mantelikuorrutteiset kermaperunat resepti

Mantelikuorrutteiset kermaperunat kalan kera

Syksyllä aloittamani operaatio ”enemmän kotimaista perunaa pöytään” jatkuu. Eilinen loskasää veti mielen vähän apeaksi, ja halusin häpeilemättömän kermaista lohturuokaa. Tein siis kalaruoan lisukkeeksi vanhat kunnon kermaperunat, enkä säästellyt höysteiden määrässä.

Halusin perunoihin ekstrarapean kuorrutuksen, joten ripottelin niiden päälle sekä parmesaania että mantelilastuja. Tuon ihanan ruskeaksi kropsuksi paahtuneen kuoren alla oli höyryävän samettinen sisus, josta saa todella pehmeän eräällä niksillä.

kermaperunat mantelikuorrutteella ohje

Iki-ihana ruotsalaiskokki Tina Nordström nimittäin opettaa esikeittämään kermaperunat ennen kuin ne kypsennetään uunissa. Perunasta alkaa irrota tärkkelystä jo kiehautuksen aikana, ja kastike saostuu todella paksuksi. Keittämisen jälkeen perunoita kypsennetään uunissa vain reilu puolisen tuntia.

Monen ravintolan kerma-, juusto- ja valkosipuliperunat ovat kuivia. Perunaviipaleet ovat liisteröityneet yhteen ja ovat kovia. Tinan metodilla perunoiden kuoresta tulee rapsakka, mutta sisus pysyy ihanan kosteana.

Voit tuunata kermaperunoista valkosipuli- tai juustoperunat tätä samaa perusohjetta käyttäen, lisää vain sipulin tai juuston määrää.

Tein 1,5 kilon satsin, koska kermaiset perunalisukkeet katoavat tässä taloudessa nopeasti. Voit toki puolittaa aineiden määrän, mutta suosittelen 1,5 kilon annosta jo nelihenkisellekin perheelle.

Perunat voi kypsentää yhdessä isossa tai kahdessa pienemmässä uunivuoassa. Vuoan reunalle pitäisi jäädä ainakin sentti tyhjää, jotta kerma ei kupli vuoan yli ja sotke uunia.

Kermaperunat mantelikuorrutteella

(68 reilua lisukeannosta)

  • 4 valkosipulinkynttä
  • puolikas purjo (vaalea pää)
  • 1,5 kiloa perunaa
  • 4 desiä kuohukermaa
  • 6 desiä täys- tai kevytmaitoa
  • suolaa
  • musta- tai valkopippuria
  • öljyä kuullottamiseenPinnalle:pari kourallista parmesaaniraastetta
    50 grammaa mantelilastuja

  1. Pese ja kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Pese ja silppua purjo. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Lorauta suuren kattilan pohjalle öljyä. Kuullota purjoa ja valkosipulia pari minuuttia keskilämmöllä, mutta älä annna sipuleiden tummua. Lisää joukkoon perunaviipaleet, kerma ja maito. Lisää hieman lämpöä.
  3. Keittele perunoita ja sekoita koko ajan, ettei kastike pala pohjaan. Siirrä kattila pois liedeltä, kun kerma on muuttunut paksuksi ja perunat ovat pehmentyneet hieman. Tässä kestää noin 10 minuuttia.
  4. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Suolaa voi käyttää pari teelusikallista, sillä peruna imee sitä todella paljon.
  5. Kaada perunaseos yhteen suureen tai kahteen pienempään uunivuokaan. Kypsennä perunoita uunissa keskitasolla 180 asteessa 3040 minuuttia. Ripottele juustoraaste ja mantelilastut perunoiden päälle kypsennyksen puolivälissä. Perunat ovat valmiita, kun ne ovat pehmeitä, ja kuori on sinun makuusi sopivan rapsakka ja tumma.

 

Jos muuten kaipaat enemmän perunareseptejä, tsekkaa ainakin paahdetut feta-timjamiperunat, uuniperunat sienitäytteellä, pestomuusi ja helpot patatas bravasit.

Iänikuisen lohen sijaan halusin perunoiden kanssa vaaleaa kalaa. Ostin Stockalta kampelaa, vaikka jälkeenpäin vähän vihlaisi, kun huomasin, että WWF ei heiluta vihreää lippua sen puolesta. No, enpä nyt heti muista, koska olen syönyt kampelaa viimeksi Suomessa, joten saan ehkä synninpäästön.

Kala katosi jo parempiin suihin, joten siitä ei valitettavasti ole kuvia. Ville teki siitä ihanan yksinkertaista, sitruunassa muhinutta uunikalaa, joka valmistuu näin.

Sitruunakampela uunissa

(4 annosta):

  • 500600 grammaa kampelafileitä tai muuta vaaleaa, vähärasvaista kalaa fileinä
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • kourallinen tuoretta tilliä

  1. Käy fileet läpi käsin läpi ja poista mahdolliset kalaan jääneet ruodot. Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Rouhi fileiden molemmille puolille suolaa ja pippuria ja pane fileet vuokaan.
  2. Paista fileitä 175 asteessa uunin ala- tai keskitasolla 1520 minuuttia. Kalan määrä ja paksuus vaikuttavat kypsymisaikaan. Ideana on kypsentää kala kevyesti, ei käryyttää sitä kuivaksi.
  3. Kaada kypsän kalan päälle vielä sitrunnamehu ja leikkaa päälle tuoretta tilliä.

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*