Paahdettu kirsikkatomaattikeitto, sadepäivän lohtu

Tomaattikeitto voi olla maailman ankein soppa tai keittojen aatelinen. Kun olin opiskelija, litkin pussitomaattikeittoa, jonka sekoitin kiireisinä päivinä kuumaan hanaveteen. Nuo kulinaristiset muistot kummittelevat edelleen mielessäni tomaattikeiton yllä, joten tämä ruoka ei ole ykkösvaihtoehtoni, kun kokkaan soppaa.

Tomaattikeitto, joka on kaukana tölkkisopasta

Nyt keittotraumani on murtunut. Kiitos siitä kuuluu Virpi Sarasvuon tomaattikeitolle, jonka ohjeen löysin Hesarin Kuukausiliitteestä.

Ruokaisa, yrttejä ja öljyä uhkuva keitto maistuu kuulemma myös Virpi ja Jari Sarasvuon valmennusten asiakkaille, jotka oikein kyselevät, saisikos juuri sitä soppaa (joka muuten on vegaanista, jos käytät kasvislientä). Lehtijuttu sai keiton vaikuttamaan niin kiinnostavalta, että minun oli pakko kokeilla.

En liioittele pätkääkään, kun sanon, että en ole koskaan maistanut yhtä hyvää tomaattikeittoa.

Salaisuus: paahdetut kirsikkatomaatit

Maailman parhaan tomaattikeiton salaisuus piilee paahdetuissa kirsikkatomaateissa. Ne kypsennetään uunissa runsaan öljyn ja mausteiden kera, ja koko komeus öljyineen päivineen kaadetaan soppakattilaan, jossa tomaatteja keitellään tomaattimurskan, sipulin, porkkanan ja fenkolin kera.

Muokkasin loistavaa ohjetta vain hitusen. Tomaattimurskan sijaan käytin tölkkikirsikkatomaatteja, jotta keitossa olisi mahdollisimman paljon makeutta ja sattumia. Lisäsin mausteisiin myös pienen tilkan punaviinietikkaa.

Mietin, että keiton voisi tehdä myös siten, että paahdetut kirsikkatomaatit ja niiden mausteöljy asetellaan vasta lopuksi annosten päälle. Tällöin kyseessä olisi ehta ravintola-annos. Alkuperäinen ohje taas on lohduttavaa voimaruokaa, joka lämmittää sadepäivänä.

VINK: Jos käyttämäsi tomaatit ovat kovin hapokkaita, voit jättää etikan pois. Mitä kirpeämpi tomaatti, sitä enemmän ruoka kaipaa sokeria.

VINK VINK: Käytä liemessä kevyttä tai makean hilloista punaviiniä tanniinisen jysäyksen sijaan. Jos viini on todella tanniinista ja kuivaa, lisää sitä vähemmän ja kasvislientä ja sokeria enemmän.

VINK VINK VINK: Voit käyttää mausteyrttinä pelkkää basilikaa tai sen lisäksi timjamia, oreganoa tai lipstikkaa.

VINK VINK VINK VINK: Keiton proteiinilisukkeiksi sopivat paahdettu kaurapala tai tofu, mozzarella tai raejuusto.

Maailman paras tomaattikeitto

4–6 annosta

  • 500 grammaa kirsikkatomaatteja
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 0,75 desiä laadukasta oliiviöljyä
  • 2 desiä basilikaa ja muita tuoreita yrttejä/2 reilua ruokalusikallista kuivattuja
  • 2 keltasipulia/pari vartta kesäsipulia
  • 1 fenkoli
  • 3 porkkanaa
  • 400 grammaa tölkkikirsikkatomaatteja/tomaattimurskaa
  • 8 desiä kasvis- tai kanalientä
  • 2 desiä kevyttä/makeaa punaviiniä
  • 1 teelusikallinen puna/valkoviinietikkaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 2 ruokalusikallista sokeria

  1. Valmista ensin kirsikkatomaatit. Levitä tomaatit leivinpaperilla vuoratulle pellille. Pistele tomaatteihin veitsen kärjellä reikiä, jotta ne eivät räjähtele paahtuessaan.
  2. Kaada tomaattien päälle loraus oliiviöljyä sekä suolaa, pippuria, sokeria ja kaksi murskattua valkosipulinkynttä. Revi päälle basilikaa ja muita yrttejä. Paahda tomaatteja 180 asteessa uunin alatasolla 20 minuuttia.
  3. Valmistele tomaattien paahtuessa muut ainekset. Kuori ja paloittele ohuiksi siivuiksi loput valkosipulinkynnet, kelta/kesäsipuli, fenkoli ja porkkanat.
  4. Kuullota kasvikset kattilassa runsaassa oliiviöljyssä. Kaada joukkoon tölkkitomaatit, kasvisliemi, punaviini ja paahdetut kirsikkatomaatit sekä kaikki öljy ja mausteet pelliltä.
  5. Anna keiton muhia keskilämmöllä kannen alla 45 minuuttia. Voit ottaa kannen puolivälissä pois, jotta liemi sakeutuu. Mausta keitto lopuksi etikkatilkalla ja lisää suolaa, pippuria, sokeria ja yrttejä.

paahdettu tomaattikeitto ohje
Virpi Sarasvuon  tomaattikeitto ohje
Virpi Sarasvuon kirsikkatomaattikeitto ohje

Kesätomaatteja ei tarvitse edes kypsentää

Kotimaisista tomaateista kannattaa ottaa kaikki irti nyt, kun ne ovat tuoreita ja makeita. Käyn lähes joka päivä torilla ostamassa satsin marjoja ja vihanneksia, ja etenkin tomaatteja ja mansikoita kuluu. Ainakin lykopeenivarastot täyttyvät!

Ja meikäläisen mielialaan vaikuttaa älyttömästi se, miltä ruoka näyttää. Piristyn, kun lautasella on värejä, ja tämä tomaattikeitto on ihanaa, koska siinä on upeaa öljyn kiiltoa, eri värisiä kasviksia, hörpittävää ja pureskeltavaa. Tuijottelin annostani hartaasti ennen kuin kävin kiinni. 😀

Lopuksi tuttuun tapaan pari muuta hyvää tomaattireseptiä. Tomaattipastan kastiketta ei tarvitse aina keittää. Laadukkaista tomaateista voi tehdä mehevän tuorekastikkeen ainoastaan marinoimalla raa-at tomaatit.

Pienoiseksi hitiksi noussut fetaminttupasta on yleisin kesäruokani. Tarvitset vain tomaatteja, sipulia, fetaa, minttua ja perusmausteet. Sekoita spagettiin, nauti ja ihmettele, miksi olet aikaisemmin yhdistänyt tomaatin vain basilikaan.

Tomaatin, mintun, vahvan juuston ja leivänmurujen yhdistelmä toimii myös salaatissa. Todellinen sisäinen viilennys hiostavana päivänä!

 

2 Comments

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.