Timjamilla höystetty makkararisotto

Ojjojjojjjoj. Siinä on hiilihydraatteja. Siinä on makkaraa. Siinä on kermaa. Siinä on juustoa. Voiko se olla mitään muuta kuin aivan pirun hyvää? No ei.

Ai mikä se on? Se on tomaatilla ja timjamilla höystetty makkararisotto, jonka kehittelin kahden reseptin pohjalta. Tuttavani herutteli Facebookissa ihanaa risottokokemustaan. Hänen risotossaan oli ollut täyslihamakkaraa, sipulia, punakaalia ja pecorinoa. Löysin jääkaapistamme paketin bratwurstia, ja ikkunalaudalla oli pari ruukkua timjamia. Siitä se idea sitten lähti.

Käytin pohjana tätä Hans Välimäen reseptiä, mutta yksinkertaistin sitä. Koostumus ei mielestäni kärsinyt yhtään, vaikka jätin alkuvaiheen odottelun ja mehustumisen pois. Risotto on aina ollut minulle suht nopea, padasta pöytään -ruoka. Useimmiten teen risoton perinteisesti valkoviinin kera. Nyt korvasin viinin hapot tomaatilla ja sitruunalla, ja lisäsinpä joukkoon kermaakin. Syntisen läskiähän se risotosta tekee, vaikka puritaanien mielestä kermalla ei ole mitään tekemistä oikean risoton kanssa. Mutta joskus se väärä on vain niin hyvää.

tomaatti makkara yrtti risotto
Tein risottoa useamman päivän tarpeisiin, joten voit puolittaa annoksen. Puolikkaasta annoksesta saa kaksi valtaisaa tai neljä fiksua annosta. Minun määrilläni teet ison kattilallisen:

200-300 grammaa bratwurstia
4 desiä risottoriisiä
400 grammaa tomaattimurskaa
3 tomaattia
1 purkillinen eli noin 300 grammaa isoja valkopapuja
2 keltasipulia
2 valkosipulinkynttä
2 ruokalusikallista sitruunamehua
noin litra kana- tai kasvislientä laadukkaasta fondista
2 ruokalusikallista kuivattua timjamia
2 desiä kuohukermaa
1,5 desiä raastettua parmesaania
öljyä
suolaa
mustapippuria

Käsittele kaikki ainekset valmiiksi ennen kuin alat tehdä risottoa.

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli pieneksi. Paloittele makkara ja huuhdo pavut hyvin. Jos käytät kuivattuja papuja, niitä pitäisi liottaa useita tunteja. Poista tomaatista karat ja sisälmys ja paloittele tomaatit kuutioiksi. Voit halutessasi kaltata tomaatit. Sekoita tomaattimurska, kana/kasvisliemi sekä sitruunamehu suureen astiaan, josta nestettä on helppo kaataa. Raasta juusto valmiiksi. Vaahdota kerma notkeaksi vaahdoksi.

Kuumenna suuren kattilan pohjalla reilusti öljyä. Lisää joukkoon ensin makkara, sipuli ja valkosipuli. Kuullota pari minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää seuraavaksi riisi ja timjami.  Jatka kuullottamista vielä muutama minuutti. Sekoittele koko ajan, sillä riisi palaa helposti pohjaan.

Kun riisi on saanut purupintaa, lisää joukkoon nestettä. Kaada sitä pari desiä kerrallaan ja sekoittele. Anna riisin imeä nestettä ja kypsyä hiljalleen. Jatka nesteen kaatamista ja sekoittelua, kunnes kaikki neste on käytetty. Lisää tässä vaiheessa pavut ja anna risoton tekeytyä. Riisi on sopivaa, kun se on kypsää, mutta siinä on purutuntumaa. Lisää ja juustoraaste joukkoon ja sekoita hyvin. Tarkista maku ja lisää suolaa. Jos fondi ja makkara ovat kovin suolaisia, et tarvitse lisäsuolaa.

Nosta kattila pois liedeltä. Anna risoton jäähtyä hieman. Nostele vaahdotettu kerma joukkoon ja sekoita kevyesti. Koristele annos parmesaanilla, rouhauksella pippuria ja ripauksella timjamia.

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.