Pienet munakoisopizzaset

Ystäväni kyseli Instagramissa vinkkejä kasvisruokiin, jotka olisivat ”jotain muuta kuin pastaa, kiusausta tai sosekeittoa”. Me syömme paljon juuri pastoja ja kiusauksia, ja nyt alkoi itsestäkin tuntua siltä, että jotain muuta välillä, kiitos. Jääkaapissa pyöri pari munakoisoa, joista en oikein keksinyt mitään. Availin kuivakaappeja, ja sitten välähti. Uunissa paahtuivat pienet munakoisopizzaset, joissa on pizzan maku, mutta hurjasti vähemmän vaivaa.

Itkettää vai ei, kas siinä pulma

Ensin pari sanaa munakoison käsittelystä. Itkettäminen ei kuulemma ole enää nykyään pakollista, koska munakoisot eivät ole kitkeriä, kiitos jalostuksen.

Minä kuitenkin itketän munakoisot aina. Se parantaa koison rakennetta, varsinkin, jos haaveilet rapeaksi paahdetusta munakoisosta.

Ja itkettäminen siis tarkoittaa sitä, että munakoiso suolataan ennen kypsennystä. Suola houkuttelee kasviksen sisällä olevat enimmät nesteet pintaan, ja kosteuden voi puristella pois.

Näin saat munakoisosta rapeaa

Sitten se koostumus. On ruokia, joissa munakoiso saa olla läpikypsä, esimerkiksi pitkään hautuneet padat ja lasagnet. Runsaasti öljyä imenyt, suussa hajoava munakoiso on suorastaan ihanan läskistä, ja sillä voi korvata sianlihan ja mustekalan kasvisruoissa.

Mutta entä jos haluat rapeaa munakoisoa? Esimerkiksi nämä munakoisopizzaset ovat parhaimmillaan hieman rapeina, aivan kuin pizzan pohja. Ohuet siivut on helppo siirtää lautaselle, ja täytteet pysyvät niiden päällä, kun koostumus on rapsakka, ei läpipehmeä.

Rapean munakoison salaisuudet ovat itkettäminen, väljä asettelu ja kiertoilmauuni. Itketä kasvis, jotta runsain neste haihtuu pois. Jo tämä napakoittaa munakoison rakennetta.

Toinen tärkeä kikka on se, että munakoisoviipaleet asetellaan pellille riittävän kauas toisistaan. Jos siivut ovat ihan kylki kyljessä, niistä haihtuva kosteus ei höyryttää kasviksen entistä pehmeämmäksi.

Kolmas vinkki on kaksivaiheinen paahtaminen. Laita munakoisoviipaleet ensin sellaisenaan uuniin, ilman täytteitä, vain kevyesti öljyttyinä ja suolattuina. Paahda viipaleita reilu vartti 225 asteessa kiertoilmalla. Kun viipaleet ovat rapeutuneet hieman, ota ne pois uunista ja levitä päälle täyte. Ota kiertoilma pois ja kypsennä täytettyjä siivuja normaalisäädöllä vielä toinen vartti.

VINK: Täytin puolet pizzoista oliiveilla, puolet pestolla. Jos haluat käyttää vain toista täytettä, tuplaa sen ainekset.

VINK VINK: Jos täytät munakoisot pestolla, niitä ei ole pakko öljytä, koska pesto on erittäin öljyistä.

Pienet munakoisopizzaset

4 pääruoka-annosta tai useita tapasannoksia

  • 2 munakoisoa
  • oliiviöljyä
  • suolaa itkettämiseen
  • mustapippuria

Oliivitäyte:

  • 70 grammaa tomaattipyrettä
  • 2 – 3 valkosipulinkynttä
  • 2 teelusikallista Provencen yrttisekoitusta
  • 1 desi mustia kivettömiä oliiveja
  • 1 desi kirsikkatomaatteja
  • pari kourallista mozzarellaraastetta

Pestotäyte:

  • 70 grammaa tomaattipyrettä
  • 70 grammaa pestoa
  • 2 – 3 valkosipulinkynttä
  • 2 teelusikallista Provencen yrttisekoitusta
  • 1 desi kirsikkatomaatteja
  • pari kourallista mozzarellaraastetta

  1. Leikkaa munakoisot pyöreiksi siivuiksi. Ripottele talouspaperin päälle suolaa, levitä siivut paperille ja ripottele suolaa vielä siivujen päälle. Anna siivujen itkettyä puolisen tuntia ja painele niiden pinnalle noussut neste paperiin.
  2. Levitä munakoisoviipaleet väljästi kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Sipaise viipaleiden pintaan oliiviöljyä ja pyöräytä myllystä mustapippuria.
  3. Paahda munakoisoja kiertoilmalla 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes viipaleet ovat rapeutuneet ja kuivahtaneet hieman.
  4. Valmistele täytteet, kun munakoisot paahtuvat. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Valuta ja leikkaa oliivit siivuiksi. Leikkaa kirsikkatomaatit siivuiksi.
  5. Täytä pizzaset. Sivele viipaleiden päälle tomaattimurskaa/tomaattimurskaa+pestoa. Ripottele tämän kerroksen päälle valkosipulia ja Provencen yrttejä, seuraavaksi tomaatit/tomaatit+oliivit ja viimeiseksi runsaasti juustoa. Voit vielä rouhaista pizzasten päälle hieman pintasuolaa.
  6. Ota uuni pois kiertoilmalta normaalisäädölle. Paista pizzasia vielä 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes juusto on sulaa ja kullankeltaista.

Munakoisopizzat ohje
ketogeeninen munakoisopizza resepti
vähähiilihydraattinen munakoisopizza ohje

Munakoisopizza sopii ketoilijalle

Tajusin, että munakoisopizza taitaa sopia myös ketogeeniseen ruokavalioon, vai mikä VHH se nyt on. En itse noudata sitä, sillä karppasin kerran ja aloin haista niin hirveälle, että mies ei suostunut olemaan kanssani samassa huoneessa. 😀

Mutta jos ketogeeninen ruokavalio on sinun juttusi, niin tässä idea: korvaa viljasta tehty pizzapohja munakoisoviipaleilla. Voit muotoilla niistä vaikka yhden ison ympyrän ja saat oikean pizzan näköisen luomuksen.

Rapeita ja pehmeitä munakoisoreseptejä

Toinen hieman samantyyppinen ohje tuo palan Kreikkaa kotiisi. Nämä fetalla täytetyt munakoisot ovat mielettömän rapeita. Salaisuus on esipaahto kiertoilmalla ja täytteen päälle ripotellut leivänmurut. Tämä on kesällä yksi vakioarkiruokamme.

Toinen herkullinen ja nopea kasvisruoka arkeen on yhden padan munakoisoriisi. Tosin runsaat yrtit ja mausteet tekevät riisistä semmoista herkkua, että se menee myös juhlaruosta ja illanistujaisnaposteltavasta.

La parmigiana di melanza eli munakoisovuoka on sitten ihan erityyppinen munakoisoresepti. Tämä ruoka on harrasta slow foodia, jonka eteen täytyy nähdä hiukan vaivaa, mutta voi herran pieksut, miten jumalainen lopputulos on. Vahva suositus vaikka pääsiäisen pääruoaksi!

Ja vaikka lähdin liikkeelle arkisafkasta, joka olisi jotain muuta kuin pastaa, minun on pakko jakaa tämä ohje, koska se on niin suosittu. Vegaaninen tryffelillä maustettu munakoisopasta on samettinen, suorastaan ylellinen pasta. Ja jostain syystä tämä on ollut lasten suosikki, mikä on vähän yllättänyt, koska tryffeli ei maistu kaikille aikuisille. Joka tapauksessa, tämä vegepasta on todella hyvää, ja pehmeän munakoison ja paahdettujen pähkinöiden yhdistelmä hivelee myös tuntoaistia.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.