Paksu teriyakikastike rapea tofu ohje

Rapea tofu-nuudelisalaatti tahmealla teriyakilla + alekoodi!

(* Kaupallinen yhteistyö Lunetten kanssa. Postaus sisältää affiliate-linkkejä.)

On aika esitellä Lunette-projektini viimeinen resepti, josta tuli yksi kaikkien aikojen parhaista kokkailuistani: nuudelisalaatti rapealla ja tahmealla teriyaki-tofulla. Tässä salaatissa on raikkautta ja mausteisuutta, ja tofun koostumus on täydellinen. Testattuasi et voi sanoa, että tofu olisi mautonta!

Vaihdevuodet voivat alkaa jo nuorena

Viimeiseen reseptiini liittyvä teema on menopaussi eli vaihdevuodet, jotka johtuvat munasarjojen toiminnan ja estrogeenituotannon hiipumisesta. Vaihdevuodet alkavat naisilla keskimäärin 51-vuotiaana, mutta munasarjojen vajaatoiminta voi aiheuttaa vaihdevuosioireita alle kolmekymppisille naisille ja jopa murrosikäisille tytöille. Valitettavasti tästä ei puhuta gynekologilla kovin usein – ei aina edes neli-viisi-kuusikymppisten vaihdevuosista.

Käynnistin asiasta keskustelun Instagramissani, ja naiset kertoivat erittäin vaihtelevista kokemuksista. Osa oli saanut lääkäriltä perusteellista tietoa ja tukea oireiluun, toiset ympäripyöreää mutinaa ja pelkän hormonireseptin. Myös vaihdevuosioireet ja oireiden voimakkuus vaihtelevat. Yleisimpiä oireita ovat hikoilukohtaukset eli kuumat aallot, yöheräily, mielialanmuutokset, limakalvojen kuivuus, turvotus ja virtsatietulehdukset.

Soija ja yrtit voivat helpottaa vaihdevuosioireita

Estrogeenihormoni on tehokkain hoito vaihdevuosioireisiin. Kaikki eivät kuitenkaan halua sitä, sillä hormonihoito voi aiheuttaa rintojen arkuutta ja päänsärkyä. Se lisää myös laskimoveritulpan, aivohalvauksen ja sappikivisairauden riskiä (Lähteitä: Fimea, Seura, Terveyskirjasto).

Vaihdevuosioireita voi helpottaa jonkin verran myös kotikonstein. Terveelliset ja säännölliset elämäntavat ehkäisevät mielialaoireita ja unihäiriöitä. Ruokavaliolla taas voi helpottaa kuumia aaltoja.

Hyvä nyrkkisääntö on se, että kaikki tulinen lietsoo aaltoilua, siis kuuma ja raskas ruoka ja voimakkaat mausteet. Viilentäviä ja tuoksultaan rauhoittavia ruokia taas ovat vesipitoiset kasvikset ja hedelmät, etenkin kurkku, meloni, ananas, rypäleet ja mansikka sekä aromaattinen fenkoli. Mausteista ja yrteistä kannattaa suosia minttua, korianteria, persiljaa, basilikaa ja anista.

Runsas soijan käyttö saattaa helpottaa vaihdevuosioireita, sillä siinä on luontaista estrogeenia. Tutkimusten mukaan soija kannattaa kuitenkin syödä soijana, ei soijapillereinä. Soija kannattaa siis popsia soijakastikkeena, tofuna, tempehinä tai soijajugurttina. Suurien annosten sijaan soijaa kannattaa ripotella ruokiin pitkin päivää, sillä valtavat soija-annokset voivat aiheuttaa vatsanväänteitä.

Vietnamilainen ruoka pursuilee puhtaita makuja

Rakastan Tammelantorilla sijaitsevien vietnamilaisten ravintoloiden ruokia. Niiden maut ovat puhtaita ja raikkaita. Jos sietää chiliä, sitä voi lisätä ruokaan, mutta chilin voi jättää kokonaan pois, jolloin makumaailmaa hallitsevat raikkaat kasvikset, minttu ja korianteri.

Jotta ruokani kohottaisi mielialaa ja helpottaisi hikoilua, siinä on viilentävää kurkkua, minttua ja korianteria. Jo niiden tuoksu piristää ankeana päivänä. Tofu ja pähkinärouhe tuovat proteiinia ja suutuntumaa, ja ruoassa on soijaa sekä kastikkeen että tofun muodossa. Jos et kestä chiliä, voit jättää sen kokonaan pois tai lorauttaa teriyakiin chilin sijaan limeä tai sitruunaa.

VINK: Saat tofusta rapeaa, kun kuivaat sen hyvin ja paistat kuivalla pannulla ruskeaksi. Marinoi tofu vasta tämän jälkeen, joko pannulla tai toisessa astiassa. Jos kaadat marinadin pannulle heti, tofusta tulee pehmeää muhjua.

VINK VINK: Voit jättää Maizenan pois teriyakikastikkeesta. Tällöin siitä tulee juoksevaa, eikä se tartu tofuun, vaan leviää myös nuudeleihin ja kasviksiin.

VINK VINK VINK: Teriyakikastikkeen pikaversio syntyy, kun sekoitat kaikki ainekset kylminä. Kiehautus kuitenkin sulattaa sokerin paremmin ja syventää kastikkeen makua.

VINK VINK VINK VINK: Jos inhoat korianteria, jätä se pois tai korvaa se thaibasilikalla tai lehtipersiljalla.

Nuudelisalaatti tahmealla teriyakitofulla

4 annosta

Salaattipohja:

  • 150-200 grammaa nuudeleita
  • 1/3 kurkusta
  • 1 fenkoli
  • 1 desi suolapähkinöitä
  • kourallinen tuoretta minttua
  • kourallinen tuoretta korianteria
  • vettä nuudeleiden keittämiseen
  • (seesami)öljyä fenkolin kuullotukseen
  • 1 limen mehu

Teriyakitofu:

  • 200 grammaa eli 1 paketti maustamatonta tofua
  • 0,7 desiä soijaa
  • 0,5 desiä (tummaa) sokeria
  • 2 ruokalusikallista riisiviinietikkaa
  • 2 ruokalusikallista miriniä/sherryä
  • 2 teelusikallista (paahdettua) seesamiöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 0,5 ruokalusikallista Maizenaa
  • peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
  • halutessasi noin puolikas tuore chili renkaina

  1. Esivalmistele ensin salaattipohja. Keitä nuudelit suolavedessä paketin ohjeen mukaan, siivilöi ne ja annostele lautasille.
  2. Leikkaa kurkku ohuiksi tikuiksi ja asettele nuudeleiden päälle. Leikkaa fenkoli ohuiksi renkaiksi ja kuullota sitä pannulla seesamiöljyssä pari minuuttia, kunnes fenkoli on kellertävää ja suutuntumaltaan al denteä. Asettele fenkolit nuudeleiden päälle. Puhdista pannu öljystä.
  3. Tee seuraavaksi tofu. Kuivaa se huolellisesti painellen talouspaperilla, kunnes tofu on kuivaa. Leikkaa tofu siivuiksi ja paahda niitä kuivalla pannulla keskilämmöllä, noin 5 minuuttia per puoli. Älä kääntele ja sekoittele tofua turhaan, ettei se murennu.
  4. Kun tofu paistuu, tee teriyakikastike. Kuori ja murskaa valkosipuli ja inkivääri ja silppua chili. Sekoita kattilassa kaikki kastikkeen aineet, paitsi Maizena. Kun kastike on kiehahtanut ja sokeri sulanut, lisää joukkoon Maizena. Sekoita hyvin, kunnes kastike on tasaista.
  5. Kaada teriyakikastike paistinpannulle tofun joukkoon. Anna tofun marinoitua pari minuuttia. Nostele tofupalat salaattipedeille.
  6. Lorauta annosten päälle limemehua ja koristele suolapähkinöillä, mintulla ja korianterilla. Jos haluat ruokaan enemmän potkua, lisää mausteeksi srirachaa.
Teriyakikastike rapea tofu ohje

Teriyaki maustaa kalan ja nugetit

Teriyakikastike on lempisoosini, josta teen monenlaisia versioita. Joskus teen tällaista paksua ja tahmeaa kastiketta, joka tarttuu tofun tai kalan pintaan, välillä juoksevaa teriyakia ilman Maizenaa. Modailen makua myös chilillä, sitrusmehulla, kalakastikkeella ja seesaminsiemenillä. Oli versio mikä tahansa, teriyaki on aina yhtä hyvää.

Testaa vaikkapa teriyakilohi minttu-kurkkusalaatin kera tai pankoleivitetyt nugetit teriyakikastikkeen ja wasabidipin kanssa.

Tsekkaa myös muut Lunette-sarjan reseptini:

Uunilohi ja batatas bravas -bataatit

Vegaaninen Snickers-mousse

Katkarapukulho ja chimichurri

Alekoodi Lunettelle!

Muistutellaanpa lopuksi alekoodista, jolla saatte 10 prosentin alennuksen, kun teette ostoksia Lunetten verkkokaupassa. Koodi on: Savusuolaa . Se on voimassa vuoden 2020 loppuun asti.

Lunetten verkkokaupassa on myynnissä kuukuppeja kahdessa eri koossa ja useissa upeissa väreissä. Kaupasta löytyvät myös kuukupin pesuneste ja kuukupin puhdistuspyyhkeet. Maatuvat pyyhkeet ovat erityisen käteviä retkellä. Kupin sisällön voi kipata mättäälle, ja mukanasi ei ole roskapussia, maatuvan pyyhkeen voi taitella vaikka kiven alle.

Tsekkaa myös älyttömän upeat, kotimaisesta koivuvanerista tehdyt ja Suomessa valmistetut Lunette-korvakorut ja kaulariipukset sekä asennetta uhkuvat t-paidat!

 

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.