Kotitekoiset tortillasipsit ja raikas guacamole

Tein Euroviisu-viikonloppuna itselleni kunnon mätöt. Kun Villekin vielä häippäsi pokeri-iltaan, sain herkutella omassa rauhassa, muahhahhahhah! Paahdettujen pikkupaprikoiden eli pimientos de Padrónien lisäksi tein itse uunissa paahdettuja tortillasipsejä ja guacamolea. Suosittelen kotitekoisten sipsien testaamista todella lämpimästi.

Nachojen tekeminen vaatii vain uunipellin, öljyä, perusmausteet ja parikymmentä minuuttia aikaasi. Lopputulos on niin syntinen, että kaupan mauttomat maissilastujen syöminen tuntuu tämän jälkeen vähän samalta kuin dippailisi pahvia salsaan.

kotitekoiset nachot ohje
Hehkutinkin jo avokado-katkarapupastan reseptin yhteydessä, että keksin kikan, jolla avokado pysyy kauniin vihreänä vielä hitusen pidempään. Limen tai sitruunan happo hidastaa rusehtumista, ja kun guacamoleen lisää vielä nokareen hapankermaa, jugurttia tai kasvisjugurttia, lopputulos on vielä raikkaampi ja vihreämpi.

Maustoin nachot kevyesti savupaprikalla, mutta vaihtoehtoja on lukemattomia. Voit käyttää pelkkää suolaa ja pippuria tai chiliä, kuivattuja yrttejä, cayannepippuria, setsuaninpippuria tai mitä ikinä keksitkään. Voit keventää sipsejä jättämällä juuston pois, ja voit tuunata makumaailmaa erilaisilla juustoilla. Pidin omissa mausteyhdistelmissäni siitä, että sain vangittua sipseihin ja dippiin texmex-ruoan tärkeimmät elementit: tulisuuden, juuston rasvaisuuden, avokadon pehmeyden ja hapanmaidon raikkauden.

Uunissa paahdetut nachot

Annos vastaa yhtä isoa sipsipussillista

  • 6 tortillalettua
  • rypsiöljyä tai mietoa oliiviöljy
  • (savu)paprikajauhetta, cayannepippuria tai chilijauhetta
  • 100 grammaa raastettua Cheddaria tai muuta vahvaa juustoa
  • suolaa
  • mustapippuria

  1. Leikkaa tortillaletut saksilla tai veitsellä pieniksi kolmioiksi. Leikkaa lettu esimerkiksi neljään osaan ja jokainen neljännes kolmeen osaan.
  2. Varaa sipseille 24 uunipeltiä ja levitä niiden päälle leivinpaperiarkit. Lorauta jokaiselle pellille reilusti öljyä. Ripottele päälle pari myllynpyöräytystä suolaa ja pippuria sekä 0,51 teelusikallista savupaprikajauhetta tai muuta mieluista maustetta. Pyörittele sipsit huolellisesti molemmin puolin mausteöljyssä. Levitä sipsit pelleille niin, että ne eivät ole päällekkäin ja ripottele päälle juustoraastetta.
  3. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja käytä kiertoilmaa, jos uunissa on tämä säätömahdollisuus. Paahda sipsejä 5 minuuttia keskitasolla. Tarkkaile paahtumista koko ajan, sillä ohuet sipsit palavat herkästi. Ne ovat valmiita, kun juusto on sulanut ja väri kullankeltainen. Kaada valmiit sipsit tarjoiluastiaan, etteivät ne jatka paahtumista kuumalla pellillä ja kärähdä.

Raikas guacamole

Annos riittää sipsipussillisen dipiksi

  • 3 avokadoa
  • puolikkaan limen mehu
  • puolikas mieto chili tai 0,5 teelusikallista chilijauhetta
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 reilu ruokalusikallinen luonnonjugurttia tai hapankermaa
  • 1 kourallinen tuoreita korianterinlehtiä
  • suolaa
  • pippuria

 

  1. Esivalmistele ainekset. Halkaise avokadot ja kaavi hedelmänliha kuoresta suurella lusikalla. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Jos käytät mausteena tuoretta chiliä, silppua se. Jos et halua guacamolesta kovin mausteista, poista chilistä siemenet.
  2. Sekoita kaikki ainekset ja mausteet kulhossa ja soseuta guacamole muusinuijalla, sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita, limemehua tai jugurttia. Anna guacamolen vetäytyä hetki viileässä kelmun alla ja nauti nachojen kanssa.

kotitekoisten nachojen ohje

Innostuin uunissa paahdetuista nachoista niin paljon, että mielessäni pyörii nyt lukemattomia mausteyhdistelmiä. Parasta reseptissä on sen helppous. Kuvittelin, että tortillasipsien tekeminen vaatisi uppopaistamista ja lopputuloksena olisi käryä ja rasvaroiskeita. Nopea googlailu onneksi osoitti, että sipsit voi paistaa joko uunissa tai liedellä rasvassa. Luulen, että diggaan tästä uuniversiosta enemmän, koska pidän paahtopinnasta sulaneesta juustosta.

Tästä tuli mieleeni toinen helppo grillikauden resepti, joka sopii niin naposteltavaksi kuin pääruoaksikin. Valmiista rieskoista nimittäin saa loihdittua vaikka mitä hauskaa, esimerkiksi alsacelaisia liekkipizzoja eli tarte flambéita. Hiiligrilli tekee rieskoista rapeita ja savuisia, ja suolainen liha, kasvikset ja hapankerma lyövät makumaailmassa täydellisesti yläfemmaa.

 

2 kommenttia

  1. Ihanan kuuloiset herkut ja miten iisit tehdä! Näitä pitää kyllä kokeilla. Kesällä pääsen Alsaceen paikan päälle maistelemaan liekkipizzoja :). Voiskin kokeilla niiden tekemistä ennen reissua!

  2. Nämä ovat tosi koukuttavia, ja haaveilen itsekin, mitä mausteita testaan seuraavaksi.

    Oih, Alsace kesällä, viini ja vehreys. Kuulostaa aikas täydelliseltä herkkureissulta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*