Sillipasta välimerelliseen puttanesca-tyyliin

Nopeaa, sopivasti suolaista, silti raikasta. Siinä meikäläisen ruokatoiveet helteellä. Kuten olen kertonut, illalliseksi tulee pyöräytettyä harva se päivä jonkinlainen pasta. Sekä te että minä olimme niin innoissamme minttu-fetapastasta, että kehitin heti toisen välimerellisen pastan, joka on yhtä yksinkertainen ja älyttömän herkullinen.

Tämän maustetahnassa pyöritetyn, makeilla kirsikkatomaateilla ja oreganolla kruunatun pastan salainen ainesosa on sellainen, että ettepäs ikinä arvaisi

Se on nimittäin silli.

Silli on nerokas mauste

Sain idean puttanesca-henkiseen sillipastaan perunasalaatista, jonka bongasin Yhteishyvästä vuosia sitten. Salaatti maustetaan tahnalla, joka tehdään tonnikalasta, oliiveista ja aurinkokuivatuista tomaateista. Tahna on niin hyvää, että olen tehnyt joskus vain sitä ja vedellyt sellaisenaan leivän päällä.

Nyt yksinkertaistin tahnan ohjetta ja tein siitä vielä välimerellisemmän – mutta kotoisalla raaka-aineella. Tonnikalan sijaan käytin matjessilliä, joka toimii tahnan mausteena. Matjessillissä on mahtava makeansuolainen liemi, joka antaa pastaan syvyyttä.

Sillin hyvä puoli on se, että purkki löytyy kaupasta helpommin kuin anjovis ja sardelli, joita ei edes joka marketissa myydä. Lisäksi silli on WWF:n kalaoppaan mukaan useammin eettinen vaihtoehto kuin anjoviskalat.

Äläkä nyt pelästy, jos inhoat silliä! Aromi ei todellakaan käy päälle, vaan suolainen maustetahna ja makeat tomaatit muodostavat umamia tihkuvan yhdistelmän.

VINK: Oreganon lisäksi timjami sopii tomaattisiin kalaruokiin.

VINK VINK: Jos käytät vähärasvaista ranskankermaa, maustetahnasta tulee melko juokseva. Tällöin pasta kannattaa siivilöidä keitinvedestä hyvin, jotta lopputulos ei ole vetinen, vaan irtonainen.

Puttanesca-tyylinen sillipasta


4–6 annosta


Kalatahna:

  • 200 grammaa ranskankermaa
  • 10 palaa eli noin puoli purkillista matjessilliä
  • 14 vihreää, kivetöntä oliivia
  • 1 teelusikallinen sitruunamehua
  • kourallinen tuoretta oreganoa/reilu ruokalusikallinen kuivattua
  • mustapippuria
  • halutessasi ripaus suolaa

Tomaattipasta:

  • 500 grammaa kirsikkatomaatteja
  • 2–4 valkosipulinkynttä
  • 1 keltasipuli/pari kesäsipulin vartta
  • 1 teelusikallinen puna/valkoviinietikkaa
  • sokeria
  • suolaa
  • pippuria
  • reilusti oliiviöljyä kuullottamiseen
  • 400 grammaa spagettia

  1. Tee ensin maustetahna, mieluiten hyvissä ajoin. Soseuta sillifileet, oliivit ja oregano tahnaksi teho- tai sauvasekoittimella. Mausta sitruunamehulla, pippurilla ja tarvittaessa pienellä hippusella suolaa. Tahna saa olla voimakkaan makuinen. Anna vetäytyä kylmässä.
  2. Tee seuraavaksi tomaattikastike. Kuori ja silppua keltasipuli ja valkosipulinkynnet. Lorauta paistinpannulle reilusti oliiviöljyä ja kuullota sipulisilppua pari minuuttia keskilämmöllä. Lisää pannulle kirsikkatomaatit ja tilkka etikkaa.
  3. Anna porista keskilämmöllä, kunnes tomaattien kuori hajoaa, mutta tomaatit ovat vielä ehjiä. Mausta kastike suolalla, pippurilla ja runsaalla sokerilla. Jos tomaatit ovat hapokkaita, voit käyttää sokeria parikin ruokalusikallista.
  4. Keitä spagetti al denteksi runsaassa suolavedessä sillä välin, kun tomaattikastike kiehuu. Siivilöi kypsä pasta. Sekoita kalatahna pastaan. Lisää tomaattikastiketta annosten päälle tai sekoita pastaan. Koristele annokset oreganolla.
Puttanesca-sillipasta ohje
Välimerellinen sillipasta resepti

Savukala aateloi kaalikeiton

Kalaa voi käyttää mausteena myös Maija Silvennoisen kaalikeitossa. Savukalalla maustettu, kermainen kaalisosekeitto on todellista ruokapornoa! Suosittelen ympäri vuoden, sillä kerma ja savukala tekevät myös talvikaalista sellaista herkkua, että vesi herahtaa kielelle jo pelkästä ajatuksesta.

Arkistostani löytyy myös toinen puttanesca-tyylinen pasta, joka on tehty kotimaisesta Järki Särjestä. Yritys ihastui reseptiin niin paljon, että myin sen heille. Tykkään jättää tuossa ruoassa särjen suupaloiksi, mutta voit toki lisätä kalan kastikkeeseen jo alkuvaiheessa, jolloin se sulaa mausteeksi soosin joukkoon.

Ai vitsit, olen niin innoissani kalasta ja tästä uudesta käyttötavasta! Pitkälle on tultu ajoista, jolloin silli oli tyyliin ällöttävintä, mitä tiesin ja uunilohi ainoa kalaruoka, jota söin. Villen mahtava sillikastike käänsi kelkkani juhannuksena vuosia sitten. Sen sillikastikkeen ohje on muuten Instassani.

 

2 Kommenttia

  1. Liisa Laitinen

    Lämmin kiitos tästä ohjeesta, ihana ja maukas lopputulos! Seuraavaksi testiin menee sillikastike. Lisäksi olen tänä kesänä kuunnellut Viinivieraissa -podcastisi. On hauska sattuma, että löysin Googlen kautta tänne bloginkin puolelle! 🙂 Ihanaa kesää!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.