun sanon aina, se todellakin tarkoittaa aina, eikä minun mielipidettäni kysytä. 4-vuotiaaseen muuten uppoaa tajuton määrä lihapullia, muusia ja suolakurkkuja. Pyörykkäbaarissa saa myös lämmintä palvelua lapsen kanssa.

Vinkit Tampereen kauppahalliin

4 Vuodenaikaa, pala Pariisia Tampereella

Jätin tarkoituksella mainitsematta paikan, joka on ehdoton suosikkini hallissa, sillä aion omistaa tälle ravintolalle koko loppupostauksen. Rakkauteni kohde on ravintola 4 Vuodenaikaa. Se kohoaa vuosi toisensa jälkeen kärkisijoille niin tamperelaisissa kuin kansallisissakin ravintolalistauksissa. Viimeksi 4 vuodenaikaa rankattiin sijalle 19 Viisi Tähteä -ruokamedian Suomen parhaat ravintolat top 50 -listauksessa.

Ravintolan bravuuri on lounas, jonka saa huokeimmillaan 9,20 eurolla. Tyyreimmät annokset maksavat hieman päälle parikymppiä. Peruslounaaseen kuuluu pieni alkusalaatti leipäpalan kera sekä pääruoka. Lisämaksusta ateriaa voi täydentää jälkiruoalla, kahvilla tai vaikka viinilasillisella.

Yksi 4 Vuodenajan kuuluisimpia annoksia on ranskalainen kala-äyriäiskeitto bouillabaisse. Tätä herkkua tullaan syömään Tampereelle jopa matkojen päästä. En ole syönyt täällä oikeastaan koskaan mitään pliisua. 4 Vuodenaikaa onnistuu loihtimaan jopa tylsäksi eineskalaksi moititusta seitistä hekumallista kulinarismia.

Ravintola tuokin Tampereelle tuulahduksen Pariisia. Tai no, sitä, mitä ajattelemme Pariisin olevan. Eiffel-tornin kupeessa asuva kaverini valitteli jutellessamme, miten vaikeaa Pariisista on löytää paikkaa, jossa ruoka olisi parempaa kuin ”perus ok:ta kovaan hintaan”. Vähän tällainen fiilis itsellenikin jäi viime reissulla. Löysin kyllä suloisen kreppipaikan, joka oli kuin suoraan Ameliesta. Sen sijaan muut illallispaikat olivat aika yllätyksettömiä, vaikka ruoka olikin tehty hyvin. Odotin jotain muuta kuin pihvejä ja ranuja, mutta suosituksista ja vinkeistä huolimatta napakymppi jäi tuolloin löytymättä.

Onneksi on 4 Vuodenaikaa. Siellä voin leikkiä, että tällaisia mestoja Pariisissa on vieri vieressä ja kaikki maksaa vain kympin (in your dreams..).

4 Vuodenajan ranskalaisuus ei muuten ole mikään päälleliimattu mainoskikka. Ravintoloitsija Yoni Ichtertz on ranskalainen, joten ruoassa on aito baskerimaan tatsi. Kuten itseään kunnioittavassa ranskalaisravintolassa, myös täällä satsataan tuoreisiin raaka-aineisiin. Ne tulevat tietenkin hallin kaupoista, mistäs muualta. 4 Vuodenajasta saa siis eurooppalaista ruokaa mahdollisimman lähellä tuotetuista raaka-aineista.

vinkkejät Tampereen Kauppahalliin

arvostelu ravintola 4 Vuodenaikaavinkkejä Tampereen Kauppahalliin
Tampereen paras aamiainen

4 Vuodenaikaa tarjoilee nykyään lounaan lisäksi aamupalaa. Kello 811 tarjoiltava annos sisältää Eggs Benedictin mieluisella täytteellä (liha, kala, kasvis), croissantin hillolla, tuorepuristetun appelsiinimehun ja kahvin (americano tai cappucino) tai teen. Ruokaisa aamiainen maksaa 10 euroa.

Jos et muuten tiedä, mikä Eggs Benedict on: kyseessä on klassinen amerikkalainen brunssiannos. Se koostuu vaaleasta leivästä, joka on täytetty uppomunalla ja yleensä lihalla. Annos kuorrutetaan hollandaisekastikkeella.

4 Vuodenaikaa Tampere arvostelu

Ensimmäisellä testikerralla maistoin Eggs Benedictin possulla ja nyt testasin vegen. Kaverin lohiversiokin näytti niin hekumalliselta, että sain häneltä maistiaisen.

Mutta nyt, hetki hiljaisuutta pyhän äärellä. Voi hyvää päivää, katsokaa tätä. Katsokaa hollandaiskastikkeen kiiltoa ja jumalaista valuvuutta. Kuvitelkaa mielessänne täydellisesti kypsennetty, kimmoisa ja pehmeä uppomuna. Upeasti leikkaantuva, tuore ja punainen lohi.

En saa ensi yönä unta, kun muistelen tätä orgastista kokemusta.

4 Vuodenaikaa Tampere arvostelu

4 Vuodenaikaa Tampere arvostelu

Annoksia ei seisotettu, joten leipä pysyi rapsakkana, vaikka kastiketta oli todella runsaasti. Hollandaisessa oli kaikki hienosti kohdillaan: täyteläisyyden ja etikan hapon suhde, kiilto ja tasaisen emulsiomainen koostumus.

Tuorepuristettu mehu oli todellakin tuorepuristettua ja lasissa oli paljon hedelmälihaa. Croissant oli pinnalta rapea ja sisältä pehmeä, cappucinon maitovaahto napakka. Pieniä juttuja, mutta juuri niitä, jotka tekevät kokemuksesta viimeistellyn. Samalla rahalla kun myydään toisaalla hailakkaa kahvia, lussahtaneita tai kovia croissanteja ja purkista kaadettua mehua.

4 Vuodenajan aamupala ja lounas ovatkin ylellisyyttä, joka sopii myös tiukempaan budejttiin. Kun kympillä saa tällaisen kokemuksen, tulee hemmoteltu olo. Kaikki murut maistuvat joka sentin arvoisilta. Harmaassa arkipuurossa hehkuu ihana valopilkku.

4 Vuodenaikaa Tampere arvostelu

4 Vuodenaikaa Tampere arvostelu
Ensin jonoon, sitten pöytään

Lounasaikaan 4 Vuodenaikaa on hallin, luultavasti koko kaupungin suosituimpia lounaspaikkoja. Homma sujuu sutjakkaasti, kun tunnet etiketin etkä arastele istahtaa kapeaan pöytään tuntemattoman viereen.

Pöytää ei saa varata etukäteen takeilla, vaunuilla tai laukuilla. Ensin jonotetaan kassalle, tilataan ja maksetaan, samoin toimitaan aamiaisella. Pöytään pääsee heti, kun paikka vapautuu, ja ruoka tarjoillaan pöytään.

Muistelen, että männävuosina seurueellamme oli joku hässäkkä tähän liittyen. En muista tarkasti tapauksen yksityiskohtia, vain sen, että jollekin jäi paha mieli jostain. Lähetin ravintolaan mailia selvittääkseni asian. Sähköpostiin vastattiin, hässäkkää pahoiteltiin ja kaikille jäi lopulta ihan hyvä fiilis.

Jos pelkäät tungosta, ravintolaan tutustuminen kannattaa aloittaa aamiaisesta, joka on rauhallisempi. Tällöin pöytään voi jopa levittäytyä ja lueskella lehden kaikessa rauhassa.

Toisinaan tarjoutuu tilaisuus varata pöytäpaikka ja syödä Nelosessa hitaasti. Ravintola on osallistunut hallin erilaisiin tempauksiin, myös ilta-aikaan. Esimerkiksi uudenvuodenaattona hallissa järjestettiin juhlaillallinen, jota 4 Vuodenaikaa masteroi. Ravintolan huippukokki Juho Rajamäki pääsee näyttämään terävät kyntensä näissä tilaisuuksissa. Rajamäki on työskennellyt aikaisemmin Hellan ja Huoneen kaltaisissa fine dining -ravintoloissa, ja välillä Nelosen bistroruokaakin viedään tähän suuntaan.

Muutama vuosi sitten ravintola avasi viereiseen liiketilaan oman myös herkkupuodin ja grillin. Sieltä voi ostaa rennompaan ruokailuun ja kotiinviemisiksi esimerkiksi hodareita, makkaroita ja suolaisia piiraita. Lisäksi ravintolalla on nykyään toinen toimipiste Pyynikillä. En ole käynyt siellä, mutta ruokalista näyttää kuolattavan hyvältä ja Aamulehti arvosteli lounaan neljän tähden arvoiseksi. Pyynikin ravintola ei kuulemma ole keskustan isoveljen kopio, vaan ihan oma juttunsa. Ravintola tekee myös cateringia, jonka kautta Ville tilasi joskus ruoat firman pippaloihin ja kehui kovasti.

4 Vuodenaikaa Tampere arvostelu

Tuomio: Balsamia haavoille, jos petyit Pariisiin

Suuntaa siis hyvä ihminen kauppahalliin, kun etsit priimaa kalaa, laadukasta lihaa, lähitilojen kasviksia tai huippulounasta. Joskus tulen tänne vain kiertelemään ja haistelemaan ihania tuoksuja. Rauhallisia vaelteluaikoja ovat varhainen aamu ja myöhäinen iltapäivä. Kuhinasta nauttivan taas kannattaa tulla halliin lauantaina puoliltapäivin. Tällöin myytti puhumattomista ja junteista tamperelaisista romutetaan takuulla.

Ja hei, se Pyörykkäbaari on oman genrensä gurmeeta.

Tästä ei keskustella.

Tampereen kauppahalli vinkit

Tampereen kauppahalli vinkit

Tampereen kauppahalli vinkit

 

13 Comments

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.