kurkumalla maustettu kala-parsakeitto

Kansallinen kalakeittopäivä: Kalaa kolmella herkullisella tavalla

Hyvää kansallista kalakeittopäivää! Tänään nimittäin vietetään ensimmäistä sellaista. Tavoitteena on tehdä päivästä traditio, jolloin suomalaiset söisivät aina helmikuun toisena tiistaina kalakeittoa – mieluiten kotimaisesta ja eettisestä kalasta keitettyä.

Kaivelin arkistojeni kätköistä muutaman soppareseptin tälle illalle. Älä säikähdä madekeittoa, voit nimittäin pyytää, että made perataan kalatiskillä, jolloin kokkailu sujuu nopeammin ja helpommin.

VINK: En käytä kalaliemikuutioita, sillä niissä on mielestäni teollinen, kissanruokamainen aromi. Kun aikaa on enemmän, keittelen itse kalanperkeistä pohjaliemen, jonka siivilöin kirkkaaksi ja maustan. Voit pyytää kalatiskiltä perkeet, siis nahan, pään ja ruodot mukaasi muovipussissa. Vaikka et tekisi perkuuta itse, voit hyödyntää perkeet liemeen.

VINK VINK: Kalaliemestä tulee toki sitä parempi, mitä pidempään keität perkeitä. Arki-iltoina voi kuitenkin oikaista. Loraus kermaa, riittävästi pippuria ja laakerinlehtiä, nokare voita, puserrus sitruunamehua, ripaus sokeria makuja syventämään, kylkeen kotimaisia juureksia. Ei hyvä kala muuta vaadi, kruunukseen ehkä palan tuoretta hapanta ruisleipää.

1. Perinteinen lohikeitto kermaan tai kookosmaitoon

Perinteinen kalakeitto maistuu minulle parhaiten lohen kera. Keitto valmistuu nopeasti, sillä rasvaisesta lohesta irtoaa niin paljon makua, ettei erillisen kalaliemen keittelyä tarvita. Keitto kannattaa tehdä maidon sijaan kermaan ja raikastaa pienellä tilkalla sitruunaa tai valkoviiniä.

Kerman voi korvata myös kookosmaidolla. Testaa myös erilaisia juureksia. Perunan, porkkanan ja palsternakan lisäksi bataatti ja kurpitsat sopivat soppaan.

kalakeiton resepti
2. Kurkumalla maustettu keltainen kalakeitto

Keiton peruspohjaa voi muunnella helposti mausteilla. Kurkumalla maustettu kalakeitto on todella kauniin värinen ja avaa flunssaiset röörit. Parsaa ei ole vielä saatavilla, mutta voit korvata sen perusjuureksilla tai vaikka parsakaalilla.

Merellistä makua voi korostaa lisäämällä liemeen teelusikallisen sahramia. Sahrami ja sitruuna/valkoviini sopivat myös tomaattipohjaisen, bouillabaisse-tyylisen kalakeiton mausteiksi. Tällaiseen keittoon voit lisätä myös äyriäisiä.

kurkumalla maustettu keltainen kala-parsakeitto
3. Kirkaslieminen madekeitto

Kalakeittoa ei tarvitse hukuttaa aina kermaan. Huolellisesti mausteiden kera keitetty, aito kalaliemi on niin herkullista, että mitään ylimääräistä ei tarvita. Ratkaisevinta on aina kalan laatu. Lisäksi juureksista irtoaa keittoihin upeasti makua. En voi olla hehkuttamatta nyt ja ikuisesti suomalaista porkkanaa ja palsternakkaa.

Kirkkaslieminen madekeitto on mehevä, mutta raikas, sillä perusjuuresten lisäksi siihen tulee fenkolia. Jos et pidä fenkolista, voit jättää sen pois, mutta mielestäni se korostaa hienosti aidon kalaliemen makua. Se on raikas, kaukana kissanruoka-aromista, joka liemikuutioissa on.

kirkas madekeitto resepti
Lisää inspiroivia kalakeitto-ohjeita

Kannattaa tsekata myös muiden bloggaajien kokoamia kalakeittoreseptejä. Liemessä-Jenni kokosi peräti 24 erilaista soppaohjetta, ja mukana on myös meidän bloggaajakollegoiden ohjeita. Marikan Ranteita myöjen taikinasa -blogista löytyy 10 reseptiä, sekä Marikan omia että meidän muiden.

Peggyn pienessä punaisessa keittiössä on kimara muitakin ihania kalaohjeita loimulohipastasta nugetteihin, perinteisestä mantelikalasta lohitacoihin.

Mistä tiedän, mitä kalaa kannattaa syödä?

Kasvatettu vai villikala? Valitsenko parjatun Norjan lohen hyvien rasvojen takia, jos toinen vaihtoehto on tonnikala? Jätänkö kalan kokonaan syömättä, jos rahaa ei ole muuhun kuin Norjan loheen tai pakasteseitiin?

Olen pyöritellyt näitä kysymyksiä mielessäni sadat kerrat. Kalan ostaminen on tavikselle vaikeaa, sillä edes kala-alan asiantuntijat eivät tunnu olevan aina yksimielisiä siitä, minkä kalan syöminen on eettistä.

Yritän suunnistaa tässä meressä WWF:n kalaoppaan avulla. Sitä on helppo vilkaista kalatiskilläkin, kun odottaa omaa vuoroaan. Pro kala -yhdistyksen sivuilta taas löytyy kattavasti tietoa kalasta. On reseptejä, uutisia ja tutkimuksia.

Jo se, että suosit kotimaista kalaa, on aika hyvä nyrkkisääntö. Mitä lähempää kala tulee, sitä tuoreempaa se on ja sitä vähemmän se tuottaa kuljetuspäästöjä. Tämän jälkeen on hyvä aloittaa kantoihin, niiden uhanalaisuuteen ja kasvatustapoihin tutustuminen. Mutta kuten sanottu, WWF:n kalaoppaalla pääsee jo pitkälle.

Syökää kalaa! Se kasvattaa, ööö, ääää…….?

I´ll get me coat.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.