kurkumalla maustettu keltainen kala-parsakeitto

Kevät on täällä: keltainen lohi-parsakeitto

Kun selaan viimeisen parin kuukauden juttujani ja kameran kuvavarastoa, yksi asia pistää silmään: värit. Tässä keittiössä on tykätty kokata etenkin keltaisia, vihreitä ja syvänpunaisia ruokia. Himoitsen joka kevät heleää keltaista, sipulinvihreää ja roosan eri sävyjä. Pinkkejä tulppaaneja ja keltaisia narsisseja tupsahtelee kukkaruukkuihin, ja nyt kalakeittokin sai kauniin keltaisen kurkumaliemen.

Olen innostunut kurkumasta, hitusen senkin vuoksi, että kirjoitin Kotilieden nettiin jutun kurkuman mahdollisista terveyshyödyistä. Supermausteeksi kutsuttua kurkumaa pitää tutkia vielä paljon, jotta orastavat näytteet sen terveyshyödyistä voidaan todistaa kiistattomasti. Kurkuman tupsauttelusta ruokiin ei kuitenkaan liene ainakaan haittaa. Se on myös helppo ja halpa tapa tehdä tavallisesta ruoasta näyttävän värinen, kuten tästä veriappelsiinirahkasta.

kurkumalla maustettu kala-parsakeitto

Tyttösemme tykkää kalakeitosta, joten tein sitä hänen mielikseen. Korkkasin samalla parsakauden, kun löysin hyvännäköistä espanjalaista parsaa, jonka varsi ei ollut puumainen. Mausteinnoitusta hain nyt ranskalaisesta keittiöstä. Käytin runsaasti rakuunaa ja lehtipersiljaa. Jos et pidä rakuunasta, korvaa se jollakin toisella yrtillä, vaikka lipstikalla tai timjamilla.

VINK: Jos sinulla on hieman enemmän aikaa, voit keittää itse lohen nahasta ja mahdollisesta muista perkeistä kalalientä, joka syventää keiton makua. Jos aikaa ei ole, satsaa sipuli-mausteliemen keittämiseen. Se antaa soppaan aromikkaan, mutta paljon puhtaamman maun kuin kala- tai kasvisliemikuutio.

Keltainen kalakeitto

68 annosta:

  • 2 kevätsipulinvartta tai 1 iso keltasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rakuunanoksaa tai 12 teelusikallista kuivattua rakuunaa
  • 2 lehtipersiljanoksaa tai 12 teelusikallista kuivattua lehtipersiljaa
  • 3 laakerinlehteä
  • 1 teelusikallinen maustepippureita
  • 600 gramman lohifile
  • 500 grammaa perunaa
  • 200 grammaa porkkanaa
  • pieni palsternakka
  • 250 grammaa vihreää parsaa
  • 1,3 litraa vettä
  • 2 desiä kuohukermaa
  • 1 ruokalusikallinen valkoviiniä tai sitruunamehua
  • 2 teelusikallista kurkumajauhetta
  • 0,5−1 ruokalusikallinen voita
  • suolaa
  • öljyä kuullottamiseen

  1. Esivalmistele ainekset. Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja palsternakka. Silppua kevätsipuli ja kuori ja murskaa valkosipuli. Leikkaa parsan tyvestä puumainen osa pois ja vuole varresta kuorta irti kuorimaveitsellä. Paloittele parsa. Leikkaa lohifile irti nahasta. Tunnustele, onko fileeseen jäänyt ruotoja ja poista ne. Kuutioi lohi.
  2. (Jos sinulla on aikaa, keitä lohen nahkaa ja muita perkeitä ensin puolisen tuntia vesitilkassa. Poista perkeet ja siivilöi kalaliemi. Korvaa sillä osa keiton vedestä. Tämä vaihe ei ole pakollinen, jos olet kiireinen.)
  3. Kuumenna kattilassa loraus öljyä. Kuullota kevätsipulia, valkosipulia, laakerinlehtiä ja maustepippureita pari minuuttia keskilämmöllä, mutta älä anna sipulin tummua. Kaada joukkoon vesi sekä rakuuna ja persilja. Anna liemen kiehua kannen alla 10 minuuttia.
  4. Lisää seuraavaksi joukkoon kovimmat kasvikset eli porkkana ja palsternakka. Keitä 10 minuuttia ja lisää vasta tämän jälkeen joukkoon pehmeämmät perunat. Keitä kannen alla, kunnes perunat tuntuvat lähes kypsiltä.
  5. Lisää vasta lopuksi joukkoon lohikuutiot ja parsa, jotta kala ei hajoa hiutaleeksi ja parsassa säilyy napakka suutuntuma. Jos vettä on haihtunut paljon, lisää sitä sen verran, että kala ja kasvikset peittyvät. Keitä pari minuuttia, kunnes lohi on kypsää.
  6. Jos keiton pintaan on noussut kalavaahtoa, nostele se pois. Kaada joukkoon kerma ja sitruunamehu/valkoviini. Mausta keitto kurkumalla, suolalla ja voilla. Voit silputa yrttejä vielä lisää keiton päälle tai koristella annoksen niillä.

miten lohikeitto tehdään ohje

Jos haluat törsätä, voit korvata kurkuman sahramilla, joka tuo keittoon hieman paellasta tuttua merellistä makua. Sahrami tosin on paljon kalliimpaa, joten minä käytin kurkumaa.

Jos kalareseptit alkoivat kiinnostaa, tsekkaas ihan perinteisen lohikeiton helppo ohje. Siinä ei ole mitään vipstaakeja ja kikkailua. Nääs.

Uunissa paistettu sitruunakampela on yhtä helppo ja mielettömän herkullinen arkiruoka, joka valmistuu vartissa. Toki aikaa menee enemmän, jos teet lisukkeeksi ohjeessa mainitut mantelikuorrutteiset kermaperunat. Laiska ja nälkäinen kokki voi heittää pellille öljyn ja yrttien kera lempijuureksiaan ja antaa niiden kypsyä yhdessä kalan kanssa.

Pasta puttanesca järkisärjestä on yksi suursuosikkejani. Jos et löydä järkisärkeä, voit korvata sen vaikka marinoidulla makrillilla, anjoviksella tai tonnikalalla.

Meikäläinen lähtee huomenna jo perinteiseksi muodostuneelle pääsiäislomalle Englantiin. Duunia on ollut niin paljon, että aivoissa kaikuu vain loma GT loma Moscow Mule loma grilli ristikkolehdet yöunet piipaa. Mikä siinä muuten on, että kaikenlaisia viime hetken pyyntöjä, pikkutöitä ja pakollisia hoidettavia ilmaantuu aina juuri ennen matkaa?

Tiedossa on onneksi varmasti ihana reissu rakkaiden ystävien luo. Cambridgen lisäksi seikkailemme tällä kertaa myös Oxfordissa. Minkäköhän kuuluisan yliopiston pihalla lapsemme käy tällä kertaa puskapissalla? Sen, missä komisario Morse ratkoi aina rikoksia.

Englantilaiset pikkukylät, yliopistomurhat, pubit ja taskulämmin ale. Sticky toffee pudding, fish´n`chipsit, cheddar, tweed-takit, tatuoidut seitsemänkymppiset miehet ja joka ilmansuutaan sojottavat hammasrivit. Oih. Täältä tullaan!

 

4 Kommenttia

  1. Testattu ja oikein hyväksi havaittu. 🙂 Kivan keväinen keitto!

  2. Jee, ihanaa kuulla, että tykkäsit!

  3. Pingback: #KALAKEITTOPÄIVÄ - KALAKEITTO X 24 – Liemessä

  4. Pingback: RUOKABLOGGAAJIEN PARHAAT PARSARESEPTIT

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.