järkisärki tomaattipasta puttanesca resepti

Pastaa puttanesca-tyyliin järkisärjestä

Syksyllä silmiini osui tavallisessa pikkukaupassa tuote, joka suorastaan huusi nimeäni. Kotimaisesta särjestä tehty marinoitu kalatuote, jossa ei ole teräviä ruotoja ja joka ei rasita ympäristöä. Tadaa: se on Järkisärki, Järki Särki eli järkisärki.

Miten tämäkin tuote nyt kuuluisi sitten kirjoittaa – onko se vielä tuotemerkki vai jo härkiksen tai jauhelihan kaltainen yleisnimi?

Järkisärki pasta puttanesca ohje

No mutta kielioppipohdiskelut sikseen. Järkisärki on mielestäni mahtava keksintö. Särkeähän pidetään roskakalana, jota moni vieroksuu sen ruotoisuuden vuoksi. Hankalasti perattava pikkukala jää ostamatta, ja ostoskoriin sujahtaa norjalaista lohta tai tonnikalaa.

Järkisärki on kuitenkin maukasta ja helppokäyttöistä. Kalan ruodot ovat sulaneet täysin pehmeiksi marinointivaiheessa eivätkä ne kutittele kurkkua.

Vaalea, kalsiumpitoinen ja vähärasvainen särki on ravitsemuksellisesti fiksu valinta. Se ei ole uhanalainen kala, ja vajaan 200 gramman purkki maksaa reilut 5 euroa. Tuote on kalliimpi, mutta rutkasti maukkaampi ja eettisempi valinta kuin tonnikala.

Tarjolla on tomaateilla ja yrteillä marinoitua järkisärkeä sekä savustettua, valkosipulilla maustettua. Ostin Ahlmanin tilapuodista purkin tomaattisärkeä ja sävelsin siitä merellisen spagetin pasta puttanesca -tyyliin.

järkisärki tomaattipasta puttanesca resepti

Juu juu, tiedän: tämä ei ole täysin oikeaoppinen pasta puttanesca. Autenttiseen italialaiseen ilotytön pastaan ei tule paprikaa. Minä taas panin sitä kastikkeeseen, koska halusin pastaan enemmän ruokaisuutta. Paprikan makeus sopii myös mielestäni hyvin yhteen kirpeän ja suolaisen kastikkeen kanssa.

Oikeaoppiseen puttanescaan tulee anjovista, kapriksia ja mustia, kivettömiä oliiveja. Meillä oli jääkaapissa jämiä sekä mustista kivettömistä että vihreistä kivellisistä oliiveista. Järkevän marttailun nimissä käytin molemmat. Anjoviksen korvasin tietenkin järkisärjellä, joten sallittakoon muutkin sovellukset.

Tomaattipasta järkisärjestä puttanesca-tyyliin

(6 annosta):

Kastike:

  • 1 iso tai 2 pientä keltasipulia
  • 24 valkosipulinkynttä
  • 1 pieni kuivattu chili/1 teelusikallinen chilijauhetta
  • 1 punainen suippopaprika
  • 1 tölkki laadukkaita säilyke(kirsikka)tomaatteja, esim. Mutti
  • 1 tölkki järkisärkeä tomaattikastikkeessa
  • 1,5 desiä mustia kivettömiä oliiveja
  • 2 ruokalusikallista pieniä kapriksia
  • kourallinen tuoreita yrttejä, esim. basilikaa tai oreganoa
  • 1 teelusikallinen sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • öljyä kuullottamiseen

Pasta:

  • 500 grammaa spagettia
  • iso kattilallinen vettä
  • suolaa

  1. Kuori valkosipulinkynnet ja keltasipuli. Paloittele sipulit pieneksi hakkelukseksi. Pese ja silppua paprika. Leikkaa oliivit viipaleiksi. Murskaa chili rouheeksi.
  2. Lorauta kasarin tai kattilan pohjalle oliiviöljyä. Kuullota paprikaa, valko- ja keltasipulia sekä chiliä pari minuuttia, mutta varo, etteivät sipulit tummu. Lisää joukkoon tölkkitomaatit, oliiviviipaleet ja kaprikset. Voit vielä huuhtaista tomaattipurkin ja kaataa vesitilkan kastikkeen joukkoon. Hauduta keskilämmöllä kannen 15 minuuttia, lisää järkisärki ja hauduta vielä toiset 15 minuuttia.
  3. Pane pastavesi kiehumaan kastikkeen poristessa. Lisää spagetti kiehuvaan veteen, keitä al denteksi ja siivilöi.
  4. Mausta tomaattikastike lopuksi yrteillä, suolalla, sokerilla ja pippurilla. Ole varovainen suolan kanssa, sillä oliiveissa ja kapriksissa on jo paljon suolaa. Sitä ei siis tarvitse välttämättä lisätä enää kastikkeeseen. Kaada kastike spagetin joukkoon ja sekoita. Koristele annos tuoreilla yrteillä.


Järkisärki pasta puttanesca resepti

Oikeaoppisessa puttanescassa anjovikset sulavat kastikkeeseen ja antavat sille makua, eivät niinkään rakennetta. Minä taas halusin maistaa ja tuntea kalan, joten lisäsin sen soosiin tarkoituksella vasta puolivälissä, jotta kala ei hajonnut ihan hileeksi.

Lopputulos oli älyttömän hyvä. Mieskin siunaili, että melkoinen harppaus on tultu eteenpäin niistä ajoista, jolloin kokkailu tarkoitti Janicalle italianpatapusseja ja pakastevihanneksia. Niinpä.

Olen aivan fiilareissa järkisärjestä ja suunnittelen jo kaikenlaista tästä. Seuraavaksi taidan kokeilla valkosipuliversiosta janssoninkiusausta.

Olen muuten monesti miettinyt, mitkä tuotteet ovat sellaisia, että voisin tehdä valmistajan kanssa kaupallista yhteistyötä. Kaupallinen yhteistyö ei ole minulle ehdoton punainen vaate, mutta en vain voi kuvitella, että alkaisin tuupata Savusuolaan rahaa vastaan reseptejä juuri niistä pakastevihanneksista tai valmiiksi keitetyistä munista.

Järkisärjen tyyliset tuotteet ovat sellaisia, jotka täyttävät omat kriteerini, kun mietin kaupallisen yhteistyön mahdollisuutta. Muita vastaavia tuotteita ovat vaikkapa härkis ja kaikki kotimainen ruoka, joka sopii meikäläisen marttailumentaliteettiin.

On innostavaa nähdä, mitä kaikkea kiinnostavassa kehitysvaiheessa oleva elintarviketeollisuus voi kehittää näistä unohdetuista raaka-aineista. Talkkuna- ja nokkosinnovaatioita odotellessa. Ja jos joku onnistuu brändäämään lipeäkalasta jotain oikeasti seksikästä ja herkullista, I´m in!

 

2 kommenttia

  1. Voi miten hieno resepti! Pitääkin kokeilla tätäkin. Minä olen toistaiseksi käyttänyt järkisärkeä aivan yksinkertaisesti todellisen pikaruokana, mutta siitä on kyllä vaikka mihin. Hyvä idea tuo janssoninkiusaus. Minä olin fiiliksissä kun laitoin siihen perunan tilalle juuriselleriä ja palsternakkaa, mutta kalankin voisi tosiaan vaihtaa. Ehkä sille on sitten uusi nimi keksittävä, olisiko se sitten Komppa-Seppälän kiusaus?. Tämä on ehkä tämän vuoden vuoden tuote, kuten jo omassakin blogissa kirjoitin kommentiksi.

    • En saanut yhtenä yänä nukuttua, kun mietin vain, mitä kaikkea kivaa järkisärjestä voisi tehdä. Janssonin lisäksi olisi kiva kokeilla sellaista välimerellistä kalakiusausta, johon tulisi vaikka perunaa, viipaloitua tomaattia, kesäkurpitsaa, oliiveja ja fetaa. Ja tuo tomaattisärki on niin hyvää, että menee ihan sellaisenaankin juuri tuommoisena pikaruokana.

      Vielä kun silakoita saisi yhtä nerokkaana pikaruokana. Mielestäni nämä järkisärjen marinadit ovat mukavan raikkaita. Kalasäilykkeissä on usein tosi voimakas, etikkainen ja överisuolainen liemi, jota jotkut kammoksuvat.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*