Pimientos de Padrón ohje

Pimientos de Padrón eli paahdetut pikkupaprikat

Barcelona on yksi suosikkikaupunkejani, joihin palaan kerta toisensa jälkeen. Kuusi vuotta sitten ihastutin Villenkin tähän värikkääseen ja boheemiin pieneen suurkaupunkiin ja sen ruokakulttuuriin. Elimme häämatkamme tapaksilla (okei, sangrialla myös). Pyysimme usein ravintolassa kokkia valmistamaan meille suositusannoksia mielensä mukaan. Joka kerta pöytään kannettiin lautasellinen lähes mustiksi paahdettuja, pieniä ja ruttuisia paprikoita.

Nuo reilusti suolatut, kirpeät pikkupaprikat lumosivat meidät. Koskaan ei voinut tietää, millainen valikoima lautasella tällä kertaa oli: raikkaanmakea vai tulinen?

Länsi-Espanjan Galiciassa sijaitsevasta Padrónin kylästä peräisin olevat pikkupaprikat ovat melkoisia jokereita. Sikke Sumari kuvaa Padrónin paprikoiden syömistä venäläiseksi ruletiksi, sillä ulkonäön perusteella ei voi päätellä, onko paprika tulinen vai lempeä.

Pimientos de Pedron paprikoiden ohje

Yllätysmomentin lisäksi rakastan pikkupaprikoiden kitkeryyttä, joka sopii yhteen reilun paahtopinnan ja runsaan suolan kanssa. Paprikat kuuluu siis paahtaa aivan tummiksi ja ruttuisiksi ja tarjoilla heti. Ne ovat ihania tapaksia sellaisenaan ja sopivat mausteisten grilliruokien ja lihojen lisukkeiksi. Pääruoassa pitää olla potkua, sillä kovin hento kala tai maustamaton tofu jää auttamatta paprikoiden jalkoihin.

Kun paistoin paprikat pannulla, käytin rypsiöljyä. Myös espanjalainen oliiviöljy sopii makumaailmaan. Kävin viime kesänä Kreikassa oliiviöljy-tastingissa, jossa kreikkalaista neitsytoliiviöljyä hehkutettiin maailman antioksidanttisimmaksi ja parhaimmaksi.

Mitä nuorempaa ja vihreämpää öljy on, sitä pippurisempi ja voimakkaampi on sen maku. Minä rakastan kirpeää ja polttelevaa öljyä, mutta kaikki eivät pidä siitä. Mutu-tuntumani mukaan espanjalainen öljy on pehmeämpää ja miedompaa kuin kreikkalainen – tosi Kreikassa sitä haukuttiin huonoksi. En kuitenkaan ota nyt kantaa öljyjen laatuun, vaan makuun. Jos arastelet pimientosien kitkeryyttä, käytä mietoa rypsi- tai oliiviöljyä. Jos taas sytyt happamuudesta, korosta sitä nuorella oliiviöljyllä.

Pimientosit onnistuivat hyvin myös grillissä. Dippasimme paprikat öljyyn ja paahdoimme ne hiili-Weberissä. Savun aromi sopi ihanasti tulisuuteen ja kitkeryyteen.

espanjalaiset pikkupaprikat ohje

Pimientos de Padrón -paprikat

2 lisukeannosta tai useampi tapasannos

  • 1 pussillinen eli noin 250 grammaa Padrón-paprikoita
  • reilu loraus rypsi- tai oliiviöljyä
  • pari hyppysellistä laadukasta sormisuolaa

  1. Huuhtele paprikat, mutta älä poista kantoja tai siemenkotia. Lorauta paistinpannulle reilusti öljyä ja kuumenna pannu.
  2. Kaada paprikat pannulle, kun öljystä nousee hieman savua. Voit laskea lieden lämpötilaa pykälän tai kaksi, jotta öljy ei pala. Älä kuitenkaan laske lämpötilaa liikaa, sillä paprikat kuuluu paistaa kuumalla ja nopeasti.
  3. Anna paprikoiden paahtua toiselta puolelta ensin pari minuuttia. Paprikoiden pintaan muodostuu aluksi valkoisia, rakkulamaisia läiskiä, jotka muuttuvat ruskeiksi. Voit kääntää paprikat, kun läikät ilmestyvät, sillä tässä vaiheessa toinen puoli on yleensä paahtunut tummaksi. Paahda vielä toinen puoli. Paprikat saavat muuttua pieniksi ja kurttuisiksi.
  4. Ripottele paprikoiden päälle reilusti suolaa ja tarjoile heti.

Pimientos de Padron chilit ohje

Pimientos de Padrón -paprikoita on löytynyt lähiaikoina ainakin Tullin alueen S-market Pendolinosta ja Kalevan Prismasta. Kannattaa tarkistaa paketista, että paprikat ovat aitoja espanjalaisia. Kuulemma jopa ravintoloihin yritetään myydä hollantilaisia vihreitä minipaprikoita pimientos de Padróneina, mutta niiden maku on aivan erilainen. Kun siis löydät pussillisen tätä vihreää kultaa, hamstraa useampi paketti.

Oi että. Nyt tuli ikävä Barcelonaa, mieleen tulvii ihania muistoja häämatkalta. Tai no, myös niitä vähemmän ihania. En mene yksityiskohtiin, mutta sanotaanko nyt näin, että tällaisen keskikokoisen naisihmisen ei kannata vedellä espanjalaisia mojitoja ihan siihen tahtiin kuin minä eräänä iltana. Tapahtumat pysykööt salaisuutena, mutta sen yön jälkeen matkakumppanini ei antanut minun juoda enää muuta kuin Solia.

Mutta hei, tänä kesänä taas Espanjaan! Olemme menossa pariksi viikoksi samaan paikkaan Málagassa kuin kolme vuotta sitten. Ensimmäisen viikon olemme tuttaviemme talossa Sitio de Calahondassa, mutta toisen viikon suunnitelmat ovat vielä auki. Kaipaankin lapsiperheelle sopivia vinkkejä. Minne kannattaisi suunnata, kun käytössä on oma auto? Kohtuullisen matkan päässä Málagasta on vissiin Euroopan suurin korkkipuupuisto. Jokin tuollainen luontokohde, pienet rauhalliset kylät, viinit ja hyvä ruoka kiinnostavat.

 

4 Kommenttia

  1. Nämä on kyllä superhyviä! Barcelonaan asti en ole vielä koskaan päässyt, joten olen maistellut paprikoita vaan Suomen kamaralla: itse grillattuna sekä Porvoon Meat districtissä. Aika samalle tasolle päästiin kotiversiossakin 😉 Koskaan ei ole vielä tullut tulista yksilöä vastaan, joten onko tämä nyt jokin urbaani legenda vai enkö ole mussuttanut näitä vielä riittävästi?

  2. Mulle on tullut Espanjassa välillä tosi tulisia, joten ei ole urbaania legendaa!

  3. Tilasin näitä Suomesta, mutta eivät olleet tällaisia vihreitä vaan punaisia kypsiä, vaikka tilasin jo heinäkuussa. Mitä näistä nyt voisi tehdä? Aika pettynyt kyllä olen, koska hinta oli kova ja ovat punaisia ja aika isoja tai sitten minulle on myyty jotain aivan muuta.

    • Eivät kuulosta pimientoseilta. Itse laittaisin johonkin pitkään hautuvaan pata- tai uuniruokaan. Tai tekisin täytettyjä paprikoita!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.