paahdetut bataatit

Takuulla täyttävää kasvisruokaa: pavuilla täytetyt bataatit

Taidan olla vähän friikki. Juu, siis toki monessakin mielessä, mutta nyt puhun pavuista. Minä nimittäin suorastaan himoitsen niitä joskus. Tiedän, että se on hiukan hassua, koska suurin osa pavuista on aika mauttomia. Niiden jauhomainen koostumus inhottaa joitakin – ja juuri sitä mössöisyyttä minä rakastan. Lähes kiljahdin riemusta huomattuani, että Hesarin parin viikon takainen ruokaliite on täynnä papureseptejä.

Ensimmäisenä testiin pääsivät pavuilla täytetyt bataatit. En olisi heti tullut yhdistäneeksi näitä aineksia, vaan olisin tehnyt ehkä jonkinlaisen meksikolaishenkisen paputäytteen paprikoihin tai tomaatteihin. Onneksi tuli kokeiltua, sillä löysin yhden kaikkien aikojen tuhdeimmista kasvisresepteistä. Vaikka täytetty bataatinpuolikas voi näyttää maltilliselta, on runsaasti papuja, bataattisosetta ja juustoa sisältävä täyte todella ruokaisa. Kun lisukkeena tarjoilee vielä pilahviriisiä tai naanleipää sekä jugurttikastiketta, kasassa on sellainen setti, ettei isonkaan miehen pitäisi itkeä, että masu kurnii.

Ohjeesta tulee nälästä riippuen 48 annosta. Pidempään blogiani lukeneille ei liene yllätys, että tuunasin reseptiä taas omaan makuuni ja käytin lähes kaikkia mausteita noin tuplamäärän alkuperäiseen verrattuna. Makea bataatti imee mausteita todella paljon, joten niitä voi käyttää mielestäni reilulla kädellä.

Olen muuten joskus miettinyt noita ruokaohjeiden maustemääriä. Lähes kaikki tuntemani ruoanlaittoon hurahtaneet ihmiset käyttävät mausteita todella paljon enemmän kuin ohjeissa neuvotaan. Maustaminen tehdään ennen kaikkea maistelemalla, ei teelusikkaa tuijottaen. Valkopippurin mittaan tarkasti, koska liian suuri määrä tuo ruokaan tunkkaisen sivumaun, pieni ripaus terää. Muiden maisteiden kanssa olenkin sitten aika huoleton.

Kaipa nuo reseptit pitää suunnitella aina keskimääräistä suomalaista ajatellen. Siis sitä tyyppiä, jonka mielestä ruoka on järisyttävän tulinen, kun viiden litran keittoon sujahtaa yksi maustemitallinen chilimausteseosta.

Pavuilla täytetyt bataatit

  • 4 pienehköä bataattia (yhteensä reilu kilo)
  • 1 tölkillinen mustapapuja (tölkissä 400 grammaa)
  • 1 tölkillinen pieniä valkopapuja
  • 2 keltasipulia
  • 46 valkosipulinkynttä
  • 3 teelusikallista (savu)paprikajauhetta
  • 3 teelusikallista jauhettua korianteria
  • 3 teelusikallista jeeraa eli juustokuminaa
  • 2 teelusikallista kuivattua timjamia
  • 2 teelusikallista kuivattua oreganoa
  • 2 teelusikallista kuivattua chiliä
  • 200 grammaa mozzarellaraastetta
  • suolaa
  • mustapippuria

öljyä kuullottamiseen ja täytteen notkistamiseen

  1. Pese ja kuivaa bataatit huolellisesti. Pane ne kokonaisina leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paahda 200 asteessa tunti. Anna kypsien bataattien jäähtyä vartin verran ja tee sillä välin täyte.
  2. Huuhtele musta- ja valkopavut siivilässä puhtaiksi säilöntäliemestä. Kuori ja paloittele kelta- ja valkosipuli rouheeksi. Kuumenna paistinpannulla loraus öljyä ja kuullota sipulisilppua keskilämmöllä viitisen minuuttia. Varo, ettei valkosipuli pala.
  3. Lisää pannulle paprikajauhe, korianteri, juustokumina, timjami, oregano ja chili. Jatka kuullottamista pari minuuttia. Lisää seuraavaksi joukkoon pavut ja kääntele seosta, kunnes pavut ovat lämmenneet. Ota lämpö pois, mutta jätä papuseos hautumaan liedelle kannen tai folion alle.
  4. Halkaise jäähtyneet bataatit pitkittäin puoliksi. Koverra bataatin pehmeä sisus lusikalla pois. Jätä sisusta kuorien päälle kuitenkin pari milliä, jotta kuoret pysyvät kasassa. Käännä ontoiksi koverretut kuoret ylösalaisin pellille ja voitele niiden ulkokuori rypsiöljyllä. Paahda kuoria vielä 200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes kuoret ovat saaneet rapeutta.
  5. Viimeistele täyte kuorien paahtuessa. Soseuta bataateista koverrettu sisus tasaiseksi tahnaksi perunasurvimella, haarukalla tai sauvasekoittimella. Lisää bataattisose papuseokseen. Sekoita hyvin ja tarkista maku. Lisää tässä vaiheessa makusi mukaan suolaa ja mustapippuria, ja jos bataatti tuntuu imevän makuja kovasti, lisää muitakin mausteita. Voit lisätä seokseen vielä myös pienen lorauksen öljyä, jotta tahna ei ole kuivaa.
  6. Ota paahtuneet kuoret uunista ja täytä ne kukkuroilleen papu-bataattiseoksella. Täyte mahtuu kuoriin, kun painelet sen tiiviiksi lusikalla. Kuorruta bataatit mozzarellaraasteell ja nosta ne vielä hetkeksi uuniin, kunnes juusto on sulanut. Nautiskele bataatit kuorineen.

uunibataatit

bataatti-papumuhennos


pavuilla täytetyt bataatit
Paahdoimme uunissa bataattien lisukkeeksi naanleipää. Keksin hyödyntää vielä ikkunalaudalla olleeseen ruukkuun kuivahtaneen mintun. Turkkilaisesta jugurtista, mintusta, suolasta ja korianterista syntyi minttukastike, joka raikasti sopivasti mausteista täytettä ja komppasi bataatin makeutta.

Nyt olen täynnä. Jeesus, että olenkin täynnä. Söin lounaaksi yhden bataatinpuolikkaan lisukekasvisten ja leivän kera, ja kaksi puolikasta menee pienehkölle naiselle jo rekkamiehen annoksesta. Ei ole kuulkaas jauheliha mitään tämän jöötin rinnalla.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.