Minttutsatsiki ja ylistyspuhe kesän kasviksille

Yleisin ruokaostokseni kesällä ovat kasvikset. Luonnon antimet ovat nyt niin hyvälaatuisia, että en näe järkeä olla syömättä ihania vihanneksia, marjoja ja hedelmiä niin paljon kuin napa vetää. Kuumina päivinä olo on niin vetämätön, että illalliseen ei jaksa tuhrata valtavasti aikaa. Täällä syödäänkin lähes joka ilta jonkinlainen salaatin tapainen. Pari kourallista salaatinlehtiä, pannulla nopeasti kuullotettuja kasviksia sekä lihaa, kalaa tai kanaa, siitä on helppo, nopea ja maittava ateria tehty.

Raikas tsatsiki on kesäherkuille paras kastike. Maistettuamme ystävämme minttutsatsikia olemme terästäneet kastikkeen aina mintulla.

Minttutsatsiki:

3 desiä luonnonjugurttia
puolikas kurkku
2 valkosipulinkynttä
vajaa ruukku tuoretta minttua tai pari ruokalusikallista kuivattua (kuivattu on voimakkaampaa)
pieni ripaus suolaa
2 teelusikallista sitruunamehua

Silppua minttu mahdollisimman pieneksi ja leikkaa valkosipuli ohuiksi siivuiksi. Kuori kurkku ja leikkaa se ohuiksi, lyhyehköiksi tikuiksi. Kääri kurkku talouspaperiin ja puristele suurimmat nesteet pois. Sekoita kurkku, valkosipuli ja minttu kulhossa ja anna aromien aueta ja sekoittua rauhassa.

Valuta jugurtti. Yksi helppo valutustapa on kaataa jugurtti kahvinkeittimen suodatinpesässä olevaan suodatinpussiin, kuten kuvassa. Voit käyttää myös ohutta harsoa.

Mitä pidempään jaksat valuttaa jugurttia, sen paksumpaa siitä tulee. Yön yli tai ainakin useamman tunnin valuttaminen on ideaalisinta, mutta jo 15-30 minuutin pikavalutuskin tekee jugurtista mukavan paksua. Paras lopputulos syntyy rasvaisella jugurtilla, mutta rasvattomastakin saa ahkeralla valuttamisella siedettävää.

Sekoita jugurtti muihin aineksiin ja mausta tsatsiki suolalla ja sitruunamehulla. Tsatsikin ei kuulu olla suolaista, vaan samanaikaisesti valkosipulista ja raikasta, joten pieni ripaus suolaa riittää. Ei kun nauttimaan ja hönkäilemään valkosipulin siivittämiä kreikkalaisia lemmenloruja kullan korvaan.

Tarjoile tsatsiki esimerkiksi grillattujen tai pannulla kuullotettujen kasvisten ja maridoidun lihan, kanan tai tofun kera. Tältä kesälautaselta löytyy myös tomaatti-minttusalaattia, paistettua munakoisoa ja paprikaa sekä yrttimarinoitua kassleria. Kotimaiset tomaatit ovat nyt niin makeita ja meheviä, että niiden makua ei kannata peittää kikkailulla. Revitty basilika tai minttu, hyvä oliiviöljy ja ripaus suolaa ja pippuria riittää hyvin.

Kurpitsat ja munakoiso kannattaa itkettää aina ennen kypsennystä, jotta ruoasta ei tule vetistä. Munakoiso voi lisäksi olla kitkerää, jos sitä ei itketä. Itkettäminen on helppoa: viipaloi vihannes ohuiksi siivuiksi, ripottele päälle merisuolaa ja odottele. Suola nostaa ylimääräiset nesteet vihanneksen pintaan kyyneleitä muistuttavina pisaroina. Puristele neste talouspaperiin ja kypsennä vihannekset.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*