Pimp my pikaruoka eli näin tuunaat eineksen

Olen einesvastainen ihminen. En siksi, että olisin valmisruoalle nyrpistelevä snobi. En pidä eineksistä, koska suuri osa niistä on ravitsemuksellisesti pelkkää höttöä. Eineksissä on usein hurjasti suolaa ja lisäaineita. Halvimmissa laatikoissa, pizzoissa, kiusauksissa ja hampurilaisissa on lisäksi paljon hiilihydraatteja ja rasvaa, mutta niukasti proteiinia ja olemattoman vähän kasviksia.

Ymmärrän kuitenkin ihmisiä, joiden on pakko syödä valmisruokia. Pitää minunkin joskus turvautua niihin. Suolaa, rasvaa ja lisäaineita ei tietenkään saa eineksistä pois, mutta niiden maukkautta ja ravintosisältöä voi parannella. En syö einesannosta oikeastaan koskaan sellaisenaan, vaan lisään siihen aina jotain.

Lasken eineksiksi kaupan valmisruokahyllystä ja pakastealtaasta löytyvät ruoat. Säilykkeet, kuten tomaattimurska ja tonnikala, tai kauppojen omien keittiöiden lämpimät annokset ja salaatit eivät ole mielestäni eineksiä. Jälkimmäiset yllättävät usein maukkaudellaan. Olen ottanut vinkkejä esimerkiksi Stockmannin Herkun annoksista. Yritän vieläkin selvittää, miten Stockan keittiön hekumallisen hyvä, makeahkon mausteinen kasviscouscous on maustettu.

Keräsin tähän postaukseen esimerkkejä talven aikana syömistäni einesannoksista. Suuri osa on melko terveellistä settiä, kuten keittoja ja eineksistä tehtyjä salaatteja. Joukossa on pari pakastepizzaakin, joihin turvauduimme kiireisenä iltana. Kaikki annokset muuttuivat tuunauksen ansiosta maukkaammiksi. Vaikka pizzat olivatkin hirveitä suola- ja rasvapommeja, parani niidenkin maku ja hiukan myös ravintosisältökin kasvisten ansiosta.

Tässä kanasalaatissa on käytetty marketin valmiiksi marinoituja kanankoipia. Salaatin voi tehdä myös lihatiskin grillatuista kanankoivista. Pesimme raaoista koivista punaisen marinadin pois kuumalla vedellä ennen uuniin laittamista ja kuorimme kypsät koivet. Liha on suikaloitu ja marinoitu yksinkertaisessa kastikkeessa, joka syntyi nopeasti sekoittamalla soijasta, hunajasta, chilistä ja öljystä. Salaattipohjassa on jäävuorisalaattia, nopeasti pannulla käytettyä paprikaa ja appelsiinia. Lisäksi cashewpähkinöitä. Makeantulinen, silti raikas salaatti.

Tässä pastasalaatissa on käytetty Euroshopperin tai vastaavan todella halpoja tortellineja. Niissä taisi olla täytteenä juustoa tai kinkkua. Salaattipohja syntyy samalla, kun tortellinit kiehuvat. Jäävuorisalaattia, kurkkua, kirsikkatomaatteja, nopeasti pannulla kypsennettyä paprikaa. Annos viimeistellään tilkalla oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria. Jos syö vain tortellinit, vetäisee yksi ihminen helposti koko paketillisen. Salaattiin lisättynä pastan osuus jää vähäisemmäksi, ja ravinteikkuus ja kuitupitoisuus kasvavat huomattavasti. Tästä syntyi kaksi isoa annosta, ja muutama tortellini jäi vielä seuraavalle päivälle.

Välimerellinen pyttipannu syntyi puoliksi suunnitelmallisesti, puoliksi jääkaapin yllätysjämiä hyödyntäen. Kasvikset eli munakoiso, paprikat, valkosipuli ja kesäkurpitsa kävivät ensin pannulla ottamassa väriä pintaansa. Sen jälkeen kasvikset sujahtivat uuninpellille jääkaapista löytyneiden juustonjämien, fetan ja halloumin kanssa. Mukaan vielä paketillinen lihaisia chorizonakkeja. Suolaa tai mausteita ei tarvittu, niitä oli juustossa ja nakeissa ihan tarpeeksi. Tuore basilika raikasti annoksen ja hyvää tuli. Ihan kuin olisi syönyt todella paheellista mättöä, vaikka lautaselle tulikin eniten kasviksia. Pyttiksen voi tietenkin tehdä kokonaan pannullakin.

Seuraavaksi joukon syntiset herkut eli parannellut pakastepizzat. Ylemmässä kuvassa on tonnikalapizza ja alemmassa tomaatti-mozzarellapizza. Parantelin kalapizzaa säilykehyllystä bongaamillani savustetuilla simpukoilla, paprikalla ja tuoreilla herkkusienillä. Tämä on ihan puhdasta mättöä, sillä pizzan päälle sujahti vielä lisää mozzarellaa. Mausteeksi mustapippuria.

Kasvispizzaan lisäsin tuoretta tomaattia, herkkusieniä ja basilikaa sekä juustoa. Ja lopuksi vielä rouhaus pippuria. Pakastepizzan pohja ei tietenkään vedä vertoja itse tehdylle, mutta lisätäytteillä näistä sai ihan kelpo mässyä.

Yksi suosikkieineksistäni on hiljattain Saarioisten valikoimaan tullut bataattisosekeitto. Se on oikeasti aika hyvää. Pelkkä sosekeitto ei kuitenkaan taltuta nälkää. Tällä kertaa jatkoin keittoa raejuustolla, avokadolla ja basilikalla.

Toisen eineskeiton söin juuri tänään. Lautasella on Knorrin porkkanakeittoa. Nämä Knorrin sopat ovat ihan maukkaita, mutta kovin köykäisiä. Puolen litran keitto täyttää vatsan tehokkaasti, mutta energiaa siitä ei pahemmin saa. Parantelin keitosta ruokaisamman taas raejuustolla. Raikkautta ja japanilaista säväystä antoivat kurkku- ja inkiväärisiivut. Minun piti laittaa keittoon vielä avokadoa, mutta se unohtui kauppaan. Myös seesaminsiemenet tai tofu olisivat sopineet yhdistelmään.

Listasin vielä hyviä raaka-aineita, joilla einesten makua ja ravintosisältöä voi parannella:

1. Kasvisten lisääminen kaikkiin eineksiin.
2. Linssit ja pavut. Sopivat hyvin keittoihin ja tuovat lisäproteiinia kiusauksiin.
3. Pähkinöistä ja siemenistä saa hyviä rasvoja, proteiinia ja ruokaisuutta salaatteihin ja jopa keittoihin. Esimerkiksi cashew- ja pistaasipähkinät sopivat hyvin sosekeittoihin.
4. Raejuusto. Tämä on pikapelastaja, jolla saa mihin tahansa annokseen lisää proteiinia ja ruokaisuutta. Laitan raejuustoa lähes aina kaikkiin valmiskeittoihin, joihin se sopii. Lihakeiton kanssa tosin söisin raejuuston erikseen. Yhtä hyvä vaihtoehto on soijarouhe, joka säilyy huoneenlämmössäkin.
5. Tuoreet tai kuivatut marjat ja marjajauheet. Näillä saa lisää vitamiineja ja kuituja valmispuuroihin, kiisseleihin, mehukeittoihin ja tietenkin maitotuotteisiin.

Einesten tuunaaminen on helppoa kotona. Töissä ja matkoilla se vaatii hieman viitseliäisyyttä, mutta ei todellakaan ole mahdotonta. Ihan ensimmäiseksi kannattaa käyttää hiukan järkeä siellä eineshyllyllä. Voisiko lihapiirakan, hampurilaisen tai kolmioleivän sijaan ostaa keiton tai kasviksia ja lihaa/kalaa/kanaa/soijaa sisältävän valmisannoksen.

Jos työpaikalla on jääkaappi, kannattaa itselleen ostaa viikon tai kahden välein vihannessetti, joilla valmisruokia voi jatkaa. Kurkulla, tomaatilla, paprikalla ja avokadolla pääsee jo pitkälle. Jos työpaikalla on vielä pakastin, jemmaa sinne pari pussia pakastemarjoja ja tuunaa äitien valmistama valmispuurosi niillä hillon tai sokerin sijaan.

Vaikka työpaikalla ei olisi säilytystiloja, voi vaikka laukussaan pitää kuiva-ainesten arsenaalia, joilla voi joko jatkaa eineksiä tai syödä sellaisenaan. Pähkinät, siemenet, soijarouhe, tuoreet ja kuivatut hedelmät, kuivatut marjat ja marjajauheet ovat käteviä silloin, kun ruoalle ei ole erillistä kylmää säilytystilaa.

Turvautuessani eineksiin ja valmiisiin välipaloihin valitsen usein keittoja, HK Viaa tai Saarioisten kalliimpia valmisruokia, joissa on enemmän proteiinia ja jonkin verran kasviksia. Makeanhimon yllättäessä ostan suklaan sijaan mysli- tai proteiinipatukan, suklaalla maustetun proteiinijuoman, Elovenan kuitupitoisen välipalakeksin tai parin desin juotavan marja- tai hedelmäkeiton.

Ja hei, kiireeseen vetoaminen on naurettavaa, jos omistat mikron lisäksi kaasu- tai induktiolieden. Sosekeitto lämpenee mikrossa samassa ajassa kuin Saarioisten roiskeläppäkin. Nopealla liedellä keität tai paistat pari kananmunaa ja kasviksia viereisellä levyllä porisevan valmispastasi kaveriksi. Ja salaatin pyöräyttää siinä ajassa, kun uuni vasta lämpenee ranskanperunoita varten.

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*