Intialainen kana-linssikeitto

Hihkuinkin jo hetki sitten, että intialainen ruoka on kolahtanut vihdoinkin. Curryja ja daleja tulee syötyä jatkossa varmasti aika paljon, koska vahvasti maustettu etninen ruoka on osoittautunut jälkikasvumme suosikiksi. Pelkkä mausteiden haistaminen saa palleron kiljumaam ”mam mam!”.

Tein intialaishenkistä huijauskeittoa. Huijauskeittoa siksi, että tämä on olevinaan parempi vaihtoehto kuin perunaa tai pastaa sisältävät keitot. Eikä nyt puhuta mitään siitä kookosmaidosta ja voista. Puhutaanpa sen sijaan uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan hiilihydraatit ovat pahempi terveysongelma kuin kova rasva. Puhutaan siitä vain, eikä mietitä bikinikuntoa. Miksi ihmiset ylipäätään yrittävät hankkia sellaista? Täällähän sataa aina, ja aurinkoisina päivinä mätänet kuitenkin töissä.


Käytin mausteita reilusti, joten herkemmät voivat vähentää esimerkiksi jeeran määrää. Sen sijaan kurkumaa kannattaa uskaltaa käyttää, koska se on melko mietoa ja antaa keitolle kauniin värin.

500 grammaa broilerin rintafileitä
1,5 desiä punaisia linssejä
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 suuri keltainen paprika
3 porkkanaa
reilu puolet kesäkurpitsasta
1 tuore vihreä chili
4 desiä kookosmaitoa
vettä
1 teelusikallinen kanelia
2 teelusikallista jeeraa
1 teelusikallinen Garam masalaa
2 teelusikallista kurkumaa
suolaa
1 teelusikallinen voita
tuoretta korianteria
öljyä kuullottamiseen

Huuhtele linssit hyvin lävikössä. Voit myös liottaa niitä tunnin verran ennen kypsennystä. Leikkaa broileri isohkoiksi paloiksi. Kuori ja paloittele sipulit pieneksi hakkelukseksi. Kuori ja viipaloi porkkana, paloittele kesäkurpitsa ja paprika. Silppua chili pieneksi.

Kaada suuren kattilan pohjalle iso loraus öljyä. Kaada joukkoon mausteet ja chili. Anna mausteiden avautua hetki öljyssä miedolla lämmöllä, sekoittele. Lisää seuraavaksi sipuli, valkosipuli ja porkkana, kuullota hetki. Kaada joukkoon kana, ja paista se melkein kypsäksi.

Lisää kattilaan kookosmaito, linssit ja sen verran vettä, että liha ja kasvikset peittyvät reilusti. Anna kiehua keskilämmöllä noin vartin verran. Lisää paprika ja kesäkurpitsa keittoon vasta loppuvaiheessa. Keitä vielä hetki, mutta paprikaan saa jäädä purutuntumaa, ja kesäkurpitsan on tarkoitus jäädä vihreäksi ja kiinteäksi. Lisää lopuksi teelusikallinen voita, tarkista maku ja lisää suolaa.

Tarjoile keitto tuoreen korianterin kera. Myös luonnonjugurtti sopii raikastamaan voimakasta makua. Tämäkin soppa oli herkullisinta muhisteltuaan jääkaapissa pari päivää. Pidin siitä, että linssit tekivät liemestä sakeaa ja ruokaisaa. Koostumus ei kuitenkaan mössääntynyt, koska lisäsin pehmeät kasvikset keittoon vasta loppuvaiheessa.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*