Lammascurry Rogan Josh

(*Kuvissa näkyvä viinipullo saatu ilmaiseksi Pernod Ricard Finlandilta. Resepti on syntynyt kaupallisessa yhteistyössä, jonka tein Pernod Ricardin omaan kanavaan, mutta julkaisen ohjeen blogissani vapaaehtoisesti, eikä tämä postaus kuulu kyseiseen yhteistyöhön.)

Tein yhteistyökumppanilleni Pernod Ricardille pari viikkoa sitten artikkelin pääsiäisruokien pareiksi sopivista punaviineistä. He toivoivat, että maistattaisin viinejä kokoamassani viiniraadissa lampaan kera.

Silloin harvoin, kun liharuokaa teen, kokkaan useimmiten jonkinlaisen padan. Ne ovat turvallisia vaihtoehtoja epävarmalle kokille, mausteiden kanssa voi irrotella, eikä ruoanlaitto vaadi hifi-tason grillejä, paistomittareita sun muita.

Varmin lempparireseptini on kreikkalaistyylinen Stifado, johon tulee punaviiniä ja runsaasti kanelia ja neilikkaa. Tein kuitenkin Stifadoa viime vuonna, ja nyt halusin jotain erilaista.

Rogan Josh, syvän mausteinen lammascurry

Pienen googlettelun jälkeen löysin kiinnostavan kashmirlaisen lammaspadan, Rogan Joshin. Pata tehdään perinteisesti juuri lampaasta, vaikka myös broileri- ja katkarapureseptejä löytyy. Currykastikkeen pohja koostuu joissakin ohjeissa jugurtissa, toisissa tomaateista ja joissakin molemmista.

Sävelsin oman ohjeeni useamman eri reseptin pohjalta. Päälähde oli tämä The Spruce Eats -sivuston ohje, jossa on erinomaisen selkeät valmistuskuvat. Ne helpottivat reseptin ymmärtämistä, kun raaka-aineita on paljon, ja kaikkien nimet ovat englanniksi. Lisäsin ohjeeseen kuitenkin tomaattia, jota oli monissa muissa resepteissä. Korvasin myös lihaliemen soijalla, jotta annos olisi helppo muuttaa kasvisversioksi, ja tapani mukaan pyöristin mausteita lopuksi sokerilla.

Lihan voi korvata tummilla pavuilla

Kokkaillessani mietin myös, miten vegeyttäisin reseptin. Lakto-ovo voi käyttää jugurttia, mutta vegaaniseen versioon korvaisin sen varmaankin kookosmaidolla.

Kastike on niin mausteinen, että tofu tai kaurapala hukkuisi makujen alle. Käyttäisin mieluummin kidneypapuja tai mustia linssejä. Myös purutuntumaltaan napakka seitan sopisi syvän mausteiseen kastikkeeseen.

VINK: Mausteet kannattaa hankkia eri ruokakulttuurien raaka-aineita myyvästä erikoiskaupasta. Esimerkiksi Garam- masala- kurkuma- ja kuminajauhe ovat niissä aivan eri maailmasta kuin kotimaisen maustehyllyn tuotteet. Makuja piisaa, ja pussikoko on yleensä iso.

Rogan Josh -lammaspata

4 – 6 annosta

  • 1 kilo (luutonta) lampaanpaistia
  • 0,75 desiä paksua luonnonjugurttia
  • 0,5 desiä (kaura)kermaa
  • 1 tölkki eli noin 400 grammaa säilyketomaatteja
  • 1 kanelitanko
  • 5 kokonaista kardemummansiementä
  • 8 kokonaista neilikkaa
  • 3 laakerinlehteä
  • 10 maustepippuria
  • peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
  • 2 keltasipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 teelusikallista korianterijauhetta
  • 1 teelusikallinen kuminajauhetta
  • 0,5 teelusikallista kurkumajauhetta
  • 1 teelusikallinen paprikajauhetta
  • 1 teelusikallinen vahvaa chilijauhetta/tuore chili/maun mukaan
  • 2 teelusikallista Garam masala -jauhetta
  • 2 teelusikallista soijaa
  • 2,5 teelusikallista sokeria
  • pinalle kourallinen tuoretta korianteria
  • reilusti rypsiöljyä kypsentämiseen

  1. Esivalmistele ainekset. Poista lampaasta näkyvä rasva, kalvot ja jänteet. Leikkaa liha lihassyiden vastaisesti isohkoiksi paloiksi. Kuori ja murskaa valkosipuli. Kuori ja silppua keltasipuli. Kuori ja silppua/raasta inkivääri. Jos käytät tuoretta chiliä, silppua se.
  2. Sekoita kulhossa luonnonjugurtti ja lammas. Anna lampaan mureutua jugurtissa sen ajan, kun valmistat kastikepohjan.
  3. Lorauta paistinpannulle reilusti öljyä. Lisää pannulle kanelitangot, kardemummansiemenet, neilikat, laakerinlehdet ja maustepippurit. Kuullota keskilämmöllä sekoitellen, kunnes laakerinlehdet muuttuvat rusehtaviksi.
  4. Lisää silputtu sipuli ja valkosipuli. Kuullota sekoitellen, kunnes sipulisilppu on kullankeltaista.
  5. Lisää silputtu inkivääri. Kuullota sekoitellen pari minuuttia.
  6. Lisää jauhemaiset mausteet eli korianteri, kumina, kurkuma, paprika, chili ja Garam masala. Kuullota sekoitellen, kunnes mausteseos alkaa olla keskiruskeaa.
  7. Lisää pannulle jugurtissa mureutunut lammas. Kaavi kiposta kaikki jugurtti pannulle. Paista, kunnes lihan pinta on saanut väriä.
  8. Kaada joukkoon säilyketomaatit ja soija. Huuhtaise tomaattipurkki ja kaada huuhteluvesi pannulle. Anna porista keskilämmöllä välillä sekoitellen, kunnes kastike on paksua.
  9. Lisää lopuksi joukkoon kerma. Maistele, lisää tarvittaessa mausteita ja syvennä makuja sokerilla. Revi kastikkeen päälle vielä tuoretta korianteria ja tarjoile esimerkiksi riisin, naanleivän ja kasvisten kera.

Mistä näitä mausteita oikein tulee?

Uhhuh. Intialaisten ohjeiden kirjoittaminen vie voimat. Olen tämän maustemäärän läpikäymisen jälkeen niin puhki, etten jaksa liittää tähän loppuun edes muita pääsiäiseen sopivia ohjeita, joita blogissani on. Sori siitä. Voimat ovat nyt ymmärrettävästi aika vähissä. Ja Intian niemimaan ohjeet saavat minut normaalistikin uuvuksiin.

Rakastan esimerkiksi nepalilaista ruokaa, mutta monesti pelkän reseptin lukeminen imaisee kaikki energiat. Kaikki nämä mausteet, kaikki nämä työvaiheet. Noh, ehkä kokkailu alkaisi tulla selkärangasta, kun vain tekisi tuon ruokakulttuurin sapuskoja useammin.

Tämä Rogan Josh oli kyllä todella hyvää. Mausteista, mutta ei niin tulista, että makuaisti olisi mennyt tukkoon. Kastike sai vierailta kehuja, ja löysimme kivat punkutkin sen kaveriksi. Kun ruoassa on näin paljon mausteita ja jonkun verran rasvaakin, viinissä saa olla hieman makeutta, joka nitoo paketin yhteen.

 

One Comment

  1. Hi! I love how informative and great your articles are. Can you recommend any other Food Blog Names or blogs that go over the same topics? Thanks a lot!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.