Glögi on kiinteä osa suomalaista jouluperinnettä ja aikuisten glögi terästetään usein tujauksella kirkasta. Mausteinen hehkuviini eli Glühwein on kuitenkin enemmän minun makuuni. Se on mausteisempaa ja pehmeämpää kuin glögi, joka maistuu mielestäni usein vain viinalla jatketulta mehulta.
Glühwein, mulled wine ja glögi
Maustettua, lämmintä viiniä tarjoiltiin tiettävästi jo antiikin Kreikassa ja hehkuviinin mausteet ovat säilyneet samoina näihin päiviin asti. Hehkuviini höystetään esimerkiksi inkiväärillä, neilikalla, kanelilla ja tähtianiksella. Jos haluat mausteisempaa viiniä, jossa on potkua, joukkoon voi sekoittaa maustepippureita, muskottipähkinää ja vahvoja yrttejä, kuten rosmariinia.
Lämmin maustettu punaviini tunnetaan Briteissä nimellä mulled wine ja saksankielisessä Euroopassa Glühwein. Molemmista käytetään suomennosta hehkuviini.
Glögi on osa samaa, ikivanhaa juomaperinnettä. Glögi tuli Suomeen ilmeisesti hansakauppiaiden mukana ja sitä on siemailtu meillä 1600-luvulta asti, etenkin ruotsinkielisissä piireissä. Glögistä tuli koko kansan juoma kuitenkin vasta 1960- ja 70-lukujen taitteessa, jolloin valmiit glögisekoitukset tulivat ryminällä kauppoihin.
Hehkuviinin ja glögin ero
Ja mikä se hehkuviinin ja glögin ero sitten on? Olennaisin ero on käsittääkseni se, että hehkuviini tehdään punaviiniin, glögi mehuun. Suurin osa kauppojen mehuglögeistä on tehty rypälemehusta, mikä tuo hieman viinimäisyyttä makuun.
Suomalainen mehuglögi on minun makuuni aika arasti maustettua. Keitän aina kaupan glögin kattilassa joulumausteiden ja sitruksen kanssa, sillä kaipaan mausteisuutta.
Lisäksi suomalainen tapa terästää glögi kirkkaalla viinalla on mielestäni, no, suomalainen. Laimeahko mehuglögi ja kirkas viina ei ole kovin herkullinen yhdistelmä. Muualla Euroopassa hehkuviinin terästämisessä käytetään myös makeita väkeviä, esimerkiksi rommia, amarettoa ja muita liköörejä.
Minun hehkuviinini onkin maustettu amarettolla. Tiedän, että karvasmanteli jakaa mielipiteet (miksi suomalaiset eivät tykkää hyvistä jutuista, kuten mantelista, kirsikasta ja kookoksesta???), mutta hehkuviinin mausteet taittavat sen imelyyttä. Pieni tilkka amarettoa tuo hehkuviiniin mukavasti mantelin makua – mutta sinun ei tarvitse tukehtua niihin pirun lastuihin. 😀
VINK: Sokerin määrää voi vaihdella oman maun ja viinin mukaan. Jos käytät kovin makeaa viiniä, voit käyttää makeutusta vain pari ruokalusikallista tai jättää sen kokonaan pois.
VINK VINK: Hehkuviiniin sopii pehmeä ja helposti juotava punaviini. Unohda kalliit, voimakkaan tanniiniset riistaviinit ja etsi Alkossa makutyyppejä ”pehmeä ja hedelmäinen” ja ”mehevä ja hilloinen”.
VINK VINK VINK: Voit käyttää appelsiinin sijaan myös mandariinia, pomeranssia tai sitruunaa. Jos käytät sitruunaa, viini voi kaivata enemmän makeutta. Raastimen sijaan hedelmän kuorta kannattaa vuolla kuorimaveitsellä. Näin saat talteen kuoren aromikkaimman osan eikä viiniin tule valkoista maltoa.
Hehkuviini eli Glühwein
- puolikkaan appelsiinin mehu ja raastettu kuori
- 1,5 desiä vettä
- 0,75 desiä (tummaa) sokeria tai hunajaa
- 10 kokonaista neilikkaa
- 2 kanelitankoa
- 3 tähtianista
- peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä silputtuna
- 7,5 desiä punaviiniä
- terästykseksi noin 0,5 – 1 desi amarettoa tai muuta vahvaa alkoholia
- Esivalmistele ainekset. Pese appelsiini ja raasta sen kuori. Purista mehu omaan astiaansa. Kuori ja silppua inkivääri.
- Kaada kattilaan vesi ja sokeri. Kuumenna, kunnes sokeri on sulanut. Lisää joukkoon appelsiinin kuori ja mehu sekä kaikki mausteet. Keitä hiljalleen poreillen 15 minuuttia ilman kantta.
- Kaada viini kattilaan. Kuumenna, kunnes viini pirskahtelee, mutta älä keitä, ettei alkoholi haihdu. Ota kattila pois levyltä. Anna viinin maustua tunnin verran kannen alla.
- Siivilöi mausteet pois viinistä ja terästä valmis hehkuviini. Lämmitä viini uudelleen kattilassa tai mikrossa ennen tarjoilua, mutta älä keitä.
Mikä glögi on paras?
Blogini arkistoista löytyy myös suuri glögitesti muutaman vuoden takaa. Kyseessä ei ole kaupallinen yhteistyö, mutta sain juomat ilmaiseksi Juomavinkiltä. Jutun kirjoitin kuitenkin ex tempore, koska ajattelin siitä olevan muillekin hyötyä. Osa testin glögeistä on edelleen markkinoilla, joten arvostelusta voi olla apua edelleen.
Nuo Valkia-viiniglögit olivat muutama vuosi sitten uutuus, joka ihmetytti monia. Nyt kuohuvat, alkoholilliset ja holittomat glögit ovat jo tuttu juttu. Maistoin juuri eräissä pikkujouluissa Poikain parhaat -kuohujuomia, ja varsinkin karpaloa sisältävä Saaga ja mustikkainen Metsä sopivat todella hyvin joulutunnelmaan. Kippis ja prost!