Pikkuväen kanssa Pizzariumin pyöreitä pizzoja maistelemassa

(*Söin ja join ilmaiseksi ja sain herkkuja kotiinviemisiksi)

Suosikkipizzapaikkani Tampereella ovat Sitko ja Pizzarium, tässä järjestyksessä. Nyt Pizzarium kuitenkin huohottaa aivan Sitkon niskaan, sillä paloina myytävien levypizzojen lisäksi valikoimaan on tullut perinteisiä ohuita ja pyöreäpohjaisia pizzoja.

Pyöreitä pizzoja palojen oheen

Kävimme maistelemassa Pizzariumin pyöreitä pizzoja muiden ruokabloggaajien kanssa. Tällä kertaa kyseessä oli hieman erilainen illallinen, sillä minä, Emmi ja Pullon henkien Katri otimme lapset mukaan. Jännitin ensin, mitä hommasta mahtaa tulla, kun neljä touhuilijaa pääsee lyömään ”viisaat” päänsä yhteen väsyneinä ja nälkäisinä. Sivumaun Jani ja Kiparin morsian -Minka kyllä vakuuttelivat, ettei lasten mölinä haittaa geitä.

Huoleni oli onneksi turha. Pikkuisilla bondasi käsittämättömän hyvin. Pari sekuntia hihiteltiin ujoina, ja sitten meininki olikin jo tämä. Jumalalle muuten kiitos puhelimista, padeista, Netflixistä, Areenasta ja kimeistä animaatioista. Voi niitä aikoja, kun vannoin, että ”minun lapseni ei katsele mitään pädejä, se leikkii vain puuleluilla ja keskustelee, koska sen vanhemmat kasvattavat sen niin helvetin hyvin”.

Joo. I´ll get me coat.

Tampereen Pizzarium pyöreät pizzat

Pizzaa, arancineja ja Nutellaa

Pizzariumin konsepti perustuu roomalaisiin levypizzoihin. Tiskissä on päivittäin vaihtuva valikoima paloittain myytäviä pizzoja. Yksi pala maksaa 4,90 euroa, kaksi palaa 8,90, kolme palaa 12,90 ja kahdeksan palan perhesetti 31,90. Lounasaikaan kaksi pizzapalaa ja virvoitusjuoma maksavat 9,90 euroa ja kolme palaa juomineen 12,90. Lounastarjous on voimassa kello 14:n asti.

Suolaisten pizzojen lisäksi Pizzariumista saa makeaa Nutella-pizzaa (joka on oikeasti hyvää, vaikka olin skeptinen), salaatteja ja jumalaisia friteerattuja arancini-riisipalloja. Sekä pizzoja että arancineja on saatavilla vege- ja vegaanitäytteillä. Vegaanipizzoissa ei ole juustoa, vaan marinara-tyyliin tomaattikastiketta ja kasvistäytteitä.

Juustottomiakin pizzoja kannattaa kokeilla rohkeasti. Pizzariumin pizzapohja, tomaattikastike ja täytteet ovat niin hyviä, että tietyt makuyhdistelmät eivät kaipaa juustoa. Valikoimassa on myös valkoisia pizzoja, joissa on juustoa, mutta ei tomaattikastiketta.

Ja ilouutinen keliaakikoille: Pizzariumista saa nyt myös gluteenitonta pizzaa! Syksyllä ravintola vielä pohti, pitäisikö heidän tilata valmiita gluteenittomia pohjia. Gluteeniton taikina päätettiin kuitenkin tehdä itse, joten allergikotkin saavat alusta loppuun käsityönä tehtyä ruokaa.

Tampereen Pizzarium
Tampereen Pizzarium
Tampereen Pizzarium arancinit
Tampereen Pizzarium gluteeniton pizza

Pyöreä pohja on sitkoisampi

Aloitimme illan muutamalla levypizzapalalla, jonka jälkeen valitsimme listalta pyöreitä pizzoja. Pyöreät pizzat valmistetaan siis tilauksesta, eikä niitä ole valmiina tiskissä. Hintataso on samaa luokkaa kuin Sitkossa ja muissa paremmissa pizzerioissa. Halvimmat pizzat maksavat reilun kympin, kalleimmat 16,90 euroa.

Täytevaihtoehdoissa on useita erilaisia juustoja, lihoja, kalaa ja kasviksia. Ja kuten levyissäkin, myös pyöreissä pizzoissa on paljon kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja.

Oli hyvä, että söimme alkupaloiksi levypizzaa, sillä pääsimme vertailemaan pyöreän ja levypizzan eroja. Levypizzan pohja on napakka ja rapsahtava. Pohja on todella maukas, vaikka se ei ole ihan yhtä sitkoisa kuin Sitkossa. Täytteet pysyvät hyvin levyn päällä, joten pizza on helppo syödä vaikka kävellessä.

Pyöreän pizzan pohja on pehmeämpi, ohuempi ja venyvämpi. Kaikki olivat sitä mieltä, että pizzat kurvasivat heti kaupungin kärkeen, mutta levypizzat ovat kuitenkin Pizzariumin ykkösosaamista. Nyt pyöreissä pizzoissa oli niin paljon täytteitä, että niitä oli vaikea syödä käsin. Sitkossa taas pyöreän pizzan pohja ja täytemäärä ovat niin optimaaliset, että pizzapalan kärki ei repeä, kun sen syö käsin.

Tampereen Pizzarium kokemuksia
Tampereen Pizzarium kokemuksia

Pizzarium ei käytä halpoja kinkkusuikaleita

Pizzojen täytteet olivat todella laadukkaita. Siis sellaisia, joita ei todellakaan ole viiden euron pikapizzerioissa, esimerkiksi kurpitsakreemiä, saksanpähkinöitä, lohta, gorgonzolaa, tryffelitahnaa ja artisokansydämiä.

Ylelliset täytteet olisivat päässeet paremmin oikeuksiinsa, jos pohja olisi napakampi ja täytteitä annosteltaisiin maltillisemmin. Esimerkiksi tryffelitahnalla, kolmella eri juustolla, herkkutateilla ja artisokansydämille täytetty Tartufina (16,90 e) oli niin täyttävä, että olimme ähkyssä jo parin palan jälkeen.

Zucca e porcinissa oli kolmea juustoa, herkkutatteja, kirsikkatomaatteja, basilikaa ja kurpitsakreemiä (16,90 e). Juuri kurpitsakreemi houkutteli minua, mutta nyt se hukkui runsaiden täytteiden ja juustojen alle. Olisi myös ollut visuaalisesti näyttävää, jos kreemi olisi roiskittu viimeisenä kaikkien muiden täytteiden päälle.

Mielestäni parhaiten toimivat simppelimmät vegaanipizzat sekä pekoni- ja salamipizza. Kaikki syömämme pizzat olivat silti tuhat kertaa parempia kuin suurimmassa osassa suomalaisia pizzapaikkoja.

Arancinit olivat yhtä ihania kuin aina. Lapset pitivät kinkkutäytteestä, ja minä olen ihastunut vegaanisiin palleroihin. Niiden sisus on ihanan kermainen ja pehmeä, vaikka vegaanisissa arancineissa ei ole juustoa.

Tampereen Pizzariumin pizzat

Foodora kuljettaa kotiin

Suosittelen Pizzariumin pyöreitä pizzoja lämpimästi niihin hetkiin, kun haluat syödä luksuspizzaa ja köllähtää sen jälkeen onnellisena mahasi viereen. Lounasnälkään kannattaa syödä pari levypalaa.

Tilasin viime lauantaina Pizzariumin pizzaa ensimmäistä kertaa myös Foodoran kautta. Tilaus Foodorasta tapahtuu hieman eri tavalla kuin paikan päällä, sillä Pizzariumin valikoima vaihtelee joka päivä. Foodoran tilausjärjestelmässä ei voi valita tiettyjä täytteitä pizzaansa, sillä muuten ravintolan pitäisi muuttaa Foodoran menuta vähän väliä.

Asiakas voi valita, haluaako hän pizzansa liha- tai kalatäytteellä, kasvisversiona tai vegaanisena. Ravintola valitsee palat näiden pääkategorioiden perusteella. Systeemi voi ärsyttää niitä, jotka toivovat saavansa juuri salami- tai tonnikalapizzaa. Minä taas pidin siitä. Valitsin kaksi liha/kalapalaa, kaksi kasvispalaa ja kaksi vegaanista. Oli hauskaa jännittää, mitä paketista paljastuisi.

Foodorassa voi myös valita, haluaako pizzansa ravintolan paistamana vai esipaistettuna, jolloin, jälkilämmitys tehdään kotona. Valitsin itse tehtävän loppulämmityksen, sillä ravintola suosittelee sitä. Tilauksen yhteydessä kerrotaan, että paloja kannattaa paistaa 225 asteessa viitisen minuuttia. Sama ohjeistus oli kirjoitettu myös pizzojen kääreisiin.

Käytin palat vielä kotona uunissa pizzakiven päällä. Lopputuloksena kaksi hyvin onnellista naista mussutti julmetun hyvää pizzaa Putousta katsellessaan. Sekä 3- että 33-vuotias olivat tyytyväisiä kaikkiin täytevaihtoehtoihin. Pian kainalostani kuului suloinen tuhina ja muminaa Ryhmä Haun Sampasta.

Luojalle kiitos pädien lisäksi Foodorasta ja Woltista. Yh-viikot Villen työmatkojen aikoina olisivat niin kovin paljon ankeampia ilman näitä arjen helpottajia. Miten ihmeessä sitä on joskus pärjännyt maailmassa, jossa oli vain Kotipizzan Opera specialia ja pizzataksi?

Nää on näitä, ensimmäisen maailman ongelmia. Mutta ongelmia nekin.

Lasten kanssa Tampereen Pizzariumissa

 

4 kommenttia

  1. Itsekin laittaisin vielä Sitkon kaupungin ykkös pizza ravintolaksi.. Pizzariumissa on varmaan tullut käytyä useemmin viime aikoina, pala tai kaksi Pizzaa lounaaksi on aikas optimaalinen määrä ja useat ja alati vaihtuvat makuvaihtoehdot on plussaa.

    Nää pyöreät pizzat näyttää kyllä erinomaisilta.

    Se on hienoa kuinka paljon kaupungin pizzatarjonta on parantunut viime vuosina, saa nyt paljon autenttisempaakin pizzaa. Toisaalta en oo kyllä mikään Italia puristi mitä tulee pizzaan.. tärkeintä on hyvä pohja, laadukkaat raaka-aineet ja se että on maut balanssissa.. esim. helsingissä Skifferin liuskat on aika hauska ja ennenkaikkea LAADUKAS suomalainen versio Pizzasta. Tuollaiset paikat on kylläkin aika harvassa.

    • Tuo Skiffer onkin mulle vielä ihan uusi tuttavuus. Täytyy katsastaa, kun käyn ensi kuussa Snadissa. Ja Sitkon pizza on jotain niin ylimaallisen ihanaa, että sen ohi on tosi vaikea päästä. Siinä pohjassa on sitkoisuuden lisäksi aavistus sellaista hapanta makua. Siinä on jokin sama juttu kuin ihanassa, tuoreessa ja happamassa ruisleivässä.

  2. Näin on. Se pohja on ehdottmasti se juttu ja se sitkoisuus, osuvasti ovat valinneet paikalle nimen. Juu nyt kun mainitset niin onhan siinä jotain sellaista ”hapanjuurimaisuutta”

    Sen verran vetäisin vielä kotiinpäin että Sitkon pizzat ei oo mun mielestä vaan tampereen parhaat mutta sanoisin että parhaat mitä on tullut syötyä koko suomessa.

    Skiffer on testaamisen arvoinen paikka jos haluaa vähän erilaisen näkemyksen Pizzasta.

  3. Eikös Jyrki Sukulakin sanonut, että Sitkon pizzat ovat Suomen parhaat? Ja kiitos Skiffer-vinkistä! Menen tyttösen kanssa ensi viikolla Helsinkiin, tämä voisi olla meille just passeli paikka!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*