Gastrolaivan avajaiset: Jotain perinteistä, jotain uutta

(*Söin ja join ilmaiseksi)

Viime kesänä ovensa avannut Gastrolaiva on taas täällä! Viime vuonna minulla oli kova aikomus mennä tänne syömään, mutta rientoja oli niin paljon, että suunnitelmaksi jäi. Nyt otin vahingon takaisin Gastrolaivan avajaisissa, joita vietettiin viime perjantaina.

Viime vuonna laiva oli Alarannan puolella, mutta nyt se on parkkeerannut Ratinaan stadionin eteen. Suvannon sillan ja stadionin konserttien myötä ihmiset ovat löytäneet myös Ratinan puolen, eli asiakkaat osaavat varmasti tiensä tännekin. Nyt Gastrolaivankin kannelta voi ihailla sataman koristeellisia kivitaloja ja tehdasmiljöötä.

Gastrolaiva Tampere
Gastrolaiva Tampere

Gastrolaiva Tampere

Gastrolaiva on niin ehtaa Tamperetta kuin olla ja voi. Se on entinen M/S Tampere, joka seilasi Pyhäjärvellä vuosikymmenet. Tyyliä ei ole haluttu modernisoida liikaa. Ruokalistalle haluttiin sekä perinteisiä, Tampereeseen viittaavia makuja että hieman jotain uutta ja uskaliasta.

Gastrolaivan menun on suunnitellut kokki ja kotiseutumies Chef Santeri. Santeri on profiloitu julkisuudessa usein mustamakkara- ja pallogrillikokiksi, mutta osaamista löytyy todella paljon myös lihalinjan ulkopuolelta. Santeri käyttää paljon esimerkiksi kotimaisia juureksia ja pirkanmaalaisia lähituotteita.

Chef Santeri

Gastrolaivan listalla on 4,5 euroa maksavia tapaksia, alle parikymppiä kustantavia pääruokia ja alle kympin maksavia makeita. Illallisristeilyillä tarjolla on kalalautanen (39 e) ja makkaralautanen (49 e) jälkiruokineen. Laiva toimii pääsääntöisesti ruokaravintolana, ja risteilyjä tehdään tilauksesta.

Avajaisissa tarjoiltiin maistiaisia tapaslistalta. Tarjolla oli Välimeren vihanneksia ja fetaa, savusärki-parfait punajuuren ja kirsikan kera, Koskipuiston silakoita, makkaralajitelma tyrnisinapin ja Poppamiehen Hiidenhillon kera ja Lempin ruisleipää. Paikallisia tuottajia on suosittu mahdollisimman paljon. Lempin ja Poppamiehen lisäksi Gastrolaiva tilaa ruokaa kauppahallin 4 Vuodenaikaa -ravintolasta. Se toimittaa makkaraa, samoin Penttilän tila. Juustot taas tulevat Herkkujuustolasta Mouhijärveltä.

Gastrolaiva Tampere



Jotta maut eivät menisi sekaisin, aloittelin kalalla ja siirtyin vasta sitten suolaisempiin makkaroihin. Särki-parfaitista käytän ilmaisua tuhma, joka on blogissani ehkä hiukan kulunut. Mutta mitä muuta voit sanoa tällaisesta stydistä kuutiosta, jonka päällä on voita. Yksi pala oli riittävästi, toisen jälkeen aortta huusi hoosiannaa. Omnomnom. Höysteenä oli nyt purjosipulia, mutta listan mukaisessa tapaksessa on käristettyä sipulia. Haluan kokeilla tästä uudelleen listan mukaisen version, sillä tykästyin todella paljon Santerin ja Poppamiehen grillattuun loheen, jonka päällä oli purjotuhkaa. Kuinka usein muuten löydätte ravintoloiden, edes kalaravintoloiden listalta särkeä? Niinpä. Pisteet jo pelkän raaka-aineen valinnasta.

Koskipuiston silakat ovat Santerin versio legendaarisista Sorsapuiston silakoista. Alkuperäisiä silakoita teki Sorsapuiston grilli. Nyt perinnettä jatkaa grilliä luotsanneeseen Pellaksen sukuun kuuluvan Katriina Pellas Pella´s Cafessa. En ole maistanut alkuperäisiä silakoita, vaikka reseptin mukaan valmistettuja saa kuulemma Tampereella Prismoistakin.

Santerin silakoissa pidin ennen kaikkea siitä, että raaka-ainetta kunnioitettiin. Silakka on silakka, ei rasvaisessa mausteliemessä marinoitunut geneerinen kalanpala. Mausteina oli käytetty sopivan hennosti sinapinsiementä ja tilliä. Kalassa ei ollut ruotoja, se ei ollut hyökkäävän suolainen, imelä tai limainen. Olen samaa mieltä kuin Emmi: Nämä ovat hyvä tapa vieroittautua kalakammosta. Vaikka et pitäisi sillistä tai silakkapihveistä, rohkaistu maistamaan.

Koskipuiston silakka Sorsapuiston silakka

Särki-parfaitin lisukkeeksi tarkoitettu punajuuri sopi myös silakan kylkeen. Tämäkään lisuke ei kikkaillut turhia. Punajuurikuutiot oli maustettu miedosti kirsikkabalsamicolla. Happoja oli sopivasti, mutta ne eivät jyränneet punajuuren maan makua. Kun päälle haukkasi vielä palan ruisleipää, kombo oli mainio. Mikä voisi olla tamperelaisempi makuyhdistelmä veden äärellä?

Kevensin makkara-annosta yhdistämällä siihen paahdetut Välimeren kasvikset. Nämä taisivat olla koko pöytäseurueen yhteinen suosikki. Feta oli omaan makuuni turhan pieninä muruina, mikä tosin voi johtua siitä, että parikymmentä ihmistä kauhaisi kulhoa ennen kuin otin annoksen. Kasviksia ei ollut suolattu liikaa, vaan tarvittava suola tuli fetasta. Välimeren kasviksia voi maistella sekä tapaksena että lämpimässä fetasalaatissa, joka tarjoillaan paahdetun leivän kera.


Makkarat olivat ehtaa kamaa, kaukana pehmeistä ja makeista jauholenkeistä. Oli hauska maistella pieniä palasia ja vertailla maalaismakkaroiden mausteita ja koostumuksia. Lisukkeena tarjoiltu tyrnisinappi oli mukavan raikas ja kevyt. Se sopi hyvin tällaisille tuhdeille lihamakkaroille. Toisena kastikevaihtoehtona oli Poppamiehen Hiidenhillo, jota saa sekä lempeänä että tulisena. Jos olet yhtään tottunut chiliin, tulinen versio ei ole liian ärtsy, vaan polte pysyy nautiskelun rajoissa.

Jälkiruokakahvien kanssa saimme vielä pienet makeat. Raikasta paahdettu valkosuklaa pehmensi hyvin kirpeää sitruuna-tyrni-possetia. Jälkiruokalistalta löytyy myös spelttilakua ja raparperia.


Pidin listassa siitä, että se naittaa onnistuneesti yhteen monia asioita. Tarjolla on perinteisiä kesäherkkuja eli kalaa, juureksia, makkaraa, sinappia ja ruisleipää. Silakat ja makkarat ovat vahvoja ja suolaisia makuja, mutta niitä on kevennetty kasviksilla, joita ei uiteta majoneeseissa ja marinadeissa. Perinteisiin on ujutettu Välimeren tunnelmaa, ja Santeri kertoi, että keittiö aikoo loihtia tapaksia myös listan ulkopuolelta. Siiderissä haudutettu mustamakkara alkoi kiinnostaa.

En ole ainoa, joka kuuli viime kesänä ylistystä laivan hampurilaisista. Etenkin haukiburgeri (16 e) on kuulemma kokeilemisen arvoinen. Listalla on myös annos, jonka nimi on lyhyesti ja ytimekkäästi kunnon pihvi (24 e). Se uppoaa varmasti asiakkaisiin, joille chilillä maustetut ravunpyrstöt ja parfaitit ovat liian eksoottisia.

Lopullinen viinilista on vielä työn alla, ja suunnitelmissa on ottaa valikoimiin myös kotimaisia pienpanimo-oluita. Avajaisissa tarjottiin uutta Vapaalla-seurusteluviiniä, joka on harmiton ja helppo, mutta lopulliselle listalle sitä ei siis tule. Mielenkiintoista nähdä, millaiseksi viinilista viritellään, kun ruokapuoli on näin vahvasti suomalainen. Löysin laivan baarista mainion ruokajuoman. En ole maistanut Hartwallin Classicia aikaisemmin. Vehnä-ale on kesäinen ja aleksi aika pehmeä. Kannattaa vain tsekata voltit ennen kuin kietaiset puoli litraa huiviin meikäläisen tahdilla. Mammaa vähän keinutti, eikä se johtunut laivasta.


Kutsuvieraita oli todella paljon, ja ilta kului nopeasti ruokaa jonottaessa ja syödessä. Santeri jaksoi käydä jutustelemassa kaikkien kanssa, mistä jäi tervetullut fiilis. Meillä oli todella mukava pöytäseurue ja juttua piisasi, vaikka kaikki eivät tunteneet entuudestaan. Olimme yhtä mieltä siitä, että listalla oli sopivasti perinteitä, mutta maailman keittiöitä nähnytkin ihminen jaksaa innostua näistä versioista.

Emmin lisäksi bloggaajapossessamme olivat Mansen Muijat Anna ja Annukka. Mää ja sää venyivät viinilasiemme tyhjentyessä sen verran railakkaasti, että ei jäänyt epäselväksi, missä kaupungissa ollaan NÄÄS NÄÄS KEKKERUUSI!

Illan päätteeksi pyörähdin vielä ympäri ämpäri napsimassa kuvia. Jos menet alakertaan, tsekkaa portaista avautuva näkymä ja yläpuolelle kiinnitetyt kuvat M/S Tampereesta. Pelkistetyssä sisustuksessa voisi olla enemmänkin viittauksia laivan historiaan ja nykyiseen, kulinaristiseen ulottuvuuteen. Ja lopuksi vielä asia, joka kaikkia kiinnostaa: Laivan vessat ovat siistit. Nyt sitten vain venettä keikuttamaan ja herkuttelemaan.





EDIT: Tarkensin viinilista-asiaa kuultuani laivalta, että lopullinen viinilista on kehittelyssä, ja löytynee siis pian nettisivuiltakin.

 

One Comment

  1. Jos laivan purilaiset kiinnostavat, täältä löytyy Sivumaun analyysi avajaiskesältä:

    http://blogit.mtv.fi/sivumaku/2014/05/15/ravintola-arvostelu-gastrolaiva-ms-tampere/

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.