Kaunista tähteistä: helppo ja raikas ruohosipulipesto

Terveiset taas täältä tähteiden ääreltä. Otan pienen varaslähdön ensi viikolla starttaavaan Hävikkiviikkoon. Se sytyttää minut jopa enemmän kuin mikään kaupunkifestivaali tai fine dining, koska jaksan aina paasata tähteiden hyödyntämisen puolesta.

Tampereen Hävikkiviikolla tarjolla on myös sitä kaupunkielämää ja fiinimpää ruokaa. Torstaina 10.9. kello 11 alkaen Keskustorilla starttaa Saa syödä -tapahtuma. Tarjolla on ilmaista kasviskeittoa ja vinkkejä tähteiden hyödyntämiseen. Soppaa tarjoillaan, kunnes kattilanpohja pilkottaa. Saa syödä -kampanjasta voi lukea lisää täältä. Lisäksi Tampereen ravintolaskenen lahja maailmalle, Arto Rastas, kertoi Facebookissa tempaisevansa Hellassa ja Huoneessa. Tuolloin torstaina 10.9. Hella ja Huone tarjoilee neljän ruokalajin illallisen lähituottajien hävikkiruoasta. Menu maksaa vain 30 euroa ja sillä katetaan henkilökunnan palkat, ruoka-aineet tulevat siis ilmaiseksi.

Viikkoa voi juhlistaa helposti kotona: kolua kaapit, katso mitä sieltä löytyy ja ole luova. Minä löysin jääkaapistamme nuupahtanutta oman maan ruohosipulia. Kunnon ruokabloggaajana toki nypin kuvasta pois kellastuneet varret ja asettelin sipulit huolimattomasti puiselle leikkuulaudalle valkoista taustaa vasten. Mulla on tapana aina asetella ja sirotella vihanneksia ja pippurinmuruja tällä tavalla kodissani.

Köh.

ruohosipulipesto
Keksin tehdä ruohosipulista peston. Kaapissa oli pussillinen pähkinöitä, sitruuna ja lehtisalaatinjämät. Päätin yhdistää salaatin pestoon, koska ruohosipuli on itsessään niin terävä maku. Tavallinen ruukkusalaatti, cashewpähkinä ja parmesaani antavat siihen pehmeyttä ja syvyyttä. Jouduin ostamaan vain pienen palan juustoa. Ja kas näin se syntyy:

2 nippua ruohosipulia
2 valkosipulinkynttä
puoli ruukkua lehtisalaattia
puolikkaan sitruunan mehu
50 grammaa raastettua parmesaania
50 grammaa cashewpähkinöitä
0,7 desiä oliiviöljyä
suolaa
sokeria
mustapippuria

1. Pese ruohosipuli ja lehtisalaatti. Silppua sipuli pieneksi ja revi salaatti. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.

2. Kaada kaikki ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Soseuta seos tasaiseksi, paksuksi massaksi.

3. Tarkista maku ja mausta pesto reilulla teelusikallisella suolaa, hyppysellisellä sokeria ja parilla rouhaisulla pippuria. Anna vetäytyä jääkaapissa kelmun alla mieluiten vähintään ennen tunti ennen tarjoilua. Maku syventyy, kun pesto saa seistä rauhassa.


Pidin todella paljon peston vaaleasta ja pirteästä väristä, josta kiitos kuuluu salaatille. Sen maku on neutraali, mutta väri tuo ihanan säväyksen ruokaan. Söimme pestoa leivän päällä ja maustoin sillä myös spagetin, jonka lisukkeiksi paistoin pekonia ja herneitä. Ah mikä tyytyväisyys. Hyvä ruoka, täydellisesti yhteen mätsäävät vastavärit ja taas tuli pelastettua vihanneksia biojätteeltä. Nyt ruokabloggari voi liidellä tyytyväisenä takaisin eteeriseen maailmaansa, jossa nuuhkitaan teekuppia leveällä ikkunalaudalla istuskellen ja kirjoitetaan mietelauseita siitä, mitä ikkunasta näkyy. Minä muuten näin äsken juopon, joka törmäsi valomainokseen.

Perjantaita.

PS. Pahoittelut taas hiljaisesta viikosta blogin puolella! Käynnissä on kova työrutistus ja olen potenut ensimmäistä syysflunssaa. Silloin, kun en kirjoittele tänne, kurkkaapa Facebookiin, Instagramiin tai Twitteriin. Siellä jaksan kyllä viljellä mietelauseitani silloinkin, kun aika ei riitä blogosfääriin.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*