Täytin kesällä 30 ei kun 23 ja kaveri täytti kans. Kyllähän noita parikymppisiä parittomia piti juhlistaa yhteisvoimin. Nuoria ja vetreitä kun olemme, löytyy ystäväpiiristämme pari ikuista tarkoitan siis tosi ahkeraa opiskelijaa, jotka opiskelijastatuksensa ansiosta saivat vuokrattua YTHS:n saunan. Suosittelen lämpimästi. Varaustilanteen voi tarkistaa verkosta, ja kohtuuhintaan saa käyttöönsä uima-altaalla ja keittiöllä varustellut saunatilat. Joo joo, uima-allas on niin kasaria. Mutta kun me ollaan niin vanhoja ja juntteja, se oli meidän mielestä siisti idea. Uima-altaan ympärille sai neonväreillä ja vesipyssyillä rakennettua 80-luvun lapset herkistävän juppitunnelman.
Siivous kuuluu tilavuokraan. Omat romut pitää toki hoitaa pois bileiden jälkeen. Pienellä huonekalujen jumppaamisella saimme pienehköön takkahuoneeseen ihan mukavasti tilaa ja seurustelunurkkauksia noin neljällekymmenelle vieraalle.
Illan menu sisälsi peuralla täytettyjä, saaristolaislimpusta piperrettyjä cocktailpaloja, caesarsalaattia ylikypsän poninlihan (ahdistus!!!!!) kera, kasvis-pastasalaattia, hedelmälajitelman, minttusuklaa- ja pähkinäbrownieita, mangokakun Kahvila Kulmasta, suklaahyydykekakun Pyymäen kahvila Omasta ja tietenkin saavillisen epämääräistä boolia.
Cocktailpalat riistatäytteellä (80-100 kappaletta):
yksi valmiiksi siivutettu maalaislimppu tai saaristolaisleipä
400 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
400 grammaa turkkilaista jugurttia (valuta hyvin etukäteen)
1 iso punasipuli
400 grammaa palvattua peuraa tai vastaavaa, kypsää lihaa
kaksi ruukkua lehtisalaattia
suolaa
mustapippuria
voita kuullottamiseen
kevätsipulia koristeluun
Valmista täyteseos etukäteen, jotta maut avautuvat kunnolla. Sekoita tuorejuusto ja valutettu jugurtti tasaiseksi massaksi voimakkaasti vatkaten. Silppua punasipuli pieneksi ja lisää seokseen. Mausta seos suolalla ja pippurilla.
Paloittele leivänsiivut haluamasi kokoisiksi paloiksi. Yhdestä pienehköstä siivusta saa neljä hyvän kokoista suupalaa. Paahda leipäkuutiot kevyesti voissa ja anna jäähtyä. Sipaise jäähtyneiden kuutioiden päälle ohuesti täyteseosta, ensimmäinen kerros on vasta kiinnitysaine salaatinlehdille.
Leikkaa peurasta ohuita suikaleita ja revi salaatista pieniä, leipäkuutioiden kokoisia paloja. Pane salaatinlehdet kuutioiden päälle, kasaa salaatin päälle ensimmäistä kerrosta reilumpi annos täytettä ja asettele paloiteltu liha täytteen päälle. Koristele lopuksi leipäset pieneksi silputun kevätsipulin vihreillä osilla.
Jos haluat pipertää palat viimeisen päälle, pursota täyteseos leipäkuutioiden päälle.
Heinä-elokuussa on ollut sen verran hulinaa, että olin laiska ja hain kakut konditorioista. Mutta tulipahan samalla tehtyä hieman vertailua. Pyymäen Omasta hakemani suklaahyydykekkau maksoi muistaakseni 29 euroa. Kakku oli täyteläinen ja hieman mokkainen, pidin myös yksinkertaisesta koristelusta. Kulmasta hakemani, vadelmamelballa kuorrutettu mangokakku oli valitettavasti ehtinyt kadota vieraiden suihin, kun pääsin kameran kanssa paikalle. Vaaleankeltainen kakku maistui selkeästi mangolle ja oli yllättävän täyteläinen, koostumuksesta tuli hieman mieleen jopa kreemi. Pienenä palana kuitenkin sopiva yhdistelmä raikkautta ja rasvaa. Hinta taisi olla 28 euroa.
Olin valmiskakkuihin todella tyytyväinen, ja aion jatkossakin hakea hätätilanteissa (lue: kun olen laiska ja saamaton) valmiin kakun jommasta kummasta konditoriasta. Hinta-laatusuhde oli mielestäni käsittämättömän hyvä. Olin varautunut pulittamaan yli 40 euroa per kakku, koska pienet mansikkakakutkin maksavat mummokahviloissa yleensä 20-30 euroa, ja nämä olivat kuitenkin hiukan fiinimpiä.
Caesarsalaatti sai uudet vaatteet. Täytteenä oli kanan, pekonin tai rapujen sijaan ylikypsäksi haudutettua ponia. Idean saimme 4 Vuodenaikaa -raflasta, jossa maistelimme ylikypsällä lihalla täytettyä klassikkosalaattia. Tosin luulin ensin, että liha oli hevosta, ja synttärikokkimme vitsailivat puhuessaan ponista. Nyt ahdistaa aivan helvetisti, kun tajusin, että se todellakin oli ponia, ja minä vielä söin sitä kuin mikäkin ahne noita-akka. Ja nyt kaveri vielä laittoi viestiä, että se poni oli eläessään tosi söpö. Angst angst angst.
Kun salaattiin yhdistää voimakasta lihaa, kannattaa kastiketta tuunata. Kastikkeeseen ei laitettu nyt anjovista, mutta sitäkin enemmän dijonsinappia. Voisin kuvitella, että piparjuurella maustettu kastike sopisi myös tähän versioon. Kiitos insinööriemme, lihan kypsyysasteesta tuli aika hemmetin täydellinen.
Toisessa salaatissa oli pestolla marinoitua pastaa, makeita kirsikkatomaatteja ja kevyesti paahdettua paprikaa. Pannulla tai grillissä ruskistettu paprika on todella hyvää myös kylmänä. Mielestäni paprikan todellinen, hieno luonne paljastuu vasta kypsennettäessä. Raakana se on vähän niin kuin murrosikäiset, aina hapan ja sotkee kaikki paikat.
Hedelmäasetelmasta tuli todella hyvää palautetta. En tajua, miksi näin idioottihelppoa ideaa ei ole tullut tehtyä aikaisemmin. Sain idean häistä, joissa kävimme Ruotsin-reissullamme. Noutopöydässä oli kolme valtavaa hedelmä-liha-asetelmaa. Vieraat saivat koostaa salaattinsa oman makunsa mukaan possusta, paahtopaistista, kanasta, persikasta, mangosta, rypäleistä, passionhedelmästä, papaijasta ja meloneista. Suolaisen sekä makeiden ja raikkaiden hedelmien yhdistelmä toimii todella hyvin. Loppukesällä etenkin persikat ja aprikoosit ovat parhaimmillaan. Sydäntalvella kannattaa suosia sitrushedelmiä, sillä joidenkin tuottajamaiden sato on pathaimmillaan silloin, kun täällä järsitään enää syksyltä jääneitä omenoita.
Tuli hieman huono omatunto, kun kirjaimellisesti en pannut tikkua ristiin juhlien eteen. Nappasin vain valmiit kakut kahviloista ja pamahdin paikalle. Vertailun vuoksi: mies pipersi cocktailpaloja noin 200 kappaletta ja toinen syntymäpäiväsankarikin varmaan lähemmäs sata brownieta erilaisilla täytteillä ruokavaliot ja allergiat huomioiden.
Viinabuffetin lisäksi meillä oli myös chilibuffet. Ainakin yksi vieras lähti itkien ja kakoen kotiin. Sori.
Oli hyväp pileet. Tädille tuli nostalginen olo: