Kanaa rakuunakastikkeella ja pinaatilla

Minun piti juhlistaa ruotsalaisuuden päivää paistetulla kalalla ja itse tehdyllä béarnaisekastikkeella. Ehdin jo ostaa pienen pullon Torresin Esmeraldaakin palan painikkeeksi. Mutta ystävät hyvät, mitäs luulette, kannattaako Tampereen Stockmannilta yrittää saada tuoretta kalaa keskellä viikkoa, saati sitten loppuviikolla? No eipä tietenkään. Kuten aikaisemminkin olen itkeskellyt, Tampereelta on vaikeampaa löytää tuoretta kalaa kuin japanilaisia limapapuja.

Anteeksi propagandani, tarina jatkuu. Ruokasuunnitelmani menivät uusiksi, kun totesin ”tuoreimman” kalan olevan neljä päivää vanhaa. No, tehdään sitten kanaa. Väsähtäneenä improvisoimastani ruoasta tuli häkellyttävän onnistunutta. Niin hyvää, että haluan kirjata reseptin muistiin. Rakuunakastikkeesta tuli pehmeää, mutta sinappi ja wasabi tuovat makuun ryhtiä. Mausteiden ei kuitenkaan ole tarkoitus jyrätä rakuunan makeahkoa aromia. Maistele kastiketta maustamisvaiheessa, sillä wasabien voimakkuuksissa on eroja.

2-3 henkilön annos:

2-4 maustamatonta kanan rintafilettä
2 desiä luomuruokakermaa
1 desi vettä
2 ruokalusikallista dijonsinappia
1/3-1/2 teelusikallista wasabia
vajaat 2 ruokalusikallista kuivattua rakuunaa
reilu teelusikallinen sitruunamehua
mustapippuria
suolaa
sokeria
voin ja öljyn sekoitusta paistamiseen

lisuke:

kaksi paketillista (noin 400 grammaa) tuoretta pinaattia
3 salottisipulia
250 grammaa siitakesieniä
mustapippuria
suolaa
öljyä kuullottamiseen

Kuumenna voin ja öljyn seos pannulla. Laita kanat pannulle ja paista fileitä keskilämmöllä folion alla, jotta kana pysyy mehevänä. Käännä fileet, kun kanassa on noin kolmannes punertavaa lihaa jäljellä. Voit varmistaa kypsyyden leikkaamalla viillon fileen paksuimpaan kohtaan.


Vähennä hieman lämpöä, kaada kerma ja vesi pannulle. Sekoita huolellisesti, ettei kastike pala pohjaan. Mausta rakuunalla, sitruunamehulla, sinapilla, wasabinokareella sekä ripauksella suolaa, pippuria ja sokeria. Keitä kastike paksuksi miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen.

Halutessasi voit suurustaa kastiketta sekoittamalla joukkoon ohuena nauhana tilkan vettä, johon on liuotettu o,5 teelusikallista vehnäjauhoja. Näin kastike paksuuntuu nopeammin.

Tee lisuke vasta hetki ennen tarjoilua. Silppua sipulit ja sienet pieniksi ja huuhtele pinaatti. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää ensin sipuli. Kun se on kuullottunut lähes kypsäksi, kaada joukkoon sienet. Lisää pinaatti vasta, kun sienet ovat lähes kypsiä. Pinaatti kypsyy todella nopeasti, ja ylikypsänä se muuttuu veteläksi, merilevää muistuttavaksi mössöksi. Jätä pinaattiin mieluummin hieman raakaa lehtevyyttä.

Esmeralda passasi tämän kanssa ihan hyvin, vaikka se olisi ollut parempi viini kalalle. Toisaalta viinin makeus sopi ihan mukavasti yhteen rakuunan hennon anismaisuuden kanssa, vaikka olisin kaivannut vähän enemmän happoja.

Lopuksi vielä pahoittelut siitä, että olen päivittänyt viime viikkoina verkkaiseen tahtiin. Käynnissä on taas sellainen vaihe, että ihan kaikki asiat ja velvoitteet tuntuvat kasautuvan samalle ajanjaksolle. Toivon mukaan parin viikon kuluttua hellittää. Kaipaan jo jouluun rauhoittumista ja parin mielessäni muhivan kakkureseptin testausta. Varastossa odottelee useampi uuni- ja pataruoan resepti, kuvia ihanasta Kreikka-illasta, totuus miehien poikienilloista, pari ravintola-arvostelua jne. Toivon siis vielä hetken kärsivällisyyttä, en ole unohtanut lukijoitani 🙂

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*