Yhden padan munakoisoriisi

Olen aina rakastanut paistettua riisiä, jossa on rapsakka pinta. Jos riisi vielä on imenyt itseensä kunnolla mausteita, en kaipaa sille kovin ihmeellisiä lisukkeita.

Riisi, joka vie Kreetalle

Innostuin, kun löysin Manu´s Menu -sivustolta yhden padan munakoisoriisin ohjeen. Reseptissä tosin oli minun makuuni turhan hintsusti mausteita, joten käytin niitä reilummalla kädellä. Kaipasin myös proteiinia, siispä lisäsin riisiin paketillisen voipapuja.

Lopputulos oli erinomainen! Makumaailmasta tuli mieleen Kreeta, jonne kaipaan kovasti. Pidin siitä, että ruoassa ei ole kikkailua, ja sitä on helppo muokata. Munakoisoriisistä tuli myös vegaaninen, vaikka en ajatellut asiaa kokatessani. Taas kerran hyvä osoitus siitä, että ruoka ei aina kaipaa mitään eläinperäistä, eikä se maistu silti millään tavalla vaillinaiselta.

VINK: Oreganon sijaan voit käyttää myös basilikaa tai minttua.

VINK VINK: Tämän ruoan riisiä ei kannata liottaa etukäteen. Liotus saa riisin kypsymään nopeasti, mutta nyt ruoka saa hautua sekä pannulla että uunissa, jotta mausteista irtoaa kunnolla aromia. Liottamaton riisi pysyy napakampana, liotettu taas mössääntyy.

VINK VINK VINK: Voit lisätä pataan kuullottelun aikana öljyä, sillä etenkin munakoiso imee rasvaa.

Yhden padan munakoisoriisi

4 – 6 annosta

  • 1 iso tai 2 pientä munakoisoa
  • 1 keltasipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 3 tomaattia
  • 1 paketillinen eli noin 300 grammaa voipapuja
  • 0,75 desiä oliiviöljyä
  • 7 maustepippuria
  • 2 laakerinlehteä
  • 2 teelusikallista paprikajauhetta
  • 0,5 teelusikallista chiliä tai pala tuoretta
  • 2 teelusikallista kuivattua/kourallinen tuoretta oreganoa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 3,5 desiä pitkäjyväistä riisiä
  • 5 desiä kasvislientä
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • oreganoa, basilikaa tai minttua koristeluun

  1. Esivalmistele ainekset. Jos mahdollista, itketä munakoisoa puoli tuntia ennen ruoanlaittoa: leikkaa koiso viipaleiksi, ripottele viipaleiden päälle suolaa, anna nesteen nousta viipaleiden pintaan, puristele viipaleet kuiviksi ja leikkaa ne kuutioiksi. Kuori ja silppua keltasipuli. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Valuta ja huuhtele pavut. Kuutioi tomaatit. Kun kasvikset on valmisteltu, pane uuni kuumentumaan 200 asteeseen.
  2. Kuumenna pata liedellä ja lorauta pataan oliiviöljyä. Lisää joukkoon laakerinlehdet, maustepippurit, chili, paprikajauhe ja munakoisokuutiot. Kuullota keskilämmöllä sekoitellen viitisen minuuttia, kunnes munakoiso on pehmennyt.
  3. Lisää joukkoon sipuli ja valkosipuli. Kuullota sekoitellen, kunnes sipuli on saanut kullankeltaista väriä.
  4. Lisää joukkoon tomaatti, pavut ja kuiva riisi. Kuullota vielä pari minuuttia. Mausta seos lopuksi oreganolla, suolalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa myös muita mausteita.
  5. Kaada kasvisliemi pataan ja nosta pata kuumaan uuniin. Kypsennä uunin alatasolla 20–30 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt riisiin ja ruoka on saanut hieman rapsakkaa paistopintaa.
  6. Viimeistele valmis annos ripottelemalla pinnalle sitruunamehua ja mieluista yrttiä. Nauti sellaisenaan tai luonnonjugurtin kera.
Välimerellinen uuniriisi

Kyllä kannatti käyttää sipulia reilusti, terästää ruokaa maltillisesti chilillä ja taikoa pataan hieman väriä paprikajauheella. AIVAN SAIRAAN HYVÄÄ! Juuri sellainen makumaailma kuin kreetalaisissa ruoissa: todella paljon öljyä ja yrttejä ja sen verran paprikaa ja chiliä, että ruoka saa kauniin sävyn ja pientä terävyyttä.

Munakoisopastaa ja meheviä papuja

Innostuin tästä ohjeesta nyt niin paljon, että kehittelen siitä varmasti erilaisia variaatioita. Lopuksi vielä pari samanhenkistä reseptiä. Kreikkalaiset jättipavut mausteliemessä eli gigantesit ovat suurta herkkuani. Parhaat gigantesit syntyvät hartaasti keitettyyn liemeen, mutta tämä arkeen sopiva pikaversiokin on vallan maukas.

Munakoisosta valmistuu myös yksi blogini suosituimmista resepteistä, tryffelillä maustettu munakoisopasta. Tämä on jostain syystä ja hieman yllättäen lasten suosikki! Ja nämäkin molemmat ohjeet ovat muuten vegaanisia, ellet sitten ripottele pastan päälle juustoa.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.