Kun ei muutakaan tekemistä ollut: valkosuklaa-juustokakku punaherukalla

Taiteilin toissaviikonloppuna tämmöistä.


Harmonisen makuidyllin luominen edellytti tätä.


Tuossa ei edes ole läheskään kaikki. Oikeasti keittiömme oli yhtä kippokasaa tehtyäni tämän valkosuklaa-juustokakun punaherukkamarmoroinnilla (kiesus mikä sana). Sain olla melkein koko päivän ihan yksin, edes koira ei ollut täällä tassuttelemassa ja kerjäämässä. Niinpä päätin tehdä juustokakun hieman pidemmän kaavan mukaan.

Helppo peruspohja juustokakkuun on 2,5 desiä vaahtoutuvaa vaniljakastiketta + 2 desiä kuohukermaa + 200 grammaa maustamatonta tuorejuustoa + 4 liivatelehteä + haluamasi täyte tai mauste. Pomminvarma ja nopea perusresepti, joka toimii aina. Koostumus on aika hyytelömäinen, ja nyt halusin tehdä kakun, jossa olisi hiukan moussemaisuutta ja kuohkeutta.

Käytin pohjana Kotilieden ohjetta, mutta sovelsin sitä, koska halusin käyttää taas jääkaapista löytämiäni jämiä. Käytin hiukan vähemmän juustoa, enemmän kananmunaa, liivatetta ja valkosuklaata. Korvasin vaniljalla maustetun juuston oikealla vaniljatangolla. Pohjan tein kaapista löytämistäni vaniljalla täytetyistä kaurakekseistä. Ne sopivat hyvin kakkupohjaan, sillä vaniljatäyte sekoittuu hyvin keksinmuruihin ja antaa koostumukseen notkeutta. Paistoin pohjan kevyesti, koska pidän pienestä paahteisesta mausta.

Tykästyin niin paljon keväällä tekemääni marmoroituun juustokakkuun, että päätin koristella tämänkin samalla tavalla. Kaikki nämä päätökset johtivat siihen, että mamma sai vatkata tosissaan tovin jos toisenkin, mutta voih. Kyllä. Samettinen lopputulos oli vaivan väärti. Kananmunavaahto tuo koostumukseen mukavasti ilmavuutta.

Kakkupohja:

200 grammaa vaniljatäytteisiä kaurakeksejä
50 grammaa voita

Täyte:

200 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
4 liivatelehteä
2 desiä kuohukermaa
150 grammaa valkosuklaata
3 kananmunaa
1 vaniljatanko
1 desi sokeria
0,5 desiä vettä

Marmorointi:

1 desi punaherukoita
1 ruokalusikallinen vettä
0,5 ruokalusikallista (hillo)sokeria

Koristeeksi:

punaherukoita ja/tai raastettua valkosuklaata

1. Tee ensin pohja. Levitä irtopohjavuoalle leivinpaperiarkki. Kiinnitä vuoan reuna ja leikkaa ylimääräinen paperi pois. Murenna keksit kulhossa ja sekoita joukkoon pehmeä voi. Painele seos tasaisesti vuoalle. Paista pohjaa 180 asteessa uunin alatasolla kymmenisen minuuttia.

2. Erota munien keltuaiset ja valkuaiset. Tämä käy helpoimmin, kun rikot munan, kaatelet keltuaista kuoren puolikkaasta toiseen ja valutat valkuaista alla olevaan astiaan. Laita keltuaiset ja valkuaiset talteen omiin kulhoihinsa.

3. Lisää sokeri keltuaisten joukkoon ja vatkaa paksuksi massaksi.

4. Vatkaa kerma vaahdoksi omassa astiassaan ja valkuaiset vaahdoksi omassa astiassaan. Avaa vaniljatanko veitsellä ja sekoita vanilja kermavaahdon joukkoon.

4. Pane liivatelehdet pehmentymään viileään veteen. Sulata valkosuklaa varovasti miedolla lämmöllä. Turvallisinta on tehdä vesihaude. Kiehauta suuressa kattilassa vettä, laita suklaa pienempään kattilaan ja pieni kattila isoon. Anna suklaan sulaa ja sekoittele sitä koko ajan.

5. Kun liivatteet ovat pehmenneet, puristele ne kuiviksi. Kiehauta puoli desiä vettä ja sulata liivatteet kuumaan vesitilkkaan. Sekoita hyvin. Lisää liivateneste, tuorejuusto ja sulatettu valkosuklaa keltuais-sokerivaahtoon. Sekoita hyvin.

6. Sekoita kermavaahto täytteeseen. Lisää lopuksi joukkoon valkuaisvaahto varovasti nostellen. Älä sekoita täytettä enää voimakkaasti, kun olet lisännyt valkuaisen. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle.

7. Tee lopuksi marmorointi. Kiehauta vesitilkka ja marjat kattilassa miedolla lämmöllä. Varo etteivät marjat pala. Soseuta marjat survomalla haarukalla tai sauvasekoittimella. Lisää joukkoon sokeri.

8. Koristele kakku. Pudottele marjahillo pisaroiksi kakun päälle. Levitä sose veitsellä tai lusikalla. Tee pyörteitä, roiskeita tai millaisia kuvioita haluat, marmoroinnin idea on se, ettei koristelun tarvitse olla siisti. Saat koristeluun hauskaa tekstuuria, kun levität soseen päälle vielä kokonaisia marjoja helminauhaksi. Anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli.

We have this thing called vesihaude. Kuulostaa 1800-luvulta, mutta on helppo, eikä suklaa pala pohjaan.
We have this thing called vesihaude. Kuulostaa 1800-luvulta, mutta on helppo, eikä suklaa pala pohjaan.




Ja kas näin kauniisti suljen silmänne siltä faktalta, että rustiikkinen parvekkeemme, jolla kakkua kuvasin, on aivan järkyttävän likainen. Kun ei taas tänäkään kesänä ehtinyt, jaksanut eikä viitsinyt. No, onneksi sade puhdistaa sen pian. Mums.


 

2 Kommenttia

  1. Ooh, näyttääpä hyvältä! Mä tein just viikonloppuna myös punaherukkajuustokakun, tosin hieman simppelimmän version. Ihanaa oli, punaherukka antaa kivaa kirpeyttä täyteläiseen juustokakkuun.

    Mä muuten sulatan suklaan useimmiten mikrossa, myös valkosuklaan. Niin paljon nopeampaa verrattuna vesihauteeseen, enkä oo vielä onnistunut polttamaan suklaita pohjaan. Katotaan vaan kuinka seuraavan kerran käy, hah…

    • Meillä on induktioliesi, joten jaksan sulattaa hauteessa. Mutta toi mikro, jeesus.. HELVETINKONE! On se kumma, kun kaikki muu tekniikka kyllä kehittyy, mutta kopiokoneet ja mikrot ovat samanlaisia rutjakkeita kuin 80-luvulla. Meidän mikro räjäyttää kaiken, siksi en uskalla sulattaa siellä suklaata.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.