Ahlmanin ravintola Anna

Tampereen parhaat ravintolat ja kahvilat vuonna 2017

Etenkin ulkopaikkakuntalaiset kyselevät minulta usein ravintolasuosituksia. Suosittelua helpottaakseni kokosin listan ravintoloista ja kahviloista, jotka sykähdyttivät minua eniten vuonna 2017.

Olen käynyt viime vuonna kaikissa paikoissa vähintään kerran. Alleviivaankin sitä, että kyseessä on subjektiivinen lista, jota sanelee ennen kaikkea oma elämäni. Koska bloggaus on toistaiseksi harrastukseni enkä voi omistautua täysipäiväisesti finen diningille ja viinien lipittelylle, en ehdi eikä kukkaroni repeä jokaiseen kiinnostavaan paikkaan. Moni kehuttu paikka, kuten Lillan, Bistro 14, Spoon ja Miss Ada ovatkin vielä testaamatta. Älä siis loukkaannu, ravintoloitsija, jos paikkasi ei ole listalla. En ehkä ole vain käynyt siellä hetkeen.

Viime vuosi jäi väliin, mutta listasin Tampereen parhaat ravintolat myös vuosina 2014 ja 2015. Muutama noilla listoilla ollut paikka on lopettanut, mutta suosikkini pitävät pintansa. Listojen vertailu kertoo myös kaupungin ravintolakulttuurin kehittymisestä. Tampereelta saa entistä enemmän rentoa, välimerellistä ruokaa, jossa ei kuitenkaan tingitä raaka-aineiden laadusta. Myös tasokkaat cocktailit ovat vihdoinkin löytäneet tiensä tänne.

Olisikohan ensi vuoden listalla jo kovasti kaipaamaani vietnamilaista tai kovatasoista kreikkalaista tai italialaista?

Fine diningia ja illallista

Aisti

Ravitsemisliike Aisti tarjoilee perinteisiä raaka-aineita ja ruokia yllättävässä muodossa. En syty talkkunalle, mutta Aistin talkkunajälkiruoka sai polveni notkahtamaan. Olen syönyt täällä häkellyttävän kauniita kasvisannoksia, joissa on reilusti proteiinia. Hinta−laatusuhde on oivallinen. Listalta löytyy jotain sekä foodielle että pihviannosten ystäville.

Bertha

Bertha on jo klassikko, jota ei voi syyttää luutumisesta. Se on yksi avainravintoloista, jotka toivat kujeellisen, mutta kunnianhimoisen fine diningin Tampereelle vajaat 10 vuotta sitten. Berthassa ei tiedä pelkän listan perusteella, mitä eteen tulee – ilo yllätysten ystävälle! Mitään raaka-aineita ja ruhonosia ei väheksytä. Loistavaa ruokaa vailla pönötystä.

Ravintola C

Ravintola C on Berthan ohella paikka, joka nosti kaupungin fine diningin uudelle tasolle. Täältä saat kaupungin innovatiivisimmat yrtti- ja juuresruoat. Huikeaan tasoonsa nähden edullinen paikka. Viinilista on kunnianhimoinen, alkoholittomat juomat mainioita. Juomat yhdistetään ruokiin tavalla, joka tuo annokseen uusia ulottuvuuksia.

Dabbal

Dabbal on Tampereen paras hotelliravintola, jolla ei ole perinteisen hotelliravintolan rasitteita. Listalla on turvallisempia annoksia, mutta myös runsaasti kokeilevia makuja. Pohjoisen raaka-aineita käytetään raikkaasti, eikä puikulaperunoita upoteta helpon kaavan mukaan kermaan ja voihin. Monenlaisille seurueille sopiva paikka ja hyvät viinit.

Dining 26 by Arto Rastas

Dining 26 on fiiniksi viritetty versio välimerellis-pohjoisafrikkalaisesta keittiöstä. Kokemus on parhaimmillaan, kun pöydän tilaa täyteen jaettavia meze-henkisiä annoksia. Paljon kasvisruokia, laadukkaat cocktailit ja kiinnostava viinilista. Hintalaatusuhde on hyvä: yhdestä 10 euron annoksesta riittää reilusti kahdelle.

Hella & Huone

Hella & Huone on Arto Rastaan kruununjalokivi. Tyyli on muuntunut viime vuosina perinteisestä, ranskalaishenkisestä fine diningista lähiruokapainotteisemmaksi, sopivasti krouvimmaksikin. Pieteetti on kuitenkin tallella. Viinilista on huolella valittu. Vikka miljöö on pelkistetty, Hellassa uskalletaan irrotella. Tarjolla on ollut esimerkiksi olut- ja sakemenu.

Henriks

Henriks on Satamakadun klassikko, joka tasapainoilee onnistuneesti oman linjansa ja trendien välillä. Sekä ruokahifistelijä että kerran vuodessa ulkona syövä pihvimies lähtevät täältä tyytyväisinä. Oiva paikka monenlaisille seurueille ja myös hyvää kasvisruokaa kaipaaville. Brunssi on kaupungin parhaita. Tarjolla ei ole jauheesta tehtyä munakokkelia, vaan käsityötä.

Huber

Huber on Berthan omistajien astetta verevämpi ravintola. Kaupungin laajin ja paras lihavalikoima, mutta kasvis- ja kalaruokailijoillekin löytyy jotain. Hekumalliset lisukkeet, joista voi koota aterian pikkunälkään viinilasillisen kanssa. Huber rikkoo perinteisen pihviravintolan kaavaa rohkaisemalla annosten jakamiseen.

Kattila

Pikkubistro Kattila on eniten suosittelemani tamperelaisravintola. Se on sekä oivallinen lounas- että illallispaikka. Lähiraaka-aineista taiteillaan eurooppalaishenkisiä herkkuja. Kasvissyöjät ja vegaanit huomioidaan ja viinilista on kaupungin kärkeä. Kattilan pintxo-tarjonta Tamperrada-ruokafestivaalilla on legenda, jonka ääreen jonotetaan.

Näsinneula

Näsinneulassa on Tampereen upeimmat illallisnäkymät. Ruoka on fine diningia kotimaisista raaka-aineista, mutta pipettipiperryksestä on siirrytty helpommin lähestyttävään suuntaan. Suomeksi: annoskoko on kasvanut, eikä aterian jälkeen tarvitse lähteä grillille. Kiinnostava viinilista, jolla on rohkeitakin yllätyksiä.

Näsinneula ravintola-arvostelu
Tampereen Riesling-viikot 2017

Riesling-viikot 2017 Tampere

Rentoa ruokaa, olutta ja viiniä

Burger Bar The Bull

Bull tekee kaiken omalla tyylillään, myös hampurilaiset. Puritaaninen burgernisti voi närkästyä, sillä lisukkeet, kuten suolakurkut, tarjotaan erikseen, ei hampurilaisen välissä. Oli esillepanosta mitä mieltä tahansa, Bullin purilainen on kaupungin parhaita. Pitkä lista mahdollistaa annoksen äärimmäisen tuunailun.

Deli 1909 & Wine Bar

Deli 1909 tuo Tampereelle uskottavan tuulahduksen eurooppalaista bistrokulttuuria. Yksi kaupungin parhaista viinivalikoimista, josta voi nautiskella laadukkaiden suolapalojen kera. Miljöön puolesta kaupungin tunnelmallisin istuskelupaikka: missä muualla voit kuunnella chansoneja ja istua lämmitetyllä sisäpihalla pitkälle syksyyn?

Champagne Bar Santé

Santé on kaupungin ainoa samppanjabaari, jonka toimivuus on idean rajauksessa. Tänne ei tulla oluelle, vaan kuohuvalle. Valikoimassa on samppanjoita ja kuohuviinejä niin luksusta halajavalle kuin tiukempaan budjettiin. Tyylikkäässä pikkubaarissa voi nauttia myös konvehteja tai juustoja.

Huurre

Public House Huurre toi Tampereen keskustan harppauksen itää kohti. Huurteessa on pubitunnelmaa, mutta ei ördäystä. Kanakorien sijaan listalla on kunnon ruokaa hyvistä raaka-aineista. Testaa talon oman panimon, Kalewa Brewing Companyn bisset ja slider-lautanen, jossa on jokirapuja.

Inez

Inez on siiderin- ja sherrynystävän taivas. Tapaksia voi maistella niin monenlaisen sherryn kanssa, että käsityksesi tästä juomasta laajentuu lopullisesti. Tampereen parhaat churrot ja kohtuuhintaisia cava-löytöjä. Maurilaishenkinen lounas on tehnyt paluun. Siitä kiitos, sillä espanjalaista ruokaa ei tarjota Tampereella liikaa.

Muusa

Olympia-korttelin alakerran ravintola Muusa hemmottelee kasvispitoisella, marokkolaishenkisellä ruoalla. Annokset ovat runsaita ja edullisia, mausteita käytetään mukavasti ja kasvisruoassa on kunnolla proteiinia. Brunssia ja kesällä auki olevaa sisäpihan terassia kehutaan. Hyvät cocktailit ja olutvalikoima.

Naughty Brgr

Naughty Brgr on siitä harvinainen purilaispaikka, että siellä istuessa viihtyy. Miljöö ei painosta syömään nopeasti, vaan harkitun mautonta sisustusta tutkailee mielellään. Burgerit ovat kaupungin kärkeä. Kyytipojaksi voi tilata vaikka Bollingerin samppanjaa.

Ohana Grille

Kauppahallin Ohana Grillestä saa Tampereen parhaan hampurilaisen. Täydellisesti paistettu pihvi, itse marinoidut lisukkeet ja voinen briossi, kyllä! Valkosipuli-parmesaaniranskalaiset sulattavat sydämen ja tukkivat hellästi hyväillen verisuonet. Listalla myös kasvis- ja vegaanivaihtoedot.

Pizzeria Luca

Pizzeria Luca on iskenyt tamperelaisten makuhermoon, vaikka edeltäjä Pizzarium ei täällä menestynyt. Pizzat ovat pyöreitä ja raaka-aineet superlaadukkaita. Listalla on myös alkupaloja ja jälkiruokia. Oluen lisäksi kyytipojaksi voi tilata viiniä tai italialaisia drinkkejä. Pizzan saa myös vegaanisena, eikä laadusta tingitä tällöinkään.

Sitko

Sitkon pizzat on äänestetty viime vuosina Tampereen parhaiksi, eikä suotta. Pohja on kirjaimellisesti sitkoinen, hieman makeahkon hapan. Lista on niukka, sillä täällä keskitytään siihen, mikä handlataan nerokkaasti – pizzaan. Ei muovisia valkosipulilettejä tai epämääräistä ”talon viiniä”, vaan pelkistetty miljöö ja hyvä juomalista.

Tiima

Tiima on tiettävästi Tampereen ensimmäinen ja ainoa salakapakka. Aika on kirjaimellisesti pysähtynyt baarissa, jonka henkilökunta toivoo, ettei paikkaa kuvattaisi. Upeita drinkkejä, joilla on tarina. Ja mihin hintaan! Saatat lähteä täältä kotiin ilmapallon kanssa, hattaran sokeria suupielessäsi.

Tuulensuu

Tuskin on olemassa juomaa, jota Tuulensuusta ei löytyisi. Olutdrinkit, absintit, viskit, kuohuvat… you name it. Juoma- ja ruokavalikoima elää sesonkien mukaan. Keväällä maistellaan Rieslingejä parsan kera, talvella tuhteja oluita ja makkaroita. Belgialaishenkisen listan suurin klassikko ovat sinisimpukat valkoviinissä.

Burger Bar The Bull Tampere kokemuksia arvostelu


Winebar 1909 arvostelu
Deli 1909 & Wine Bar ruoka arvostelu

Makuja maailmalta

Baba´s Kitchen

Baba´s on Tampereen paras kebab-paikka – ja puhun nyt autenttisesta kebabista, en grilliruoasta. Älä anna ostoskeskuksen miljöön hämätä, sillä tarjolla on loistavaa falafelia-, nauta- ja kanakebabia viimeistellyillä lisukkeilla. Jälkiruoaksi voi nauttia kupposen minttuteetä.

Fafa´s

Fafa´sin falafelit ovat kaupungin mehevimpiä. Tarjolla on ruokaa niin vegaanille kuin barbaarille, ja näiden annosten jälkeen tietää todellakin syöneensä. Kanaruokien broiler ei ole kuivaa putua. Vegaaniannokset eivät häviä maussa ja ruokaisuudessa eläinperäisille.

Jörn´s Döner

Jörn´s Döner myy dönereitään ja dürümeitaan toistaiseksi vain kesällä kojustaan, mutta hyvää kannattaa odottaa. Edulliset annokset ovat tuhteja ja hyvin maustettuja, bataattiranskalaiset ensiluokkaisia. Pala Berliiniä Tampereella.

 

Maka Sushi

Ihminen, joka sanoo, ettei pidä sushista, kannattaa viedä Maka Sushiin. Kaikki on kohdallaan niin täydellisesti, että kyynel nousee silmään: riisin kypsyys, etikan määrä, rakenne ja suupalojen koko. Pieni ravintola on suosittu lounaspaikka, minkä vuoksi moni noutaa annoksensa tai tilaa ruoan kotiin.

Malabadi

Tammelan Malabadi on aito turkkilainen ravintola, jossa lammas osataan valmistaa täydellisesti. Kasvissyöjäkin voi kieriä onnellisena kotiin. Annokset ovat isoja ja palvelu todella ystävällistä. Moscow Mule tarjoillaan oikeaoppisesti kuparimukista. Listalla turkkilaisia oluita ja viinejä, jotka ovat yllättävän hyviä.

Maruseki

Maruseki toi japanilaisen ruoan Tampereelle. Täältä saa niin perus- kuin erikoissushit, norimakit, uramakit, sashmit ja lämpimät ruoat. Lounastarjontaa kannattaa pitää silmällä, sillä tarjolla on välillä spesialiteetteja, kuten hartaudella keitettyä ramenia. Juomalistalla on perus-Karjalan sijaan japanilaisia oluita ja sakeja.

Nomu

Izakaya Nomu twistaa iloisesti perinteistä ja uutta japanilaista keittiötä. Listalta löytyy niin klassisia susheja kuin aasialaishenkisiä burgereita. Testaa pöytään tarjoiltu lounas, jos bulkkipaikkojen sushibuffetit ja arominvahventeet kyllästyttävät.

Purebite

Purebite on tietääkseni ainoa paikka, josta Tampereella saa kesärullia – ainakin näin hyviä. Salaattien annoskoko on huikea ja wokeissa maistuu aasialainen katukeittiö. Purebitesta voi vuokrata myös hot pot -pöydän. Testaa hyvä viinilista ja kookosjäätelö.

Roka Sushi & Robata

Rokassa lounaskin on ylellinen, sillä avokadon päälle ripotellaan mätihelmiä. Riisin koostumus ja etikkaisuus hipovat täydellisyyttä ja Nygrenin kala on takuutuoretta. Yksityiskohdista huolehditaan: soijaa ei tarjoilla pullosta, vaan kauniista lasimaljasta.

Zeytuun

Zeytuunin ote Lähi-idän keittiöihin on viileän tyylikäs. Kaikki ruoka on kasvista ja niin herkullista, ettei sekasyöjä edes huomaa linjausta. Listalla on meze-lajitelmia, täytettyjä leipiä, salaatteja ja smoothieita. Kuninkaankadulle avattu suurempi sisarravintola on myös konditoria, josta saa leivonnaisia.

Jörn´s Döner Tampere kebab
´Tampereen Fafas kokemuksia

Aamiaista, brunssia, lounasta ja kahvia

Ahlmanin opetusravintola Anna

Ahlmanin tilan Anna on kaukana kömpelöstä koulukeittiöstä. Opiskelijoiden loihtima kolmen ruokalajin lounas maksaa vain 13,50 euroa ja tarjoillaan pöytään. Ruoka lähentelee fine dining -tasoa ja suuri osa raaka-aineista tulee omalta tilalta. Tarjolla on myös hyviä viinejä ja pienpanimo-oluita.

Ahlmanin ravintola Kapusta

Ahlmanin opiskelijat syövät itse Kapustassa, joka on auki myös vierailijoille. Kapustan linjastoruoka on omaa luokkaansa. Salaateissa on oman tilan juustoa ja yrttejä, kasvisruoassakin kunnolla proteiinia.

Bakery Cafe

Royal Bakeryn Bakery Cafen kruununjalokiviä ovat leivonnaiset. Niin hienostuneet kakut kuin perinteiset voisilmäpullatkin ovat priimaa. Testaa kakkubuffet, jossa makeaa saa syödä rajattomasti 15 eurolla. Miellyttävän avara sali, jossa on myös supinasoppia.

Bistro Naapuri

Bistro Naapurissa voi nauttia raakakakkuja, kuohuviiniä, smoothieita tai shopata sisustustarvikkeita. Naapuri on harvoja paikkoja, joiden suodatinkahvi on hyvää. Isompaan nälkään kannattaa kokeilla ohuita pitaleipiä, joita saa feta- ja kanatäytteellä.

Cafe Pispala

Pispalanharjun Cafe Pispala on portaiden nousemisen arvoinen. Brunssilla tarjoillaan meheviä jenkkipannareita pekonin ja viskisiirapin kera. Valtavat annokset ja suloinen miljöö, listalla myös kasvisannoksia ja lounasta. Brunssilla pöytävaraus must.

Fazer Hämeenkatu

Fazerin brunssi on kaupungin runsaimpia. Jälkiruoaksi tarjolla on kokonainen, ihana kakkupöytä. Nyanssit ilahduttavat: kahviin saa joko kylmää tai lämmintä maitoa. Teevalikoima on laaja ja leivonnaiset ihania. Palvelu on huomioivaa hässäkkäpäivinäkin.

Gopal

Kolmen ravintolan ketjuksi kasvanut Gopal on Tampereen vanhin vegaaniravintola. Mopo lähtee käsistä jo intialaishenkisen buffetin salaattipöydässä. Sokerihiiren kannattaa suunnata Kuninkaankadun ravintolaan. Sen vegaaninen leivonnaisvalikoima vie jalat alta.

Katukeittiö Leidi

Leidin sininen paku päivystää kesällä Tammelantorilla ja tapahtumissa. Ihania kala- ja kasvisruokia, kuten silakkapitaa ja leipäjuustocurrya, pääsee onneksi nauttimaan joskus talvihäppeningeissäkin. Testaa sisältä valuvat, pinnalta rapeat perunakroketit. Ruokapornoa!

Los Pollos

Los Pollos on syy mennä Koskikeskukseen. Espanjalaishenkinen ravintola keskittyy kanaruokiin, mutta kasvis- ja salaattipuolikin on täydentynyt. Makeansuolaisen, valtavan kanarieskan jälkeen voi nautiskella churroja terästetyn kahvin kera. Sitten voikin kierähtää onnellisena masunsa viereen.

Mimosa

Mimosa on Tampereen sympaattisin kahvila, jonka asiakaspalvelusta moni voisi ottaa oppia. Täältä saa vegaanisena niin vihiksiä, kotiruokaa kuin pullaakin. Meetwurstisämpylät ovat silti tiskissä sulassa sovussa vegeleivosten kanssa. Tervetulleita ovat niin Tammelan mummot kuin taidelukion hipsterit.

Mokkamestarit

Mokkamestarit on kahvifriikin paratiisi. Takuuvarma paikka, kun haluat ostaa yksilöllisen kahvilahjan, kahvi- tai teevälineitä. Miljöö on persoonallinen ja asiakkaat voivat itse käydä vaihtamassa vinyylejä levysoittimeen.

Neljä Vuodenaikaa

Kauppahallin 4 Vuodenaikaa on pala Ranskaa Tampereella. Saat 10 eurolla kaupungin parhaan aamiaisen tai jumalaisen bistrolounaan. Raaka-aineet tulevat hallista ja keittiössä on fine dining -tason osaamista. Elämys, joka jokaisen Tampereella kävijän on koettava.

Pella´s Cafe

Pella´s on harvoja paikkoja, joissa keliaakikko herkuttelee sydämensä kyllyydestä. Suuri osa ihanista kakuista on gluteenittomia. Leipäpöydästä löytyy gluteenitonta leipää ja karjalanpiirakoita. Hyvä brunssi, aamupala ja salaattibuffet.

Puisto

Puiston illallinen on vielä testaamatta, mutta suosittelen jo yläkerran kahvilaa ja lounasta. Salaattibuffet on laatuunsa nähden käsittämättömän halpa. Leivonnaiset ovat hyviä. Vitriinistä löytyy myös ruokaisia vegeherkkuja, kuten avokadoleipiä.

Suomalainen Klubi

Älä anna 70-lukulaisen miljöön hämätä. Suomalaisen klubin keittiössä kokkaa Tampereen fine dining -kärki. Tarjolla on lounasta ja upea lauantaibrunssi, jossa käsityön määrää ei säästellä. Säilykkeetkin tehdään itse ja jälkkäripöydässä on vanhanajan pullavanukasta.

Taikapapu

Tampereen Paahtimon kahvila Taikapapu on rauhoittava paikka. Pieni kahvila on oiva paikka Tuomiokirkonkadun ihmisvilinän tarkkailuun. Mukaan voi ostaa laatukahvia jokaiseen makuun ja keittimeen.

Tallipihan kahvila

Tallipihan miljöö on kaunis kuin karamelli, samoin kahvilan vitriinin sisältö. Tarjolla on keittoja, salaatteja, leivonnaisia, erikoiskahveja ja glögiä. Maustetut ja terästetyt kaakaot ovat paikan erikoisuus. Malibukaakao on ihanan kasari.

Ahlmanin ravintola Anna
Ahlman ravintola Anna arvostelu
mitä ystävyys on

Herkkuostoksia kotiin

Ahlmanin tilapuoti

Ahlmanin tilapuodissa kaikki on niin tuoretta ja lähellä tuotettua kuin olla voi. Kaupassa myydään oman tilan lihaa, juustoa, jugurtteja, munia ja leivonnaisia. Ahlmanin miljöö on ihana. Täällä kaupunkilaislapsetkin pääsevät näkemään lehmiä.

Flinda

Kauppahallin juomapuoti Flinda on oluenystävän paratiisi. Putiikissa on parempi valikoima kuin Alkon oluthyllyllä. Täällä saa myös palvelua, toisin kuin marketeissa. Kun ostat Flindan kangaskassin, saat sitä näyttämällä alennusta.

Herkkuveräjä

Kauppahallin puodeista myös Herkkuveräjä ansaitsee hehkutusta. Myynnissä on monenlaista luomulihaa, jonka alkuperän jäljittäminen on helppoa.

Kalaherkut Nygren

Nygrenin kalatiski on tamperelainen ilmiö. Kauppahallin myymälästä löytyvät lohet, silakat, sinisimpukat, mateet ja turskankielet. Jouluruuhkaa helpotetaan livestriimauksella, jonka avulla vuoronumeronsa lähestymistä voi seurata Youtubesta. Testaa myös valmiiksi maustetut sillit ja kalasalaatit.

Kauppahalli

Lihat, kalat, kasvikset, leivät, kakut, juustot…. ei ole kovin montaa asiaa, joita Tampereen kauppahallista ei saisi. Hallista löytyy myös lounasta moneen makuun. Testaa Pyörykkäbaarin jättimäiset lihapullat, 4 Vuodenajan bouillabaisse, Umamin sushit ja Leon luomucurryt.

Keittiöelämää

Culinaria Keittiöelämää on italialaisen ruoan ystävän mekka. Löydät täältä niin pestot, Martellin pastat, panettone-kakut kuin kokkausvälineet. Kauppias Maijastiina Ovaska tuntee saapasmaan kuin omat taskunsa. Seuraa keittiöelämän Facebook-sivua, sillä päivitykset ovat melkoisia infopaketteja.

Lähiruokapuoti Lempi

Lempi on tammelalaisten oma lähikauppa. Täältä saa lähiruokana ja luomuna leivät, juustot, maitovalmisteet, kasvikset ja kuivatuotteet. Tiistaisin myyntiin tulee kalaa, joka on pyydetty yleensä Näsi- tai Pyhäjärvestä. Lempissä voi nautiskella myös lounaskeittoa tai kahvia.

Ravintola 4 Vuodenaikaa Tampere arvostelu

vinkkejä Tampereen Kauppahalliin
Tampereen kauppahalli vinkit

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.