Pirteän punainen veriappelsiinijuustokakku

Kirjoitan tätä juttua suupielet tahmeina kakusta, josta tuli perheemme aikuisten suosikki. Käynnissä on yksi lempiruokasesonkini: sitrusaika. Rakastan erityisesti veriappelsiineja, ja tuikkaan appelsiinimehua tai -kuorta ruokaan kuin ruokaan.

Nyt halusin leipoa raikkaan, moussemaisen juustokakun. Sellaisen, josta ei jää rasvaista kalvoa kitalakeen, eikä verensokeri pomppaa pilviin.

Kuin kuohkea appelsiinipilvi

Muokkasin ohjeen tuttuun tapaani vähän sieltä sun täältä. Suurin apuni ja inspiraationi oli Kivi & kakku -blogi ja sen toimiva appelsiinijuustokakun ohje.

Perinteisen tuorejuusto+kerma/vaniljavaahtosekoituksen sijaan kevensin massaa parilla desillä turkkilaista jugurttia. Vispautuvassa vaniljavaahdossa ja appelsiinituorejuustossa on niin paljon makeutta, että lisäsin täytteeseen hienoa sokeria vain teelusikallisen.

Sen sijaan kiilteeseen sokeria saa laittaa reilusti. Raikas ja hieman kirpeä, hento täyte ja tymäkämmän makuinen kuorrute ovat hyvä kontrasti. Näin myös veriappelsiinin kaikki sävyt, sekä raikkaus että makeus, pääsevät esille.

Sen sijaan liivatetta käytin saman verran ja enemmänkin kuin juustopitoisemmissa kakuissa. Tuorejuuston rasva pitää kakun hyvin kasassa, mutta jugurtti ja rahka ovat juoksevampia, joten hyydyke on tarpeen.

Tämä kakku on siis sinulle, joka haaveilet raikkaasta moussesta kakun muodossa. Jos sokerihammasta kolottaa, voit toki käyttää sokeria enemmän. Joissakin juustokakkuohjeissa noin 600 gramman täytteeseen lisätään jopa 2 desiä sokeria. Henkilökohtaisesti se on minulle liikaa, mutta makuja on monia, ja jos hedelmät ovat kovin happamia, sokeria tarvitaan ehkä enemmän.

VINK: Voit käyttää maustamattoman turkkilaisen jugurtin sijaan myös maustettua jugurttia, esimerkiksi appelsiinin makuista. Alprolla on myös oiva veriappelsiinisoijajugurtti. Huomioi, että täytteestä tulee makeampi, kun käytät maustettua jugurttia.

VINK VINK: Jos et jaksa puristaa appelsiinimehua, God Morgonilla on erittäin hyvää veriappelsiinimehua. Tampereella sitä saa ainakin Stockalta.

VINK VINK VINK: Veriappelsiinilajikkeissa on eroja. Oman tuntumani mukaan Moro-lajike on punaisempi, Tarocco keltaisempi.

VINK VINK VINK VINK: Juustokakkua ei kannata tehdä kiireessä. Tee täyte edellisenä päivänä tai aamulla, kiilto seuraavana päivänä tai illalla. Jos kakku ei ole hyytynyt kunnolla tai kiillon neste on liian kuumaa, kiille lumpsahtaa täytteen läpi kakun sisälle.

Veriappelsiinijuustokakku

Keskikokoiseen, noin 22-senttiseen tai pieneen ja korkeaan irtopohjavuokaan

Pohja:

  • 200 grammaa kaura- tai Digestive-keksejä
  • 50 grammaa voita tai margariinia
  • 1,5 teelusikallista kanelia

Täyte:

  • 200 grammaa appelsiinituorejuustoa
  • 2 desiä turkkilaista jugurttia
  • 2 desiä vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • 1 ruokalusikallinen veriappelsiinin raastettua kuorta
  • 1 desi veriappelsiinimehua
  • 5 liivatelehteä
  • 1 – 2 teelusikallista sokeria tai maun mukaan

Kiille:

  • 3 desiä veriappelsiinimehua
  • 3 liivatelehteä
  • 3 ruokalusikallista (tomu)sokeria

Koristeeksi:

  • veriappelsiinia lohkoina
  • punaisia marjoja, esimerkiksi punaherukoita tai vadelmia/granaattiomenan siemeniä

  1. Tee ensin pohja. Murskaa keksit. Tämä käy helposti, kun panet keksit muovipussiin ja kaulit pussia tai painelet sitä morttelilla. Sulata voi. Sekoita kaneli ja voisula keksinmuruihin. Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperiarkki. Älä leikkaa arkin reunoja, jotta voit siirrellä kakkua helposti.
  2. Tee seuraavaksi täyte. Pane liivatelehdet likoamaan viileään vesitilkkaan. Vaahdota liivatteiden liotessa vaniljavaahto. Sekoita vaahtoon huolellisesti jugurtti ja tuorejuusto. Mausta seos raastetulla appelsiininkuorella ja sokerilla.
  3. Kuumenna desi veriappelsiinimehua kattilassa lähelle kiehumispistettä, mutta älä keitä. Nosta liivatelehdet kylmästä vedestä, puristele niistä runsain vesi ja lisää lehdet kuumaan mehuun. Sekoita koko ajan, kunnes liivatteet ovat sulaneet.
  4. Anna liivatemehun jäähtyä hetki. Mehu saa olla hieman lämpöistä, mutta ei kuumaa, kun sekoitat sen täytteeseen. Kaada jäähtynyt liivatemehu ohuena nauhana täytteeseen. Sekoita koko ajan.
  5. Kaada täyte irtopohjavuokaan. Tasoittele pinta veitsellä tai nuolimella. Anna kakun hyytyä jääkaapissa mieluiten vuorokauden ajan.
  6. Tee lopuksi kiille. Pehmennä kiilteeseen tulevat liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna kattilassa kolme desiä veriappelsiinimehua lähelle kiehumispistettä, mutta älä keitä. Nosta liivatelehdet kylmästä vedestä, puristele niistä vesi ja lisää lehdet kuumaan mehuun. Sekoita koko ajan, kunnes liivatteet ovat sulaneet.
  7. Anna kiillenesteen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Nosta tällä välin kakku huoneenlämpöön, jotta se ei ole jääkylmä, kun kaadat nesteen sen pinnalle. Jos haluat varmistua kuorrutteen kiiltävyydestä ja tasaisuudesta, siivilöi se. Kaada hailakaksi jäähtynyt kiilleneste kakun päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa, tasaisella alustalla vähintään neljä tuntia.
  8. Koristele kakku lopuksi veriappelsiiniviipaleilla, marjoilla tai granaattiomenan siemenillä.
  9. Kakku on helppo siirtää irtopohjavuoasta tarjoiluastialle siten, että irrotat vuoan ympärysrenkaan, pidät kiinni leivinpaperin reunoista ja liu-utat kakun alustalta toiselle. Kun kakku on tarjoilualustalla, viillä leivinpaperin reunat irti terävällä veitsellä. Saat siistiä jälkeä, eikä paperi näy kakun alta.

Veriappelsiinijuustokakku ohje
Veriappelsiinijuustokakku resepti
Veriappelsiinijuustokakku resepti

Vereviä herkkuja appelsiinista

Veriappelsiiniohjeet, oih! Minulla on niin monta hyvää ja päässä hyrrää koko ajan, toivottavasti nyt muistan linkata tähän kaikki. Ja huom, voit korvata kaikissa resepteissä veriappelsiinin tavallisella.

Veriappelsiini raikastaa esimerkiksi merellisen pastan, johon tulee katkarapuja ja suolaista fetaa, joka juttelee oikein kauniisti sitruksen kanssa.

Toinen ihana pastaruoka syntyy tulisesta harissasta, appelsiinista, mintusta ja manteleista. Pasta sellaisenaan on vegaaninen. Voit paahtaa lisukkeeksi suolaista halloumia, tofua tai kaurapalan.

Veriappelsiinilohi on yksi viikonloppujen suosikkiruoistani. Hunajalla, parilla perusmausteella ja appelsiinilla kruunattu lohi tuoksuu huumaavalta. seuraksi vielä mintulla maustettua bunguria, couscousia tai riisiä. Takavuosina maustoin myös kanakeiton ja broilerin veriappelsiinilla.

Makeista herkuista mainittakoon klassikkojen klassikko: appelsiiniriisi, johon vanilja tuo pikantin säväyksen. Myös perinteiset kaurakeksit piristyvät appelsiinin kosketuksesta.

Arkistostani löytyy toinekin appelsiinjuustokakku. Tässä ohjeessa on enemmän juustoisempaa täytettä, mutta ei kiiltoa. Sen sijaan kakun pinnalle tulee ohut nauha kanelikastiketta. Reseptissä on käytetty appelsiinijugurttia, mutta jos et löydä sitä, saat aromia samalla tavalla kuin tässä reseptissä: sekoita liivatteet desiin kuumaa appelsiinimehua.

 

2 Kommenttia

  1. Tämä kokeiluun, kiitos ohjeesta.

    • Toivottavasti maistuu! Ja vaikka epämääräinen ohje ”maun mukaan” on toisaalta raivostuttava, mä kehotan lisäämään sokrua tässä reseptissä omien mieltymysten mukaan. Pidin itse siitä kombosta, että täyte on raikas ja kiille sitten tujumpi ja makeampi. Täytteeseen voi tosiaan lisätä sitä sokeria vaikka desinkin. Mä en vain pysty syömään itse niin makeita kakkuja edes kokonaista palaa. Tämä taas raikastaa suun ihanasti aterian jälkeen, eikä tule turvonnut olo.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.