Oma kasvimaa, vihdoinkin

Olen jauhanut jo ties kuinka monta vuotta miehelle, että laitetaan kesäksi kasvimaa hänen vanhempiensa tilalle. Appivanhemmat ovat näyttäneet idealle vihreää valoa, mutta parina viime kesänä vauvahärdelli ja arkipuhteet veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että emme saaneet aikaiseksi tarttua lapioon.

Nyt kävimme vihdoin tuumasta toimeen. Kotona parveke ja ikkunalaudat ovat täynnä yrttejä, salaattia ja chiliä. Tänään möyhimme myös vihdoinkin sen kasvimaan.

kasvimaan teko
Suuret kiitokset jouhevasti sujuneesta urakasta kuuluvat appiukolle. Hän pätkäisi ja porasi tuosta vain sopivan kokoiset kehyslaudat ja huoltosillan. Ei tarvinnut möyhiä pää hiessä maata, ja kasvimaa saadaan pidettyä aisoissa. Pohjalle levitettiin suojakangas ja sen päälle kompostiin kertynyt käyttökeltoinen multa. Sitten pussimultaa ja pihasta lapioitua hiekkaa kerroksittain. Yritimme nyppiä juolavehnät hiekasta mahdollisimman hyvin, jotta ne eivät valtaa elintilaa herkuiltamme.

Kylvimme toiseen puolikkaaseen retiisiä ja punajuurta. Ensi viikolla tulemme laittamaan vielä toisen puolen kondikseen. Siihen on tarkoitus kylvää hieman yrttejä sekä porkkanaa ja/tai perunaa.


Maa-artisokan päätimme kylvää mahdollisimman rajattuun tilaan, koska se levittäytyy muuten aivan hallitsemattomasti. Pidän maa-artisokasta todella paljon, mutta en ehkä kuitenkaan niin paljon, että jaksaisin keksiä sille käyttötapoja koko ensi talveksi. Peittelimme mukulat muovitynnyriin ja nyt odotellaan, millainen kuhina siellä käy.

kasvimaa maa-artisokka
Ensi viikolla vielä loput juurekset, ja yrtit sitten, kun ilma on lämmennyt tarpeeksi. Nyt on varsin tyytyväinen olo ja odotan innolla kokeilumme tuloksia. Kasvimaan laitto oli muutenkin todella kivaa puuhaa. Teimme yhdessä pihahommia kolmen sukupolven ja koiralauman voimin. Oli hellyyttävää katsella, kuinka 2-vuotias tökki multaa omalla haravallaan ja osallistui rikkaruohojen nyppimiseen. Ja tässä saa jännittää nyt itsekin samalla tavalla kuin lapsena. Käyvätkö rusakot tekemässä tuhojaan, mikä rivi villiintyy ja mikä näivettyy? Ajjajjjaj, nyt ollaan kuulkaa jännän äärellä.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.