Bistro Kattila Tampere arvostelu

Tampereen herkullisin tusina – testaa nämä 12 ravintolaa Mansessa

(*Palkallinen kaupallinen yhteistyö TableOnlinen kanssa)

Minulle on kirkastunut viimeisen vuoden aikana, mikä on erityisjuttuni ruokabloggaajana. Minä en ole se, jolta kysellään smoothie bowl -vinkkejä. En se, jolle viestitellään paniikissa, kun täytekakku lässähtää tai pikkuserkku saa allergiakohtauksen kuppikakkujen elintarvikeväristä.

Minä olen vinkkimuija.

Olen se tyyppi, jolta kysytään, oletko jo testannut sen ja sen paikan. Jolta pyydetään suosituksia romanttiselle illalliselle (joka päättyy barbaariseen yöhön grillillä), vegelounaalle tai perhebrunssille. Ei siis tarvinnut miettiä kahta kertaa, kun ravintolavarauspalvelu TableOnline ehdotti yhteistyöpostausta, jossa vinkkaisin TableOnlinen Tampereen valikoimassa olevista suosikkiravintoloistani.

Rakastan tasalukuja, joten valitsin TableOnlinesta 12 testaamaani ja rakastamaani tamperelaisravintolaa. Ravintolat eivät ole paremmuus-, vaan aakkosjärjestyksessä, ja lista perustuu omiin mieltymyksiini. Nyt drinksu käteen ja hyvään asentoon sohvalle; lähdemme virtuaaliselle makumatkalle Manseen!

1. Ravintola C

Ravintola C komeilee vuosittain Suomen parhaiden ravintoloiden listoilla. Uskallan väittää, että se alkaa olla Michelin-tasoa.

Keittiömestari Ilkka Isotalo noudattaa tiukkaa lähiruokalinjaa. Tämä ei kuitenkaan rajoita, vaan ruokkii ravintolan luovuutta. C:ssä pääset syömään mitä kekseliäimmillä tavoilla valmistettuja juureksia ja villiyrttejä. Kala ja liha tulevat kotimaisilta pientuottajilta.

Ravintolan toinen yrittäjä Christina Suominen on suvereeni somelier, sillä viinivalinnat tuovat annoksiin uusia makukerroksia. Testaa myös loistava alkoholiton juomapaketti, jossa on itse uutettuja marja- ja kasvismehuja.

Riesling-viikot 2017 Tampere
Riesling-viikot 2017 Tampere

2. Cafe Pispala

Cafe Pispalan brunssi on kaupungin parhaita ja miljöö kuin karamelli: pieni vaaleanpunainen talo Pispalan harjulla. Ruoassa on vaikutteita niin Amerikasta, Jamaikalta kuin Euroopastakin. Suomalaisamerikkalaiset Vesa ja Yvonne Leppälä ja vietnamilaisamerikkalainen Tam To yhdistelevät ruokakulttuureja rennolla, mutta tasapainoisella tyylillä.

23 euroa maksavalla viikonloppubrunssilla voi testata kuuluisat jenkkipannarit viskisiirapilla. Lounaalla ja alkuillasta tarjolla on esimerkiksi tortilloja tai äyriäispataa meksikolaisittain. Annoskoko on reilu, joten Pispalan portaat kannattaa laskeutua rauhassa.

3. Dabbal

Lapland Hotelin ravintola Dabbal on Tampereen paras hotelliravintola. Yleensä en hotelleissa syö, nimimerkillä liian monta ylihintaista ja tylsää porsaanleikettä. Dabbalia sen sijaan suosittelen niillekin, jotka eivät yövy hotellissa.

Pohjoisen maut tuodaan lautaselle raikkaalla tavalla, kliseet välttäen. Listalla on poronkäristystä ja bistroburgereita, mutta myös uskaliaan hapokkaita ja rohkeita yhdistelmiä. Dabbalista löytää myös kiinnostavia viinejä.

4. Dining 26 by Arto Rastas

Dining 26 by Arto Rastas naittaa onnistuneesti yhteen illallisravintolan ja välimerelliset pidot. Arto Rastas on Tampereen tunnetuimpia kokkeja, jolta luonnistuu niin fine dining kuin katuruokakin, ja tämän huomaa Dining 26:ssa.

Tässä ravintolassa syödään sosiaalisesti. Listalla on reiluja meze-annoksia, ja yhdestä riittää maisteltavaa kahdelle tai kolmelle. Vanhaan bingohalliin tehty ravintola on lämmin ja tunnelmallinen. Myös kiinnostava viinilista ja hyvät drinkit ansaitsevat hehkutusta.

5. Hella & Huone

Hella & Huoneen ruorissa ovat keittiömestari Ilmari Saarikoski ja sommelier Humberto Pulido Garcés. Hella on Tampereen parhaita ravintoloita, jolla on jo klassikon maine.

Hellan ihanuuksia ovat osterit, joita ravintolaan tulee tuore satsi joka viikko. Valtaosa raaka-aineista on kuitenkin lähiruokaa. Kotimaisia kasviksia käytetään ilahduttavan paljon, ja täällä kasvissyöjäkin voi nauttia pitkän illallisen.

Fine dining -linjastaan huolimatta Hellassa uskalletaan ottaa myös rennommin. Juomasuosituksissa saattaa olla viinien ohella pienpanimo-oluita ja sakea.

Ravintola Alpha Tampere arvostelu

6. Henriks

Henriks on oiva valinta, kun olet liikkeellä niin sanotulla sekalaisella seurueella, jossa on foodie, kasvissyöjä ja isoisä, joka haluaa lihaa ja perunaa. Listalta löytyy klassikkoja, joita twistataan sesongin raaka-aineilla ja trendeillä.

Lauantaisin tarjolla on 24,90 euroa maksava brunssi, joka on yksi suosikkejani. Tarjolla on laaja, alusta loppuun käsityönä tehty alkupalabuffet sekä pöytään tarjoiltu pääruoka ja jälkkäri. Bistrolistalta löytyy rennompaa purtavaa, esimerkiksi pastaa ja salaattia.

7. Kajo

Ravintola Kajo on kirjaimellisesti metsäinen keidas kaupungissa. Seinillä olevia hyllyjä koristavat lasipurkit, joihin on säilötty hedelmiä, marjoja ja yrttejä, joilla annokset viimeistellään.

Kajon taustalla ovat Dabbalin keittiöpäällikkönä työskennellyt Veli-Matti Lampinen, 4 Vuodenajasta tuttu kokki Panagiotis Lykoudis ja Tampellan salissa nähty Marko Simunaniemi. Ruokaan ja viineihin suhtaudutaankin kunnianhimoisesti, vaikka Kajo ei ole pönötyspaikka.

Keittiössä Välimeri kohtaa suomalaisen luonnon. Alkupalaksi voi nauttia kesäkurpitsapalleroita mansikan ja fetan kera tai koivunlehdillä maustettuja muikkuja. Henkilökunta rohkaisee annosten jakamiseen meze-henkisesti, ja tarjoilutyyli on ihanan innostunut.

Ravintola Kajo Tampere kokemuksia
Ravintola Kajo Tampere kokemuksia
Ravintola Kajo Tampere kokemuksia

8. Pikkubistro Kattila

Pikkubistro Kattila on ihastuttava yhdistelmä eurooppalaista viinibistroa ja  lähiruokaa. Hinta-laatusuhde on loistava: kalleimmat pääruoat maksavat alle 25 euroa. Lounaalla voi nauttia kermaista kalakeittoa ja mustikkakukkoa, illalla ahvencevicheä tai punajuuri-nyhtöhernetoastin. Tarjolla on aina vegaaninen vaihtoehto, myös lounaalla.

Kattilan erikoisuus on lauantaibrunner. Illallista rennompi, kolmen ruokalajin ateria maksaa 20 euroa. Kattila loistaa myös Tamperrada pintxo-festivaalilla, jossa etsitään kaupungin parasta pintxo-annosta. Ravintolan edustalla kiemurtelee tuolloin kymmenien metrien jono.

Bistro Kattila Tampere arvostelu

Bistro Kattila Tampere arvostelu

9. Liv

Liv on vastaus kysymykseen, mistä Tampereella saa ranskalaista ruokaa? Aikaisemmin ainoa vaihtoehto oli kauppahallin lounasravintola 4 Vuodenaikaa, mutta illallispaikkoja ei ollut. Nyt Tampereella pääsee maistelemaan kateenkorvan ja hummerikeiton kaltaisia klassikkoja, jotka ovat nykyään harvinaisuuksia.

Livin miljöö on hienostunut, mutta kodikas. Kesällä terassilla voi nauttia salaatin tai kolmen ruokalajin lounaan ja ihailla Laukontoria. Kehuttu lauantaibrunssi tekee syksyllä paluun. Viinilistaan on satsattu, ja persoonallisia laatuviinejä myydään myös laseittain.

Ravintola Liva arvostelu
Ravintola Liva arvostelu

10. Periscope

Periscope on Tampereen upeimpia maisemaravintoloita. Ravintolasta ja suurelta terassilta voi ihastella Ratinan suvannon koskimiljöötä. Yläkerrassa on drinkkibaari, jossa dj viihdyttää. Testaa huikea ananasdrinksu, joka tehdään valtavaan pronssiseen ananakseen.

Myös Periscope on Arto Rastaan paikka. Dining 26:n tavoin listalla on cross kitchen -henkisiä meze-annoksia, joita voi tilata porukalla maisteltavaksi. Tarjolla on myös pihvejä, salaatteja ja burgereita. Iso peukku lastenlistalle: ei nugetteja, vaan tuoreita raaka-aineita.

Ravintola Periscope

Ravintola Periscopen ruoka

Ravintola Periscope

11. Tampereen Suomalainen Klubi

Suomalainen Klubi voi luoda mielikuvia sikareita pössyttelevistä sedistä, mutta älä säikähdä. Tampereen Suomalainen Klubi on nimittäin lähiruoan mekka. Taustalla ovat ravintola C:n Christina Suominen ja Ilkka Isotalo sekä Armas C´ateringin Teija Vainiola.

Arkisin tarjolla on kotiruoka- ja bisneslounasta. Suomalaisuus näkyy lautasella: muikkuja, raparperia ja vispipuuroa. 25 euroa maksava lauantaibrunssi on huippu. Kaikki on tehty itse hilloista lähtien. Jälkkäripöydästä voi löytää todellista lapsuusherkkua, nimittäin pullavanukasta.

12. Tiiliholvi

Tiiliholvi on elävä tamperelaista ravintolahistoriaa. 50-vuotiasta Tiiliholvia on luotsannut 40 vuotta Sinivuoren ravintoloitsijaperhe. Valtaosa Tampereen kovimmista keittiömestareista on kokannut tässä fine dining -ravintolassa.

Keittiön linja pohjautuu ranskalaisiin menetelmiin ja kotimaisiin raaka-aineisiin. Legendaarisen Yo-talon kellarissa on romanttinen tunnelma. Kynttilät luovat varjoja punatiiliseinille, ja salissa on paljon nurkkia, joissa voi kuiskutella ja tuijotella seuralaista silmiin.

Ole oman elämäsi ravintolakriitikko

Kuten TableOnlinea selaamalla huomaa, kyseessä on varaussysteemin lisäksi arvostelupalvelu. Aloin käyttää sitä juuri tämän vuoksi jo kuusi vuotta sitten. Uuteen paikkaan on turvallisempaa mennä, kun näkee, mitä ravintolasta on kirjoitettu.

Tänne kirjoitetut arvostelut ovat myös fiksuja ja informatiivisia. Minulle ei sano asiakkaana mitään, jos ravintolaa luonnehditaan ”ihan kivaksi” tai sille annetaan surkeat tähdet asiaa mitenkään avaamatta. Lyhytsanainen lyttäys ei auta myöskään ravintolaa kehittymään. Tablea tuntuvat kuitenkin käyttävän ihmiset, joita kiinnostaa puhua ruoasta, eritellä kokemustaan ja perustella mielipiteensä.

TableOnlinessa on muitakin käteviä ominaisuuksia. Varauksen tekeminen tätä kautta on usein nopeampaa kuin ravintolaan mailaamalla. Lisäksi sivuilla on kuvaus ravintolan tyylistä, sen sijainti ja aukioloajat. Infoa ei siis tarvitse keräillä erikseen monesta paikasta.

Palvelu on myös helppo tapa tutustua muiden kaupunkien ravintolatarjontaan. TableOnlinessa on ravintoloita Helsingistä, Turusta ja Tallinnasta. Tätä kautta löysin muun muassa tallinnalaisen ravintola Farmin, joka on persoonallisimpia testaamiani fine-paikkoja. Taustalla rapisevat metsän äänet, ja eteisessä vieraat ottaa vastaan viiniä litkivä kettu.

Täältä löytyy myös töölöläinen Kaarti, jonka helsinkiläisittäin huima hinta-laatusuhde lumosi minut talvella. Nyt hakusessa on välimerellinen ravintola, jossa voisin syödä viikonloppuna tyttösen kanssa hyvin, mutta rennosti. Harkinnassa ovat Il Bucatino, Fabrik ja Pastis, jotka ovat saaneet yli neljä tähteä.

Nyt saa muuten antaa vinkkejä: minne syömään ravintoloihin tottuneen 5-vuotiaan kanssa? Tytsy tykkää merenelävistä, pastasta, tsatsikista ja oliiveista. Hakusessa on ravintola, jossa lapseen suhtaudutaan lämmöllä lauantaina alkuillasta, mutta äidin ei tarvitse syödä ylikypsää pippuripihviä ja maanitella naperoa pois leikkinurkasta.

 

14 Comments

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.