Wanhanajan pullavanukas

Tehdään heti alkuun yksi asia selväksi. Minun todellisuudessani vanukas on hyytelömäinen, maitopohjainen jälkiruoka. Koostumus vaihtelee valuvan Fanny-vanukkaan ja paksumman, lusikoitavan paahtovanukkaan välillä.

Pamfletti vanukkaan ja paistoksen eroista

Minun on äärimmäisen vaikeaa hyväksyä brittien käsitettä ”pudding”. Makunsa puolesta toffeessa uitettua taatelikakkua muistuttava sticky toffee pudding on herkullista, mutta SE EI OLE VANUKAS. Se on PAISTOS. Kaikki uunissa kypsennetyt jutut, jotka rakentuvat hiilihydraattien ympärille, ovat PAISTOKSIA. Olkoonkin, että hiilarihöttöä kasassa pitävä rakennusaine olisi munamaitoa, vaniljakastiketta tai vastaavaa. Minun maailmassani VANUKAS on hieman hyytelöä juoksevampi, maitopohjainen jutska.

Kutsun tässä reseptissä esittelemääni ruokaa pullavanukkaaksi sen vuoksi, että ihmiset tuntevat ruoan parhaiten tällä nimellä. Vaikka se on mielestäni pöyristyttävää. Tämä on minun universumissani teknisesti pullaPAISTOS eikä VANUKAS. Pullapaistoksen LISUKKEENA voisi kuitenkin mainiosti syödä vaikkapa vaniljaVANUKASTA.

No niin. Yritän nyt rauhoittua ja elää sen tosiasian kanssa, että maailmassa on ihmisiä, jotka kutsuvat tällaisia ruokia vanukkaiksi. Siirrytään aiheeseen. Ruoka, jonka esittelen teille nyt, on perinteinen pullavanukas. Se on hieman kuin köyhät ritarit uunissa.

Kivikovan pullan voi pelastaa!

Ideana on loihtia kuivahtaneesta pullasta uudelleen pehmoinen herkku, joka tuunataan hillolla ja tarjoillaan vaniljajäätelön tai vaahdon kera. Erehdyin ostamaan koronakammoissani muovipussiin pakattuja korvapuusteja. Ne olivat hirvittäviä ja maistuivat lähinnä tehtaalle. Pussillinen pullaa kuivahti kivikovaksi, mutta luontoni ei taipunut heittämään leivonnaisia roskiin.

Hyvä niin, sillä kun pullia uitti yön yli munamaidossa ja pehmenneen mössön paistoi hillon kera uunissa, lopputulos oli fantastinen: pinnalta rapea ja ytimestä pehmoinen paistos. Makumaailma on ehtaa mummolaa. Vadelmahilloa, kanelia, vaniljaa ja kardemummaa. Alan jatkossa ostella kuivahtaneita alennuspitkoja ja Pågenin minipullia (joiden teollista makua sellaisenaan vihaan), jotta voin tuunata niistä tätä ihanaa herkkua.

Tällä mittasuhteella munamaito onnistuu

VINK: Jos pulla ei ole kivikovaa, vaan vain kuivahtanutta, sitä ei tarvitse esiliottaa munamaidossa. Hitusen kuivahtanut pulla ehtii kostua ja pehmentyä tarpeeksi paiston aikana.

VINK VINK: Jos käytät pitkoa, voit leikata sen siistiksi viipaleiksi ja asettaa pitkään vuokaan tällä tavalla, jolloin esillepano on symmetrisen nätti. Jos käytät pyöreitä pullia tai sekalaisia leivonnaisten jämiä, symmetriaan on turha pyrkiä. Revi pullat ronskeiksi paloiksi ja tee samanlainen rustiikkinen paistos kuin minäkin.

VINK VINK VINK: Voit vähentää tai lisätä munamaidon määrää pullan määrän mukaan. Munamaito hyytyy hyvin mittasuhteella 1:2. Käytä yksi muna kahta maitodesiä kohden.

Perinteinen pullavanukas

4 – 6 annosta

  • Pitkon verran eli 350 – 400 grammaa kuivaa pullaa
  • 2 kananmunaa
  • 4 desiä (rasvaista) maitoa
  • 0,5 teelusikallista kardemummaa
  • 1 teelusikallinen kanelia
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • maun mukaan sokeria (ei pakollinen)
  • mieluista hilloa
  • voita tai öljyä vuoan voiteluun

Lisukkeeksi:

  • Vaniljajäätelöä/vaniljavaahtoa
  • marjoja

  1. Jos pullat ovat kovia, pane ne likoamaan munamaitoon edellisenä iltana. Vatkaa munat ja maito tasaiseksi seokseksi. Mausta kardemummalla, kanelilla, vaniljasokerilla ja halutessasi tavallisella sokerilla. Pane pullat likoamaan munamaidossa laakeaan astiaan ja kääntele pullia pari kertaa, jotta ne pehmentyvät tasaisesti. Jos pulla ei ole kivikovaa, riittää, kun kaadat munamaidon pullan palojen päälle juuri ennen paistoa.
  2. Voitele korkeareunainen uunivuoka. Revi pehmennyt pulla isohkoiksi paloiksi. Lado pullanpalat vuokaan ja lusikoi palojen väliin ja päälle mieluista hilloa. Kaada munamaito joukkoon.
  3. Paista pullavanukasta 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia (paistoaika riippuu pullan määrästä). Vanukas on valmis, kun pinta on paahtunut kullanruskeaksi.
  4. Tarjoile lämmin vanukas jäätelön tai vaniljakastikkeen sekä marjojen kera. Voit myös antaa vanukkaan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja koristella pinnan tomusokerilla.
Perinteinen pullavanukas ohje
Vanhanajan pullavanukas resepti

Paistoksia ja vanukkaita

Pardon my French, mutta minun on ihan pakko mouhota vielä hieman tästä paistos vs. vanukas -aiheesta. Kas tässä teille esimerkki paistoksesta: Leipäpaistos béchamel-kastikkeessa suppilovahveroiden kera.

Tämän reseptin idea on kuivan leivän hyödyntäminen. Paistos on aivan sairaan hyvää. Mielestäni parhaita reseptejäni, ja jo pelkästään tämän lohturuoan ajatteleminen saa minut tosi hyvälle mielelle. Pitääkin tehdä taas, nyt parsan kera!

Ja kas tässä näemme vanukkaan ja esimerkin sen käyttömahdollisuuksista: Kinuskinmakuinen Fanny-vanukaskakku. Tämän helpon hyydykekakun pohjana on valmis vanukas. Voit käyttää Fannyn sijaan myös vaikka karamellin makuista Jackya, jos sitä vielä myydään. Keksipohja, vanukkaan hyydytys liivatteella ja tadaa, kas näin meillä on kakku. Koristeeksi murustettua fudgea ja suolaisia poppareita. Saat näyttävän kakun, kun käytät pientä, korkeareunaista irtopohjavuokaa.

Mutta toivottavasti tämä aihe on nyt perusteellisesti selvitetty. Vanukas on vanukas ja paistos on paistos. Ei mutinoita.

 

3 Kommenttia

  1. Mirja Vehovuori

    Kiitos että kerroit mielipiteesi aiheesta vanukas/paistos. Samaa mieltä kanssasi. Nykyisin törmää harmillisen usein sanoihin joita käytetään väärin. Sanan varsinainen merkitys (kieliopin mukainen ) jätetään huomiotta ja sanoja käytetään väärissä yhteyksissä. Ärsyttävää! T. Mirja

    • Heh, en tiedä, olenko varsoinainen kielipoliisi, sillä teen itsekin virheitä. Kielipakkomielteinen ehkä? Vanukas nyt vain on minulle jotakin Jacky-makupalaa muistuttavaa, maitopohjaista hyydykettä. 😀

  2. Tässä ei tosin ole kyse englannin pudding-sanan surkeudesta vaan siitä että pudding vain tarkoittaa eri asioita (mm. jälkkäriä) kuin suomen vanukas. Vanukas on käännösvirhe, sillä suomessa vanukas on, no, vanukas. Sori, oli pakko.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.